[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Grzanie sie silnika w bardzo szybkim tempie m40b16

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Grzanie sie silnika w bardzo szybkim tempie m40b16

Post numer:#1  Postprzez tofik501 » 25 gru 2012, o 17:19

Witam zacznę od początku w niedzielę tydzień temu miałem małą stłuczkę z barierą i wtedy ostatni raz nią jechałem chodziła normalnie nie grzała się nawiew dawał ciepło jak szalony w drodze powrotnej stłuczka była bardzo lekka i mam przytarty błotnik więc to nie ma związku z tym .Auto zakupione zostało 2 tygodnie temu sprzedający zapewniał mnie że jest płyn chłodniczy nie żadna woda uwierzyłem na słowo :mad2: po niedzieli przyszły mrozy małe bo -5 maksymalnie lecz od tamtego czasu zaczęła się grzać dodam że następne odpalenie było w niedziele przed świętami więc tydzień stała nie odpalana w tym mrozie ponieważ mój akumulator się wykończył po odpaleniu w niedzielę zaczęła strasznie się szybko nagrzewać wystarczy jej 10 minut i wskazówka pokazuje prawie przy czerwonym polu stwierdziłem że to owy płyn chłodniczy zamarzł oczywiście będący wodą wczoraj dopiero wstawiłem ją do warsztatu kolegi żeby odmarzło wszystko wieczorem z kolegą spuściliśmy płyn lecz wyleciało go bardzo mało bo około 3 litrów :duh: chodź zawsze była płyn(Woda) w zbiorniczku stwierdziłem że coś za mało tego lecz z kolegą zalaliśmy ją prawdziwym płynem dzisiaj poszedłem ją odpalić i to sam nawiew daje cały czas zimno dodam że nie ma żadnych wycieków z bloku ani pęknięć do oleju nie dostaje się też płyn lecz nie odpowietrzyliśmy układu ponieważ śrubka na termostacie się obsmykała i moje pytanie czy to jest kwestia odpowietrzenia przy zbiorniku też nie odpowietrzyliśmy ponieważ nie wiemy gdzie jest odpowietrznik przeczytałem że koło korka wlewu lecz tam nic takiego nie ma jedynie że chodzi o taki czarny okrągły plastik z którego nic nie zostało ktoś go zmasakrował znajduje się on od góry czy to ten odpowietrznik ? czy może termostat lecz na chłopski rozum to nie możliwe bo on się otwiera dopiero w odpowiedniej temperaturze prawda więc raczej on nie ma nic do czynienia ? Proszę o pomoc i podpowiedzi
tofik501

Post numer:#2  Postprzez Devil474 » 25 gru 2012, o 17:34

kolego dopuki nie odpowietrzysz układu to temp bedzie rosła. Spróbuj odkrecic odpowietrznik szwedami albo morsami. Do m20 wchodzi ok 11l płynu.
Jeśli chodzi o czarna śrubke ktoś pewnie opisał odpowietrzenie układu w przypadku gdy zbiorniczek jest zespolony z chłodnicą jak w m40, ty masz pewnie na kielichu. Jak bedziesz odpowietrzał przekręć sobie ogrzewanie na gorące.
Termostat tez nie zaszkodzi wymienić, koszt ok 30-35zł

pozdro

Nie zwróciłem uwagi że w temacie pisze m40b16 (no chyba że wcześniej tego nie było), patrząc na Twój profil byłem pewny że chodzi o m20b20
Ostatnio edytowano 26 gru 2012, o 01:05 przez Devil474, łącznie edytowano 1 raz
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez wojtaq » 25 gru 2012, o 18:07

raczej ma chłodnicę ze zbiorniczkiem tylko często odpowietrzniki się ukręcają i pewnie tak się tutaj stało
musisz przywrócić któryś odpowietrznik , prościej chyba ten w chłodnicy
dopiero jak odpowietrzysz to się przestaną dziać takie rzeczy bo masz zapowietrzony silnik , brak ogrzewania , wzrost temperatury
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#4  Postprzez Devil474 » 25 gru 2012, o 19:19

nowy odpowietrzik do chłodnicy w aso kosztuje bodajże 11,22 zł
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B25

Post numer:#5  Postprzez tofik501 » 25 gru 2012, o 19:23

Dzięki wielkie za podpowiedzi mam jeszcze mała prośbę czy mógł by mi ktoś wysłać gdzie dokładnie się znajduje ten odpowietrznik ?
tofik501

Post numer:#6  Postprzez The Polak » 25 gru 2012, o 19:34

Obrazek
Czarna śrubka między korkiem wlewu, a króćcem. Nie chce mi się zaznaczać, ale chyba już widzisz która to jest.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez tofik501 » 25 gru 2012, o 19:39

Dzięki wielkie to tak jak myślałem tyle że moja jest zmasakrowana ze nie widać że to śrubka:)
tofik501

Post numer:#8  Postprzez kamil7s » 25 gru 2012, o 20:15

Zdejmij waz przy odpowietrzniku tzn odchyl gorna czesc i tak tez odpowietrzysz. Poza tym ja kiedys odpowietrzylem jak kilka razy do pelna zalalem
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez mck » 26 gru 2012, o 03:59

odpowietrzenie m4x i sporej części silników ze zbiorniczkiem przy chłodni (nawet na 330ci e46 działa;) )

0) stawiasz auto lekko pod górkę
1) otwierasz ogrzewanie na ciepłe
2) odkręcasz odpowietrzniki
3) zalewasz płynem pod korek aż się przeleje i przestanie bąbelkować
4) zakręcasz odpowietrzniki (ja ten na termostacie zakręcam wcześniej, zanim jeszcze płyn dojdzie do tego w chłodnicy - zrozumiesz sam jak będziesz to robił)
5) odpalasz, zakręcasz korek główny, czekasz aż się nagrzeje, po nagrzaniu zwiększasz obroty silnika do ok 2-2,5 tys na powiedzmy 30 sek. włączasz nawiew i sprawdzasz temperaturę
6) sprawdzasz poziom płynu, powinien być w około polowie wysokości zbiorniczka

generalnie m40tka powinna się w miarę sama odpowietrzyć przez korek główny, który jest zaworem jednostronnym (wypuszcza z układu, nie wpuszcza nic do środka), im bardziej chińską chłodnicę masz tym większy problem jest z tymi korkami i ich działaniem

PS. jak nie możesz odkręcić odpowietrznika to nagrzewasz plaski śrubokręt i wtapiasz go w tą śrubkę (tylko nie ruszaj na boki, żeby powstała ciasna bruzda)

PS2. a w śrubkę przy termostacie dobrze jest najpierw popukać i zalać ją wd40 czy innym penetrującym szprajem
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Zapowietrzenie e30 m40 b16

Post numer:#10  Postprzez tofik501 » 29 gru 2012, o 23:14

Ok dzięki pomogło
tofik501

Post numer:#11  Postprzez marcel » 25 sty 2013, o 01:19

Witam podepnę się pod temat wczoraj wieczorem zauważyłem że gdy dodaje gazu to temp spada trzymam tak na 2tysiącach a jak puszczam to rośnie powoli zrobiłem tak jak wyżej panowie podpowiadali koledze
marcel

Post numer:#12  Postprzez karlos108 » 25 sty 2013, o 02:34

pompa wody może słaba
karlos108

Post numer:#13  Postprzez Michal_200622 » 25 sty 2013, o 22:45

termostat obstawiam
Michal_200622
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez qbacki » 27 sty 2013, o 14:45

Co do kolegi wyzej: odpowietrz sobie uklad to raz.
Jezeli nic to wszystko nie da to wymien termostat. Jezeli nic to nie da i auto sie grzeje to pompa mogla strzelic(mam nadzieje ze jej nie zagrzales i mam nadzieje ze wlales PLYN CHLODNICZY a nie jak niektorzy moi znajomi wlewaja koncentrat i zadowoleni, mam tez nadzieje ze poziom tego plynu na zimnym jest pod kreske chociaz)

Co do kolegi nizej termostat to raz.
Powiedz czy masz twarde weze od chlodnicy i czy masz w ogole visco+wiatrak+tunel.
Najwazniejsze-sprawdz na zimnym silniku ile masz wody w chlodnicy.
Jezeli wszystko cacy to pompa wody badz cos z chlodnica..

Dla obu panow proponuje nie ryzykowac.
qbacki

Post numer:#15  Postprzez marcel » 28 sty 2013, o 17:08

Węże sa miekkie . Tak wlewam płyn chłodniczy dziś zmieniłem go na nowy wlałem 5 litrów po sam korek a po odpaleniu już było na dnie zabrakło mi płynu dziś ... Lecz nadal sie grzeje odpowietrzyłem go według instrukcji mck .Przed zmianą płynu był w połowie .Tak posiadam visco tunel i wiatrak .Nie wiem już co jest grane
marcel

Następna strona

Powrót do Techniczne