[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

skaczące napięcie

Wszystkie sprawy związane z instalacją elektryczną

skaczące napięcie

Post numer:#1  Postprzez tombr21 » 8 sie 2013, o 13:36

Witam, od pewnego czasu mam problemy ze swoją e30, zaczęło się jak w trasie na lpg zaczął szarpać i strzelać, później raz chodził dobrze a innym razem głupiał, nie mogłem sprawdzić czy na pb dobrze chodzi bo pompka padła. Włożyłem nową pompkę i wstępnie patrze że nie rusza, później słyszę jak by kręciła i przestawała kręcić i tak w kółko, popiołem miernik pod bezpiecznik i kręciłem napięcie skakało od 3v do 11, po jakiejś dłuższej chwili wskoczyło równe 12 i zapalił potem 13,5, ale w trakcie pracy znowu skakało auto nierówno pracowało i w rezultacie zgasło. Po chwili dalsza kontrola napięcia odpaliłem i trzymało równo ok 13,5 i auto ładnie pracowało, aż do ponownego odpalenia gdzie znowu nie równo pracowało.
Podobnie miałem problemy z odpalaniem na lpg dopiero po dłuższej chwili odpalało i podejrzewam tą samą przyczynę, ale nie mam pojęcia co jest odpowiedzialne za ten stan rzeczy że raz trzyma ładnie napięcie i auto dobrze pracuje, a za chwile nie idzie jechać.
Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
tombr21
tombr21

Post numer:#2  Postprzez kierownik » 8 sie 2013, o 15:28

bardzo prawdopodobne jest ze szwankuje regulator napiecia, znajduje sie on na alternatorze ,mozliwe tez jest ze koncza sie jego szczotki badz nie dolegaja dobrze do bieżni.Trzeba sprawdzic miernikiem wartosci na alternatorze ,wtedy bedzie jakis obraz...
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez tombr21 » 8 sie 2013, o 16:20

Z tym że alternator daje napięcie po odpaleniu, a przed odpaleniem chyba idzie 100% energii z aku, a te skoki są jeszcze przed odpaleniem, w skutek nich nie odpala często.
tombr21

Post numer:#4  Postprzez kierownik » 8 sie 2013, o 19:36

a gdzie mierzysz napiecie?
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Silnik: M10B18

Post numer:#5  Postprzez tombr21 » 8 sie 2013, o 21:58

Sprawdzałem czy na pompę paliwa idzie napięcie więc jako najpewniejsze uznałem minus bezpośrednio z aku i bezpiecznik od pompy jako plus.
Popołudniu jeszcze wyczyściłem klemy i przewody masy przy aku, przy silniku i przewody plusa od aku co wychodzą, niestety jak trochę postoi cały czas problem z odpalaniem jak by to napięcie gdzieś ginęło. Kręci ładnie ale ani gazu ani pb przez pewien czas nie podaje. Tak myślę może jakiś przekaźnik, ale jaki?
tombr21

Post numer:#6  Postprzez tofik501 » 9 sie 2013, o 01:15

Przekaźnik od pompy jeśli masz m40 to jest ten biały na podszybiu tak skrajnie po prawej stronie jak dobrze kojarzę
tofik501

Post numer:#7  Postprzez tombr21 » 9 sie 2013, o 10:29

Z tego co patrzyłem przekaźnik ten pracuje. Dziwna sprawa żeby w ogóle nie odpalał, ale pomęczę go powiedzmy z 2 min i naglę załącza...
tombr21

Post numer:#8  Postprzez Dantte26 » 13 sie 2013, o 12:50

tombr21,

podmień przekaźnik pompy paliwa na inny, będziesz miał pewność... choć z drugiej strony jeśli problem występuje także na LPG podejrzewam, że przyczyna leży gdzie indziej... z LPG jestem na bakier, także nie pomogę... jeśli jednak zanika napięcie na każdym bezpieczniku przyczepiłbym się jak już kierownik wspomniał do regulatora napięcia... być może padła w nim dioda kierunkowa i stąd spadki napięcia...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#9  Postprzez tombr21 » 29 sie 2013, o 09:54

Problem rozwiązany. Przyczynom był czujnik położenia wału, po wymianie śmiga bez problemów. W skrócie: Uszkodzony czujnik czyli nie idzie sygnał do sterownika co za tym idzie sterownik nie daje sygnału do napięcia na pompę, cewkę itp. O tyle ciężkie do diagnozy że raz działał a raz nie działał.
tombr21

Powrót do Elektryka & Elektronika