[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Montaż OBC w E34

Wszystkie sprawy związane z instalacją elektryczną

Montaż OBC w E34

Post numer:#1  Postprzez damianradom23 » 7 lip 2010, o 14:03

Witam!
W jaki sposób można dołożyć OBC do E34? Szukałem na Allegro i widzę, że są z różnymi numerami. Jaki powinien być do m50 i co będzie potrzebne do montażu??
damianradom23

Post numer:#2  Postprzez high-tech » 7 lip 2010, o 18:34

Masz m50b20 czy b25?

Mach check control na zegarach?

pozdro
high-tech
Student

Moje BMW: e3x
Nadwozie: Coupe
Silnik: m70b50
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez rpautosport » 7 lip 2010, o 23:40

Wszystko zależy od tego jaką masz instalację HIGH, czy LOW. Jeśli masz zegar analogowy to prawdopodobnie masz instalację LOW z przodu. W tym przypadku brakuję większości przewodów do OBC. Są tylko te niezbędne do dzałania zegara. Zegar cyfrowy, klimatyzacja itd. oznacza instalację HIGH. Elektryczne szyby, fotele regulowane elektrycznie, podgrzewane to instalacja HIGH znajduje się z tyłu czyli w przedziale pasażerskim, a więc także wiązka do podłączenia przekaźnika alarmu gwarantującego działanie OBC IV bez "drutu", a także alarmu współpracującego z imobilizerem w OBC (tzw.CODE).M.in. przy podłączonych czujnikach otwarcia maski i włączonym CODE po otwarciu maski włącza się alarm. Jeśli masz szyby na korby to prawdopodobnie w tej instalacji nie ma wiązki przekażnika alarmu. Wtedy trzeba połączyć przewody o ile dobrze pamiętam 9 i 21(jutro sprawdzę na schemacie) we wtyczce OBC, czyli zasilanie, które normalnie poprowadzone jest z przekaźnika alarmu.
Jeżeli chodzi o manetki to są dwa rodzaj. Do wersji z poduszką i bez poduszki powietrznej. Manetka jest niezbędna do wyświetlania informacji na wyświetlaczu CHECK deski rozdzielczej. Każda 525i 24V posiada CHECK CONTROL, a więc możliwość współpracy z OBC IV nawet z E32 750i. Oczywiście wskazania ilości paliwa w zbiorniku, zasięgu, zużycia paliwa w tym przypadku będą niewłaściwe, ale np. zużycie paliwa da się skorygować (ukryta funkcja OBC nr.20 "CORR"). Tak więc lepiej szukać OBC od E34 525i.
rpautosport

Post numer:#4  Postprzez damianradom23 » 8 lip 2010, o 09:12

high-tech napisał(a):Masz m50b20 czy b25?

Mach check control na zegarach?

pozdro

B25, w zegarach mam check

[ Dodano: 05-03-2011, 10:56 ]
Odgrzeje temat :)
Mam zegary z CC ale ubogą (3 przewody) wiązkę do zegarka. Chce zamontować pełne OBC. Orientuje się ktoś czy wiązka do kostki OBC jest zintegrowana z całą wiązką pod deską? Chcę zmienić na pełną i teraz pytanie czy wystarczy zmienić całą p&p i będzie chodzić?
damianradom23

Powrót do Elektryka & Elektronika