[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z zegarami

Wszystkie sprawy związane z instalacją elektryczną

Problem z zegarami

Post numer:#1  Postprzez maciek e30 » 22 lis 2011, o 15:54

Witam, mam problem ze skaczącymi wskazówkami paliwa i temperatury. problem się pojawił po demontażu i zamontowaniu deski rozdzielczej, nie wiem czy może coś z masą się dzieje.. dodam, że jak kręcę pokrętłem od dmuchawy to się jeszcze bardziej nasila
maciek e30

Post numer:#2  Postprzez czesci_e30 » 22 lis 2011, o 16:29

ja tak mam wlasnie ze wskaznikiem temepratury ...klupne w zegary to sie pokaze na chwile i znowu skacze...
podejrzewam wtyczke albo przeciagniete z niej kable....moze ktos kiedys za bardzo je nadwyrezyl....
Mozliwe ze u Ciebie tez bede jakos kable poplatane albo poprzeciagane nie tak jak trzeba :(
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Krzysiek » 22 lis 2011, o 16:35

Sprawdź wtyczkę przy zegarach, czy kable nie są naderwane czy dobrze siedzą.

U mnie obrotomierz i ekonomizer miał podobne objawy okazało się że wystarczy wcisnąć dobrze wtyczkę :)
Krzysiek
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#4  Postprzez Devil474 » 22 lis 2011, o 17:57

czesci_e30 napisał(a):ja tak mam wlasnie ze wskaznikiem temepratury ...klupne w zegary to sie pokaze na chwile i znowu skacze...
podejrzewam wtyczke albo przeciagniete z niej kable....moze ktos kiedys za bardzo je nadwyrezyl....
Mozliwe ze u Ciebie tez bede jakos kable poplatane albo poprzeciagane nie tak jak trzeba :(

z tyłu na zegarach jest śrubka albo nakrętka, nie pamiętam teraz dobrze ale musisz ją dokręcić. Jeśli chodzi o paliwo to pewnie któryś pływak świruje
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25

Post numer:#5  Postprzez wizzeR » 29 lis 2011, o 20:53

Z tego co pamietam to wkrety mocujace zegary tak gleboko sie wkrecaja ze niszcza sciezki na plytce sterujacej w zegarach. Check this out nigga.
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez jozef05 » 19 lut 2012, o 20:38

Masz rację wizzeR ja właśnie przy montażu zegarów pomyliłem wkręty i poprzecinałem ścieżki na płytce na której są baterie, wskaźnik paliwa i temperatury pokazywał mi cały czas full.
Kiedyś jechałem z koleżką i się mnie pyta "co ty masz pełny bak benzyny??" odpowiedziałem mu "no przecież nie mam zj#banego wskaźnika, jest pełno" ale to tak po za nawiasem.
Poradziłem sobie z tym problemem sprawdzając po kolei przewodności wszystkich ścieżek w pobliżu uszkodzenia płytki i przerwane ścieżki zastąpiłem cienkim kablem.
Po tej operacji wskaźniki wróciły do normy.
jozef05

Post numer:#7  Postprzez panczuk » 19 lut 2012, o 21:07

maciek e30, proponuje zacząc od najłatwiejszego. Jak masz możliwość to podmień sobie zegary na inne, sprawne, tylko ich nie przykręcaj a po prostu podłącz i zobacz jak bedzie sie zachowywał wskaźnik w tych drugich, jak będzie ok, nawet gdy pokręcisz sobie pokrętłem dmuchawy to znaczy, że wina lezy w Twoich zegarach a nie w np przewodach pzy wtyczce... Jak to zegary to sprawdź czy masz dobrze dokręconą nakretkę od wskaźnika temp. i paliwa. Jak tak to rozbieraj zegary i zobacz czy, tak jak masz opisane wyżej, nie uszkodziłeś ścieżek co jest bardzo prawdopodobne. Na szczęście wyjęcie wskaźników w e30 to kilka minut zabawy, a i używane nie kosztuja zbyt drogo także majac dostep do sprawnych używek można bez zabawy w lutowanie wrzucić drugie i po kłopocie.
pozdrawiam
panczuk

Post numer:#8  Postprzez Daro_E30 » 27 wrz 2012, o 23:48

u mnie wskaznik temperatury świruje... raz zimny, raz pion, lata jak głupi... stukne pukne i wraca do normy, ale po chwili znowu zaczyna... zamontowałem sobie dodatkowy FK i mam dokładną temperaturke w stopniach.
Daro_E30

Post numer:#9  Postprzez kamil600f » 4 gru 2012, o 20:08

Ja z kolei mam problem z wskaźnikiem paliwa. Raz bywa że pokazuje dobrze ale zazwyczaj wskazówka idzie na full. A co najdziwniejsze gdy wskazówka jest w tej niewłaściwej pozycji nadal świeci się rezerwa...
kamil600f

Post numer:#10  Postprzez slepy-1986 » 4 gru 2012, o 21:09

Podmien zegary i sprawdz. U mnie pomoglo. Najpierw jeszce poruszaj kostka od wskaznika przy pracujacym silniku albo chociaz wlaczonym zaplonie- jesli pomoze, albo tylko chwilowo zalatwi sprawe-podmien zegary i sprawdz znowu. Sorry za brak polskich znakow ale pisze z kompa w uk. Pozdro.
Kiedyś samochody miały duszę-były budowane z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów...

Na stanie inwentarza:

e30 318is '89
Lada 2103 '76 Ribbentropp-Molotov in progress
slepy-1986
Student

Moje BMW: 318is
Silnik: M42B18

Powrót do Elektryka & Elektronika