[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

KLATKA BEZPIECZENSTWA

Wszystko związane z modyfikacjami wyglądu zewnętrznego jak i wewnętrznego

Post numer:#61  Postprzez potejtos » 12 wrz 2011, o 14:59

zulus635 napisał(a):rajdowki maja ksiazke sportowa , wszystko co jest wpisane w dowodzie musi miec homologacje drogowa czyli E1 a nikt kto robi klatki w polsce nie da takiej homologacji

Glupoty wypisujesz, ze az glowa boli.

Co innego, ze kazdy diagnosta, i kazdy policjant, twierdzi co innego, a zaden nie wie jak to jest.

Zadne przepisy nie stanowia nic na temat klatki. Zadne zmienianie typu samochodu, zadne homologacje to sa bajki wyssane z palca. Trzeba miec tylko wpis, ze auto jest zarejestrowane na 2 miejsca i wszystko.

A jak chca zabrac dowod, to niech sie powolaja na odpowiedni przepis (nie ma). Klatka nie jest zmiana konstrukcyjna (wbrew temu, co mowia), bo nie jest wymieniona w rozporzadzeniu. I CH. (nie sa to moje wyssane teorie, tylko info od goscia z okregowki, ktory sam jezdzi).
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#62  Postprzez kocur84 » 14 wrz 2011, o 11:55

Ja teraz jestem w trakcie rejestracji takiego auta.
Potrzebna napewno jest ekspertyza rzeczoznawcy na temat zmiany auta z 4 na 2 osobowe, lub certyfikat firmy wykonujacej usluge demontazu.

Druga sprawa ktora zalezy tu od humoru diagnosty to faktura na klatke/zaswiadczenie o wykonaniu jej zgodnie ze sztuka lub swiadectwo homologacji. Jedni chca inni nie...

Najwazniejsze jest przemianowania auta na 2 osobowe. Klatka nie jest nigzie opisana w rozporzadzeniach. Ale! jesli mamy zastrzaly do przednich kielichow, przechodzace przez sciane grodziowa. Musimy miec na to papier rzeczoznawcy. Bo to juz jest modyfikacja waznego elementu samochodu. (u mnie przy swapie na M30 klatka z zastrzalami to koniecznosc)

Ja jeszcze borykam sie ze swapem silnika.
I tutaj wazna rada. Silnik nieseryjny od innego modelu tylko na lapach silnika z samochodu dawcy. Wydumane na kolanie lapy nie przejda ani akspertyzy rzeczoznawcy ani przegladu rejestracyjnego. Warto miec to na wzgledzie.

Warto miec papiery na czesci zwiazane z ukladem hamulcowym albo przynajmniej papier z warsztatu z opisem przerobki i zaswiadczeniem o wykonaniu zgodnie ze sztuka/ lub ekspertyza licencjonowanego rzeczoznawcy PZM.

Tak czy inaczej zrobienie tego na legal to tak z 1000 pln wychodzi wraz z oplatami rejestracyjnymi.

Ale da sie. Tylko trzeba dobrze wczytac sie w przepisy i nie dawac sie omamic na stacji przez pana ziutka ktory wie lepiej i nagina przepisy zeby tylko nas nie puscic.

A co do homologacji FIA to jeden z kolegow ma racje ze elementy wyposazenia typu kierownice fotele pasy!!! z homologacja FIA do sportu jednoczesnie nie maja homologacji drogowej E1 /E4. Sa modele pasow ktore maja podwojna homologacje i tych mozna uzywac na drogach publicznych jednoczesnie bedac w zgodzie z zalacznikiem J art 253 FIA.

Wobec czego rajdowka majaca zamontowane pasy w sposob zgodny z zal. J, jednoczesnie nie spelnia podstawowych kryteriow dopuszczenia do ruchu po drogach publicznych. Polska to kraj pelen sprzecznosci i paranoi... ;)

tak czy inaczej kazdemu kto chce jezdzic na legalu z klatka i swapem zycze powodzenia!
kocur84

Post numer:#63  Postprzez potejtos » 14 wrz 2011, o 12:28

Wydaje mi sie, ze zapotrzebowanie na papier o zmianie ilosci miejsc z 4/5 na 2, oraz faktura z zakladu zajmujacego sie tego typu przerobkami to tez jakis wymysl diagnoscin, ktorzy za wszelka cene nie chca podbic kwitu. Ode mnie jeden nawet chcial, zeby otwory po srubach mocujacych pasy i fotele z tylu, byly zaslepione tak, zeby uniemozliwialo to ich wykorzystanie. Jak zapytalem, co na mysli, powiedzial: "zaspawane". Z drugiej strony ogarniety gosc z okregowki, nie chcial nic z tych papierow.

Jak rejestrowalem malucha 900te, oczywistym bylo, ze lap oryginalnych nie ma, bo taki silnik nie wystepowal seryjnie. Nie bylo problemu.

Mialem dwa auta z klatkami, do ktorych nikt nie chcial zadnych papierow, mimo tego ze kilkukrotnie bylem kontrolowany. Jedyne problemy byly z niezmienionej liczby miejsc z 4 na 2.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#64  Postprzez kocur84 » 14 wrz 2011, o 15:39

Co do historii o zaślepianiu otworow po pasach to to prawda tez tak mialem ujednego diagnosty. Ale to sie wykonuje jak zmienia sie auto z osobowego na takie z kratką. Czyli "ciężarowe". A pana diagnosty nie interesuje ze nie ma zmiany statusu samochodu...

Co do łap slnika to diagnosta u ciebie mocno przymknal oko;). Bo o ile w przepisach nie ma nc o tym jaki silnik moze byc zainstalowany to napewno jest napisane ze musi byc osadzony na fabrycznych mocowaniach. Stad dorabiane łapy nie przechodza u dociekliwego diagnosty.
Co innego zmodyfikowanie ramy zeby uzyc seryjnych łap. Wtedy juz zabangla sprawa.

A przy kontroli to prawda ze tylko sie liczy liczba miejsc wbita w dowod. A jeśli reszta auta jest ok to nie ma sie czego Pan Władza doczepic.
kocur84

Post numer:#65  Postprzez potejtos » 14 wrz 2011, o 15:51

Ja w pracy ucze sie kazdego dnia bycia upierdliwym i dociekliwym, w zwiazku z tym wszystko co ktos chce, powinno znajdowac odzwierciedlenie w przepisach i rozporzadzeniach, a nie zalezec od "widzi mi sie" pierwszego lepszego z boku diagnosciny. Zaloze sie, ze wiekszosc z nich nie bylby w stanie podac wlasciwej podstawy prawnej swoich wymagan. Co innego, ze przepisy nie sa do konca konkretne, co daje mozliwosc dowolnej ich interpretacji, w mysl przyjetej tezy.

Wiem, ze ludzie rejestruja takie maluchy w calej PL, tak wiec nie wydaje mi sie, aby wszystko to bylo robione wbrew prawu i z przymykaniem oka. Zdarza sie, ze diagnosta wymaga opinii rzeczoznawcy w takich przypadkach, ale zdarza sie to rzadko. Podobnie zreszta jest w przypadku silnikow V8 w E30. Trzeba dorabiac lapy. Jeden pusci bez problemu, a drugi bedzie chcial opinie. Skad wiesz, ze musza byc zachowane mocowania? I co masz na mysli mowiac mocowania? Punkty mocowania lapy do budy, czy lapy? To dwie rozne rzeczy. Zreszta w E30 silnik jest mocowany do przedniej ramy, a podejrzewam ze diagnosta predzej pusci lapy dorobione z konkretnego kawalka stali, niz przerabiana rame, do ktorej trzyma sie tez zawieszenie.

Pan Wladza moze sie czepic nawet tego, ze szyby masz brudne, jak bardzo go zdenerwujesz :)
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#66  Postprzez Baks » 18 wrz 2011, o 08:43

mam kilka pytan z tego co wiem ani Ireco ani zadna inna firma nie ma homologacji na klatke..... to co oni daja jest na jakosc spawów i certyfikat na rury.. i podobno tylko to wystarczy gdy jest klatka zrobiona z załacznikiem J. pozdrawiam
Baks

Post numer:#67  Postprzez potejtos » 18 wrz 2011, o 11:06

Ireco akurat daje. Podobnie jest z klatkami np. Sparco, OMP dedykowanymi do konkretnego modelu.

Zeby klatka zostala uznana na imprezie PZM, za zgodna z zalacznikiem J, musi byc wykonana wg. umieszczonych tam zalozen, oraz trzeba pokazac kwit na rury. To wszystko. Na BK popatrza na spawy i powiedza, czy sa one zrobione zgodnie ze sztuka.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#68  Postprzez p.g. » 20 wrz 2011, o 01:05

panowie skoro temat poszedl ogolnie w strone co mozna a co nie to ja sie podziele moimi informacjami. mialem okazje pogadac z diagnosta na jednej z najlepszych stacji diagnostyycznych u mnie w miescie (olsztyn) pracowalem 2 metry od diagnosty przez 3 dni i nie widzialem zeby na cokolwiek oko przymknal i przyznam ze byl bardzo uczciwy jezeli chodzi o swoja prace ale do sedna... podszedlem i uczciwie powiedzialem ze skladam samochod do driftu ale street-legala i zadalem mu serie trudnych pytan...

1. jezeli chodzi o klatke i homologacje itd to nie ma takiego czegos jak homologacja uliczna na klatke (jest homologacja rajdowa ale ona obowiazuje w rajdach jak sama nazwa mowi) mozna miec klatke, polklatke, rollbar czy zwal jak zwal ma nie byc ostrych krawedzi i tyle nie ma prawa ani policjant ani diagnosta sie przyczepic.
2. co do pasow i foteli to musza miec homologacje drogowa. o ile w fotelach nikt nie sprawdza o tyle pasy z homologcja to podstawa - jak nie masz homologacji w szelkach to musisz miec zwykle pasy a w ktorych jezdzisz to juz twoja sprawa - wiadomo.
3. co do kierownicy to nie moze byc za mala 35cm jest jak najbradziej OK.
4. co do kanapy a raczej jej braku z tylu to tez nie ma prawa ani diagnosta ani policjant sie przyczepic - twoja sprawa czy ja wozisz czy nie rownie dobrze mozesz przewozic pralke z tylu i konieczne jest wyjecie i wtedy tez ci dowod poleci??? :)
5. kola nie moga wystawac po za obrys auta - przepis mowi o biezniku a nie o kolach ale jeszcze mi sie nie udalo wygrac w tej sprawie z policjantem :)
6. hamulec hydrauliczny moze byc jaki chcesz wazne zeby po zaciagnieciu blokowal kola i wazne zeby mial blokade.

ogolnie najwazniejsze jest zeby to co jest w samochodzie to musi dzialac czy to wycieraczka z tylu czy zarowka podswietlajaca tablice, czy hamulec reczny jak jest to ma dzialac :)

pisze bo wiele razy zatrzymuje mnie policja. mam kombiaka z polklatka kublami, z tylu nie mam nawet pasow ani kanapy, halogeny mam zolte a lampy z tylu czerwone. jedyna rzecza do ktorej sie czepiaja to wystajace kola chociaz bierznik nie wystaje. dlatego nie dawajcie sobie podczas konrtroli wciskac takich rzeczy bo policja czesto sama nie wie co mozna a co nie :)
p.g.
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#69  Postprzez potejtos » 20 wrz 2011, o 01:27

p.g. napisał(a):4. co do kanapy a raczej jej braku z tylu to tez nie ma prawa ani diagnosta ani policjant sie przyczepic - twoja sprawa czy ja wozisz czy nie rownie dobrze mozesz przewozic pralke z tylu i konieczne jest wyjecie i wtedy tez ci dowod poleci??? :)
6. hamulec hydrauliczny moze byc jaki chcesz wazne zeby po zaciagnieciu blokowal kola i wazne zeby mial blokade.

4+6 = Bzdury.

Nawet jesli masz wyjeta tylko kanape to musisz miec przerejestrowane na 2 miejsca. Tzn. w momencie jak masz tylko wyjeta kanape to mozna sie tlumaczyc, ze przewoziles pralke, lodowke, szafe, ale jak masz klatke, to moment i kwit wyjedzie za niezgodnosc liczby miejsc w dowodzie ze stanem faktycznym (u mnie dokladnie tak sie stalo). A potem, zeby odzyskac kwit zaczynaja sie schody, bo zeby dostac zaswiadczenie (4 => 2 miejsca), jest to traktowane jako zmiana konstrukcyjna, czyli w tym przypadku pelen przeglad (+ zazwyczaj niehomologowane kubly, pasy, kierownica, glosny wydech, lyse, wystajace opony itd).

Jesli chodzi o hydrauliczny rekaw, to temat jest taki, ze kazda przerobka ukladu hamulcowego tego typu (zmieniajaca jego konstrukcje) wg. przepisow prawa o ruchu drogowym jest traktowana jako niesprawnosc, zagrazajaca bezpieczenstwu w ruchu. Jesli hydrauliczny reczny to: albo zgodnie z homologacja FIA samochodu (co nijak przeklada sie na przeglad) albo na osobnym obwodzie (2 zaciski na jednym kole), co moze zostac potraktowane jak wyzej. Bledne kolo w tym miejscu.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia strona

Powrót do Modyfikacje