[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zrobienie stalowej miski olejowej m40/m42

Wszystko związane z modyfikacjami wyglądu zewnętrznego jak i wewnętrznego

Zrobienie stalowej miski olejowej m40/m42

Post numer:#1  Postprzez rom089 » 18 sie 2010, o 03:09

Witam

Mam mam zamiar zrobic stalowa miske olejowa o mojego is-a

Teraz pozostaje pytanie ile dalo by sie ja zmniejszyc aby nie byla tak nisko gleby
wiaze sie z tym przerobienie smoka pompy olejowej i zeby mialo to rece i nogi w sesie ze ilosc oleju by sie zgadzala itp..

myslalem aby zrobic miske bardziej plaska a nie tak jak to w m40/m42 ze calkiem w dol idzie, smok pompy zaciagal by olej z najniszego miejsca problem tylko z bagnetem ale to jakos sie da rozwiazac. Mysle nad krsztaltem odwroconej litery T ze plaska u dolu a u gory przykrecona w standardowe miejsce, Co o tym sadzicie ?

Moje pytanie jest takie czy nie zaszkodzilo by to silnikowi w sesie smarowania
Chetnie rozwarze propozycje kształtu
rom089
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

miska

Post numer:#2  Postprzez landcar torun » 18 sie 2010, o 06:34

mozna zrobic sysytem suchej miski olejowej stosowane takie cos jest w autach rajdowych
landcar torun
Student

Moje BMW:
Silnik:

Re: miska

Post numer:#3  Postprzez X_E_O_N » 18 sie 2010, o 08:58

landcar torun napisał(a):mozna zrobic sysytem suchej miski olejowej stosowane takie cos jest w autach rajdowych

a wiesz co sie z tym rozwiazaniem wiaze bo miska to akurat jeden z elementow tego systemu i obawiam sie ze koszta brzerobienia silnika i podzespoly do suchej miski zdecydowanie przewyzsza koszt calego auta !!!!!!

czym dalej wal korbowy od oleju w misce tym lepiej chodzi tutaj o jakas energie kinetyczna i samozasysanie oleju przez obrot walu ale nie bede sie rozpisywac wszystko mozna znalzec na goglach

Nie ma sensu robic stalowej miski poniewaz nie odprowadzi wystarczajaco duzej ilosci ciepla wiec mija sie to z celem natomiast jest sens zmniejszenia jaj nawet o 3 cm to juz bardzo duzo i zdecydowanie mneij problematyczne
X_E_O_N

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 18 sie 2010, o 13:36

dlaczego chcesz stalową miskę?
chodzi o glebę ?
nie lepiej założyć dobrą płytę i dźwignąć silnik w górę ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez rom089 » 18 sie 2010, o 19:43

tak chodzi o glebe teraz mam springi 75/50 no i plyta pod silnikiem tez jest z blachy 6 mm..
i od ziemi do oslony mam jakies 3 cm nie da sie jechac praktycznie... co chwile szuranie o wszystkie przeszkody kamyszki nawet te male...
Fakt jest ze teraz felga jest 14 i na 55 profil wiec przez to tez jest troche nizej... planowo jest 17 na 45 lub 40 profil i ile by sie to podnioslo na takim kole ?

Generalnie chodzi o to aby na takiej glebie byl mniejszy problem na wybojach a jezeli zmnienie jej ksztaut a nie pojemnosc to problemy byc nie powinno ze smarowaniem
rom089
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Modyfikacje