[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dręczący problem od początku kupna m40b18 utrata mocy.

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez kratek » 14 mar 2011, o 12:29

macmaster, Dziekuje Ci bardzo.
sfrustrowany wlalem dwie flaszki jakiegos szuwaksu do czyszczenia silnika, zalalem mobil 10w40, chcialem syntetyk ale sie opanowalem -> silnik wkoncu lata jak opetany

polecam przeczyscic silnik i zalac dobry olej, swiezy

Hm prosze mi powiedziec co autor miał na mysli mówiąc szuwaks do czyszczenia silnika hehe. I olej jaki wlał mineralny ?

[ Dodano: 14-03-2011, 13:52 ]
Wiec tak. Po zresetowaniu kompa było wszystko OKEJ !! Ale tylko przez 3 min. Jedynka but do konca 2 but i idzie jak powinno. Ale radosc trwała tylko 3 min. Znowu jest tylko do 5500 krecenie i po tym zaczyna sie psuc. Ale z tego co zauwazyłem samochód i tak ma moc do 5500 problem nie wystąpił ale krecenie go do 6 tys mija sie z celem . Podejrzewam ze jednak jest tutaj chip i ktos przestawił moment obrotowy aby silnik zaczynał szybciej miec pełny moment. Bo ciągnie mi na maxa od 3500 a w poprzednim musiałem czekac na 4100 zeby dopiero było kopniecie.
kratek

Post numer:#17  Postprzez POTEGAT » 14 mar 2011, o 21:05

Do wymiany wałek samoregulatory i przekładki
SWAPY MECHANIKA ELEKTRYKA ROZPÓRKI ŁAPY SILNIKÓW HYDRAULICZNY RĘCZNY
POTEGAT
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez kratek » 14 mar 2011, o 21:17

POTEGAT,jezeli to jest przyczyną to :cen: to ;] m40 nie jest tego warte. Ja tam obstawiam na czip.
kratek

Post numer:#19  Postprzez POTEGAT » 14 mar 2011, o 21:28

czy po tym jak spadnie z obrotów to pracuje nierówno ?
POTEGAT
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#20  Postprzez Skajpa » 14 mar 2011, o 21:48

kratek nie jesteś sam, również mam podobny problem w swoim M40, jak kręce do odcinki, zapinam dwa wtedy jest prrr, auto zmula i nagle znowu power, myśle że rozrząd daje się we znaki powoli...nie szukaj raczej przyczyny w chipie bo ja mam wszystko seria, a jak widzisz też tak się dzieje jak u Ciebie.

W momencie dokręcenia do odcinki, po zapięciu następnego biegu pracuje jak traktor przez sekunde i nagle odzyskuje moc. Tyle, że zjawisko to nie zawsze występuje, czasem idzie do odcinki, następny bieg i leci ładnie dalej.

Szczerze mówiąc mam na to lekko wy****ne bo chce jak najszybciej zrobić swapa :cool2: nie chce więc inwestować w ten silnik, od razu trzeba by wymienić wałek+dźwigienki+popychacze+pestki...

To dobry silnik, ale jak któryś z poprzednich właścicieli nie dbał o olej, o rozrząd to potem zaczyna się sypać i denerwować.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez pawels5 » 14 mar 2011, o 21:57

Podmień pompę paliwa.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#22  Postprzez Skajpa » 14 mar 2011, o 22:00

Strasznie ją słychać w środku, jak bzyczy, może faktycznie sie już kończy...bo kiedyś była cisza i zjawisko traktora też nie rzucało mi się w oczy.
Myślałem też, żeby zalać nowy olej. W lipcu zalany Valvoline 10W40
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez kratek » 14 mar 2011, o 22:04

Nie takiego czegos nie zaobserwowałem.

Skipper9195, Ja tez w sumie mam to gdzies bo jak krece do 5500 to po zmianie na nastepny bieg wchodzi na 4tys ,w poprzednich jak dawałem czadu do 6 to wchodziło na 4,050 . wiec takie cos to tam kij z tym. jedyne co wkurza to ze podczas wyscigu zdarza mi sie przekrecic na 5600 i po wbiciu 2 biegu prrrr i od nowa startujemy.

Zaleje mu minerała jakiegos i zobaczymy.

Przy kupnie nastepnego samochodu po prostu bede gnał go na maxa koniec z kulturą.
kratek

Post numer:#24  Postprzez Skajpa » 14 mar 2011, o 22:11

Ja u siebie zacznę od wymiany pompy paliwa, zanim wydam ostateczny wyrok na rozrząd.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#25  Postprzez POTEGAT » 14 mar 2011, o 23:15

zadaj mu do odcinki przez 10 5 do 7 sekund i obserwuj obroty, następnie puść na wolne i zobacz czy pracuje równo na wszystkie garki
POTEGAT
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez kratek » 14 mar 2011, o 23:35

POTEGAT, w jakim celu ? co chcesz przez to sprawdzic ?
kratek

Post numer:#27  Postprzez spec-ldz » 15 mar 2011, o 02:15

jesteś już posiadaczem 3 m40 i dalej wierzysz w nie? walek+dzwigienki czyli kompletny remont glowicy, przy wyzszych obrotach ktoryś z popychaczy staje sie jakby "miekki" i nie zdarza otwierac zaworu, daltego problem jest tez chwile po zmianie biegu. nie podmieniaj zadnej pompy, niczego nie odlaczaj, nic to nie da a bedziesz tylko zabijal nadzieje i sie wku..ial. polecam wyciac bociana.. albo zaakceptowac to i nie krecic(w koncu nasze e30stki to nie nowe wyścigówki :)
i powiem Ci Kratek że mnie krew zalewała ponad rok czasu ganiając bocianem, na początku to było 6tys, potem 5.5, ostatecznie skonczyl zywot na 5.200 i było prrr... zmieniłem silnik i ciesze sie odcinką nie ma już prrr :)
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#28  Postprzez POTEGAT » 15 mar 2011, o 11:03

kratek napisał(a):POTEGAT, w jakim celu ? co chcesz przez to sprawdzic ?

Zrób tak jak napisałem i napisz co się dzieje

co do wypowiedzi kolegi spec-ldz to na 99% jest tak jak mówi a mój test ma to potwierdzić
Co do popychaczy to raczej robi się za twardy niż miękki i otwiera zawór dlatego po spadnięciu z obrotów silnik nie pracuje równo dopiero jak samoregulator się doklepie to działa jak należy
POTEGAT
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#29  Postprzez kratek » 15 mar 2011, o 12:14

spec-ldz, W sumie racja,nie bede ubolewał nad m40. Zaleje gnojowi minerała 10w40 i tyle :) Zrobie tak jak ty chyba. Wrzuce m20b20 i nara.

POTEGAT, Lepiej nie bo nie robiłem tam rozrządu a kij wie ile to ma najechane xD.

Tutaj jedynie do filmiku pokazywałem.

http://www.youtube.com/watch?v=h_QAivl1JfM

Ale to za krótko.
kratek

Post numer:#30  Postprzez spec-ldz » 15 mar 2011, o 12:25

POTEGAT, napewno za twardy? u mnie na totalnie zimnym silniku było odcięcie(szczegolnie jak zima musialem wyjezdzac po nocy z zasp spod bloku:P)jak sie olej nagrzewał to tracila moc.. wiec jak dla mnie popychacze staja sie zwyczajnie miekkie, bo za twardy to by wlasnie zawor otwierał :)
Kratek naprawde nic z tym nie zrobisz, co do m20b20 to jest troche z tym roboty szczegolnie ze wał itd trzeba zmieniać, m42b18 fajny ale znow niewiadomo też na co sie trafi(pewnie prostszy do przelozenia)
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części