[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki olej do silnika Mxx ?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#166  Postprzez Jakub.j » 8 gru 2008, o 20:14

kwikuto napisał(a):zatkać kanaly olejowe!
pierwsze slysze.... mo cyba ze jesdzil na tym oleju z 50k km........

ze szkoły wiem ze leje sie syntetyk pozniej pol i na koncu mineralny
tu sie zgadza

że tak powiem po kiego wała lałeś minerał bo nierozumiem

tez nie rozumiem tego czynu.... chyba ze ze wzgledow ekonomicznych... bo innej odpowiedzi nie widze...

marcin.steven napisał(a):jeden mówi że dobry lotos
tak ale jak wymieniasz co 5- 8 k km... :)

lej polsyntetyk!!! a marke masz juz wybraną... castr. nie jest zly
Jakub.j

Post numer:#167  Postprzez kwikuto » 8 gru 2008, o 20:22

co może jak jezdził na gęstym oleju i wleje zadkiego to nic sie nie stanie tak? super!! hahahahaha dobry jestes
kwikuto

Post numer:#168  Postprzez Stammek » 8 gru 2008, o 20:38

A ja nie wiem po co sie klucicie...ja osobiscie nie widze sensu lania do m20 czegos lepszego nisz olej minerlany.To jest stary silnik i fabrykla zaleca do niego 15w40.

Co innego jak auto jest uzywane do sportu,to rozumiem lanie b.dobrych oleji
ale do jazdy na codzien 15w40 w zupełnosci wystraczy :D
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#169  Postprzez rekin81 » 8 gru 2008, o 21:01

Ja też nie rozumiem po co lać do m20 półsyntetyk :shock: Dla mnie to tylko strata pieniędzy. Jeśli ktoś ma silnik po kapitalnym to wtedy może i jest sens. Ale po kiego grzyba do starego, na pewno już dosyć zmęczonego życiem silnika lać taki rzadki olej ?

Ja do swojego m20 mam zamiar wlać to:
http://www.valvoline.pl/Turbo_index.html

Sprawdzony w ciężkich warunkach :mrgreen:
rekin81

Post numer:#170  Postprzez kwikuto » 8 gru 2008, o 21:23

ja mam m20 i leje tylko mineralny i nie mam z nik klopotów :) :jum:
kwikuto

Post numer:#171  Postprzez muranos » 8 gru 2008, o 21:36

do swojego m20 przy przebiegu 296 kkm zaczołem lać półsyntetyk totala - mam tanie dojście.
pierwsza zmiana miała miejsce w okresie zimowym.
byłem miło zaskoczony jak łatwo rozrusznik kreci silnikiem przy - 20. Na mineralu lotosa/orlenu w podobnych warunkach odglosy były znacznie mniej żwawe.
Czytałem historie ,że sie mogą kanały olejowe pozapychać ale ten półsyntetyk mam porostu taniej niz jakąkolwiek inną alternatywę a silnik i tak chciałem zmienić na większe m20 więc leje ten pólsyntetyk do dziś.
Dziś jest 355 kkm na zegarze. zadnych nowych wycieków nie widać. (jest standartowy przy pierwszym cylindrze) a namisce zniknął po dokręceniu śrub.
Osady z silnika znikają stopniowo.
po dwóch zmianach na wewnętrznej stronie pokrywy zaworów olej dopłukał się do żywego alu w miejscach gdzie krzywki rozbryzgują go po pokrywie.
olej przy zmianie jest prawie tak czarny jak z diesla.

m20 chodzi i cyka lepiej niz na mineralu.

nie polecam minerala mikomu.
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#172  Postprzez rekin81 » 8 gru 2008, o 22:31

muranos napisał(a):m20 chodzi i cyka lepiej niz na mineralu.

w jakim sensie lepiej chodzi silnik wg Ciebie? ma lepsze osiągi, chodzi ciszej czy co?

z tym że na mrozie rozrusznik ma lżej to oczywiste.

P.S. Gdzie Ty mieszkasz że u Ciebie są mrozy -20 ? :shock:
rekin81

Post numer:#173  Postprzez Jakub.j » 9 gru 2008, o 10:27

kwikuto napisał(a):co może jak jezdził na gęstym oleju i wleje zadkiego to nic sie nie stanie tak?
powiem ci Ze od dziecka sie zajmuje samochodami jak ciebie na swiecie nie bylo i jak przejdzie z 15w40 na 10w40 to nic sie na minus nie stanie (chyba ze jak pisalem ten mineral byl niewymieniany od kilkudziesieciu tys. km.) a to ze mialł mineralny to nieznaczy ze byl gast! są oleje min. i polsymt. jednakowej gastosci, a nawt jeseli miał 15w40 a polsynt. 10w40 to pierwszy jest gestrzy na zimnym a po rozgrzaniu mają takie same wlasciwosci gestosci. a roznica miedzy 15w40 a 10w60 jest taka ze na zimnym 15w40 jest gestrzy a na gorącym 10w60 jest gestrzy wiec
kwikuto napisał(a):jak jezdził na gęstym oleju i wleje zadkiego
ktory miales na mysli mowiac o gestym......??? skoro nie wiesz jaki mial mineral a jaki polsyntetyk?

polsyntetyk ma wiekrze wlasciwosci mjne silnika, wiec syf nalozony przez mineral zostanie rozpuszczony a nie odpada kawalkami pozatym ile tego syfu i jakie kawaly musialy by odpasc zeby zatkac kanaly olejowe... pozatym istnieje jes jescze na wszelki wypadek filtr olejowy. :)

a tak ogolnie rodzaj oleju powinno sie dobierac w pierwszej kolejn. to temp otoczenia, w szczegulnosci w starych silnikach - inaczej jest z nowoczesnymi. potem do stanu silnika...

tak wiec producent dla m20 w zimnym klimacie zalecany jest 5w30syntetyk w gorącym klimacie
20w50 polsynt a dla klimatu sredniego (a wiec u nas) 10w40 polsynt.

potem jezeli silnik bierze olej lub jest nieszczelny mozna zalac gestrzym lub mineralem.

jak ktos zaleje zdrowy silnik, trzeba liczyc sie z czestrzą wymianą i szybszym(minimalnie) zuzyciem silnika. a wiec czy sie oplaca lac mineral pozostawiam indywidualnej ocenie.

spotkalem sie z ludzmi ktorzy zeby taniej bylo, wymieniaja filtr oleju co drogą wymiane oleju... :) :)
Jakub.j

Post numer:#174  Postprzez muranos » 9 gru 2008, o 18:58

rekin81 napisał(a):
muranos napisał(a):m20 chodzi i cyka lepiej niz na mineralu.

w jakim sensie lepiej chodzi silnik wg Ciebie? ma lepsze osiągi, chodzi ciszej czy co?

z tym że na mrozie rozrusznik ma lżej to oczywiste.

P.S. Gdzie Ty mieszkasz że u Ciebie są mrozy -20 ? :shock:

podkościerskie doliny potrafią zaskoczyć z rana w zime coprawda ostatno na przełomie 2006/07
pozatym w alpy na deske sie jeździ.

po regulacji zaworów na 0,25 na mineralnym na rozgrzanym silniku z racji luzów na prowadnicach czasem zawory klepały.

na półsyntetyku 10w40 total quartz nic takiego nie ma miejsca.
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#175  Postprzez DamianK54 » 23 lut 2009, o 18:01

Siemka,wlasnie jestem po wymianie panewek i przy okazji wymienialem uszczelniacze w glowicy. Nigdy w nim niewymienialem oleju ale wiem ze jezdil na mobilu mineralnym 10W40:/ a z tego co sie zorientowalem to to powinien byc polsyntetyk... Dlatego mam pytanko jaki teraz wlac olej? tzn jakiej marki i o jakich parametrach i czy polsyntetyk czy mineral? HELP ME!!!
DamianK54

Post numer:#176  Postprzez grucha8013 » 29 mar 2009, o 01:06

DamianK54 napisał(a):Siemka,wlasnie jestem po wymianie panewek i przy okazji wymienialem uszczelniacze w glowicy. Nigdy w nim niewymienialem oleju ale wiem ze jezdil na mobilu mineralnym 10W40:/ a z tego co sie zorientowalem to to powinien byc polsyntetyk... Dlatego mam pytanko jaki teraz wlac olej? tzn jakiej marki i o jakich parametrach i czy polsyntetyk czy mineral? HELP ME!!!

10W40 to jest olej pół syntetyczny!!!0W40 i 5W40 to syntetyk, 15W40 to minerał....o ile się oriętuje powinno się jeździć w najgorszym wypadku na pół syntetyku bo podobno silniki bety nie tolerują minerałów....ale mogę się mylić :D ja jeździłem na Castrolu 10W40 w poprzedniej betce(307tys.km LPG jak kupowałem i było git), teraz jeżdżę na Shell 10W40 (poprzedni właściciel na takim jeździł i polecał)
grucha8013

Post numer:#177  Postprzez e30kowal » 29 mar 2009, o 21:05

DamianK54 napisał(a):Dlatego mam pytanko jaki teraz wlac olej?

Lej mobila 10W/40 i zmieniaj co 10-12 tys km to na pewno będzie OK
e30kowal

Post numer:#178  Postprzez BeMek_E30 » 29 mar 2009, o 23:00

ja mam taki problem jak kupowałem autko mowił mi facet ze jest zalany minerał ale nii wyglada na bardzo gesty. Jak wyciagne bagnet to prawie się z niego sie leje i tu jest pytanie czy zmienie olej z minerała na półsyntetyk nic mi nie walnie. Dużo czytałem i słyszałem na ten temat i opinie sa podzielnie :bag:
BeMek_E30

Post numer:#179  Postprzez ZTJ » 30 mar 2009, o 00:07

Zmieniaj. Nic się nie stanie.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#180  Postprzez gebels » 30 mar 2009, o 02:16

Witam

Mam kilka uwag pamietajcie ze silnik e30 to nie jest nowa konstrukcja zostal zaprojektowany w latach 80 i wtedy jakos olejów byla gorsza i technologia niz obecne.

Wedlug serwisówki Haynes olej jaki zaleca producent powinien byc klasy API SG (bardzo krytykowany tu olej Lotos mineralny ma klase jakości SJ taka jak mineral Mobil 1 ) lepkość ma być w przedziale (10W/40 do 20W/50).

Wszystkie obecne oleje sa lepsze i nie spotkalem SG nigdzie.

Uwazam i tak robie ze do autka o sporym przebiegu powinno sie lac olej mineralny, ktory uszczelni silnik ,ktory juz sie napracowal i nie wazne czy to BMW czy cos innego przebieg i czas robia swoje i tego sie nie oszuka.

Jesli dolewacie oleju miedzy mianami to znaczy ze czas wasz silnik dopadl i trzeba sie zastanowic czy nie wlac czegos gestszego, a nie upierac sie przy synetykach i pol bo to BMW.

Któryś z kolegów dobrze napisal lejecie syntetyki ,pol syntetyki do zmeczonych silników, dolewacie oleju, pojawiaja sie wycieki bo stosujecie sie do rad kogos kto slyszal ze do bmw sie minerala nie leje itp. (Podobno BMW na gazie zle chodza i ich sie nie przerabia ).
Zastanówcie sie na tym czytajcie fakty,serwisowki a potem posty a nie odwrotnie.

Druga sprawa jezeli auto bylo sporo jezdzone na mineralnym ,ktory jest gestszy i pouszczelnial luzy gdzies w silniku to zmiana na poł syntetyk "wymyje" to i efekt bedzie odwrotny do zamierzonego.
Uwazam ze prawidlowa kolejność ktora zmienia sie wraz z przebiegiem to syntetyk - polyntetyk - i wasz kochany mieneral. Jesli on juz tam jest to znaczy ze z jakiegos powodu tam ktos go wlal i dobrze niech tak zostanie.

Moja E-30 ma teraz mineral Mobil 1 wczesniej byl Lotos od wymiany do wymiany nie dolewam oleju ( ubywa go ale nigdy na tyle zeby dolewac).
Lotos mozna kupić za 50 tego mobila w krakowie od goscia z allegro za 59 mysle ze to nie jest duzo i zmieniam czesciej olej niz serwisówka podaje (6000 mil) 8000 - 9000 km.
Silnik sporo przejechal obecnie ma 355000 i ma sie dobrze wiec wole to robic czesciej.

Pozdrawiam wszystkich kolegów z forum.

PS. Nie krytykujcie mnie za bardzo chcialem tylko pomoc :D

I jeszcze jedno bo pewnie ktos o to spyta , zaklekocze tylko na zimym silniku nie ma mowy o klawiaturze gdy lekko zlapie temperature.
gebels

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części