[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

?lizg pod mis?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez abrover » 13 cze 2007, o 17:40

kubex napisał(a):taj kaj piszesz:) trzeba bacznie obserwowac jezdnie i uwazac na naszych zajeb...ch przejazdach kolejowych i tramwajowych
kubix Ty masz przyglebioną E30? Bo ja to na tych zdjęciach co dałeś to bym 20 km/h spokojnie z zamkniętymi oczami przejechał.

Ja najbardziej boję się wjeżdżać w zdradliwe polne drogi z pasem zieleni po środku, gdy mam 4 osoby na pokładzie to już wiem że będę tarł miską i tłumikiem środkowym, jakbym wolno nie jechał, teraz tylko kwestia jechać wolno żeby zawieszenie się nie ruszało i żeby mocno nie dostał w podwozie, a jedynie się lekko ocierał. I tak tłumik środkowy mam pogięty. :cry:

Oryginalna plastikowa osłona nie ma sensu wg mnie, bo jak do miski mam 12 cm to do osłony będzie już pewnie z 8. Więc osłona będzie bardzo często dostawała po :cen: i długo nie posłuży.

Obrazek
abrover

Post numer:#32  Postprzez kubex » 13 cze 2007, o 18:13

hehe dobre to dobryś i nie dziwie sie ze czasem poobijasz miske ja w 4 os sie nie zapedzam w taki teren bo wiadomo czym to grozi. a co do tego ze bys przejechal z zamknietymi oczami ta trase to zgodze sie ale co do 2giego zdjecia :) bo byla ubita droga dalej bys chyba zawieche z tłumikiem i miska zgubił. Wiez mi wiem co mowie bo jechalem ta droga. nie bede sie spierał gdzie i jak szybko przejade ta droga nie była łatwa do przejechania. bunie mam zglebiona looknij do galerii pozdro
kubex

Post numer:#33  Postprzez Waski » 27 wrz 2007, o 09:04

kurde co za pech 2 raz w tym miechu rozwaliłem mise :mad2: no szlak mnie trafi :duh: biore sie za robienie osłony do mojej buni :mrgreen:

[ Dodano: 27-09-2007, 09:12 ]
albo mam lepszy pomysł tylko nie wiem czy to wypali muszę ze starszym pogadać czy do rade zrobić metalową misę na wzór oryginału :D
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#34  Postprzez Iro » 27 wrz 2007, o 09:55

Ja mam zrobioną z blachy 5, bardzo dobra, wyprofilowana na mise.
dwoma śrubami jest skręcona do przedniego pasa, a jedną do maglownicy i ramy. Ślizg wprawie że przylega do misy ale co by było żeby nie ten kawałek blachy :duh: .
Za każdym wyjazdem na miasto albo jakaś koleina albo inna nierówność zaliczona. Strach by było gdzieś jechać bez ślizgu,a miske wymienić to jest roboty niemało
Iro

Post numer:#35  Postprzez abrover » 27 wrz 2007, o 13:38

A ja zespawałem michę, podniosłem zawieche do standardu, mam teraz jakieś 15 cm pod miską i już mogę wjeżdżać wszędzie bo mój prześwit w najniższym punkcie to teraz 13 cm (tłumik środkowy) pozdro :D
abrover

Post numer:#36  Postprzez wrona » 27 wrz 2007, o 22:03

no niestety niekiedy nawet pancerna oslona na miske olejową nie pomoże ......... :evil:

mialem w zimie spotkanie z leżącym w zakrecie zgubionym hakiem od ciągnika no i niestety pomimo 6 mm stali przed i pod micha nie skonczylo sie to pomyslnie :?

oslona wygieta obie miski rozwalone zarowno mala jak i duza niefart po calej lini..............

abrover, podejrzewam ze pomimo takiego przeswitu mialbys urwaną !!!!!!!!!!! nie rozbita miske jakbys znalazl sie w sytuacji takiej jak ja (wysokosc haka okolo 15 cm a ja go jeszcze kolem podbilem )

takze oslona rzecz bardzo dobra ale 100% pewnosci nie daje pamietajcie o tym !!!
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#37  Postprzez Stammek » 30 lis 2007, o 20:16

Temat ciekawy wiec ja wrzuce tu moja konstrukcje :D
Mocowana do maglownicy i do przedniego pasa.Zawsze ratowała mi miske nawet w sytuacjach
kiedy po zajeba... w koleine przednie koła odrywały sie od ziemi :D

Tak to wygladało w moim Touringu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

płyta jest zrobiona z blachy o grubości 5mm

Tylko pamietajcie ze płyta nie moze dotykać miski bo bedzie przenosić wibracje silnika na całą bude.

teraz w cabrio mam miskie jakies 6cm od ziemi i jakos jeszcze miski nie rozwaliłem :D
Ale płyta juz czeka na montaż,mysle tylko zeby ja jeszcze ulepszyć i podgiąc do góry od strony maglownicy.

A tu taki mały hardcore kolegi BmwRulez i jego e30 :D

Obrazek
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#38  Postprzez Zaworas » 1 gru 2007, o 14:54

:cool2: bardzo dobry pomysł ze zdjeciami.
Własnie mam od kolegi sprezyny H&R ale przed nimi będe robił zabezpiecznie na mise. Dzieki temu ze daliscie fotki mam lepszy wgląd na sprawe. Koncepcje miałem podobną. Jak zrobie i załoze to tez wkleje fotki.
Zaworas

Post numer:#39  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 1 gru 2007, o 16:31

Panowie ja mam pytanie. Jak macie mocowaną osłone misy :?: :?: :?: Wiem że z tyłu większość przykręca pod maglownicę, a jak wygląda sytuacja z przodu. Wykorzystane macie jakieś fabryczne otwory :?: :?: :?: Do przedniego pasa można przykręcić, ale wiem że przy pierwszym lepszym uderzeniu można go wygiąć.
Ostatnio edytowano 8 gru 2007, o 08:23 przez ANDRZEJ-BIELAK, łącznie edytowano 1 raz
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#40  Postprzez Stammek » 1 gru 2007, o 16:36

Ja miałem przykrecona do przedniego pasa a za miska płyta trzymała sie na tych samych śrubach co magiel w belce tylko trzeba je na dłuższe wymienić.
Obrazek
Stammek
Doktor

Post numer:#41  Postprzez SerekBMWE30 » 7 gru 2007, o 08:41

wszystko pięknie tylko koledzy zapomnieli że ten kto nie ma chłodnicy olejowej to olej w misie powinien byc studzony powietrzem (tak mi się chyba zdaje) raczej powinien byc jakis przelot w tej blaszce. Tak sobie myśle ze konstruktor właśnie dla tego mise zrobił z aluminium zeby szybciej sie studziła podczas jazdy a wszycy wiemy że o olej w nszych Bumkach trzeba dbac.
ja zrobiłem sobie bardzo tanią osłonę z 2cm profila, Jest bardzo wytrzymała i zarazem nie zakłuca w chłodzeniu oleju. Temat ze szczegółowym szkicem i z fotkami podałem w "złota rączka".
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?p=4493#4493
SerekBMWE30
Student

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#42  Postprzez misHa » 7 gru 2007, o 10:29

Stammek napisał(a):Tylko pamietajcie ze płyta nie moze dotykać miski bo bedzie przenosić wibracje silnika na całą bude.

Jak to właśnie jest ?!
Bo na obu fotkach widać że osłona dotyka miski i to na całej powierzchni.
misHa

Post numer:#43  Postprzez Chalski » 7 gru 2007, o 11:36

Wg mnie jeśli osłona (sanki) dotykają miski to jest kibel - drgający silnik i miska z alu szorująca po blasze i pewnie za niedługo będzie problem bo miska się przetrze.
Ślizg powinien być na tyle mocny żeby na nim podnieśc samochód więc "zwykła blacha" nie wystarczy poza tym mocowanie powinno być wg mnie chociaż w 6 punktach (2 z przodu, 2 z tyłu i 2 po bokach i to zamocowane do czegoś mocniejszego niż przedni pas.

Jeśli chodzi o chłodzenie oleju przez miske olejową (nie żebrowaną) to efekt ten jest tak mały że można go pominąć silnik można od dołu zabudować w 100% trzeba tylko zostawić troche miejsca między zabudową a przegrodą czołową żeby powietrze które wlatuje przez chłodnice i atrape mogło dołem odpłynąć.
Chalski

Post numer:#44  Postprzez abrover » 7 gru 2007, o 12:30

Oczywiście że nie może dotykać bo to nie ma sensu wtedy! Nie dość że przenosi wibracje to jeszcze nie chłodzi i nie amortyzuje uderzeń. Musi być ze 2 cm odstępu!
abrover

Post numer:#45  Postprzez Stammek » 7 gru 2007, o 16:48

Chalski napisał(a):Jeśli chodzi o chłodzenie oleju przez miske olejową (nie żebrowaną) to efekt ten jest tak mały że można go pominąć silnik można od dołu zabudować w 100% trzeba tylko zostawić troche miejsca między zabudową a przegrodą czołową żeby powietrze które wlatuje przez chłodnice i atrape mogło dołem odpłynąć.

Dokładnie,ja w touringu nie mialem chlodnicy oleju i jakos nic sie nie działo złego z silnikiem.

Jezeli chodzi o odległosć ślizgu od miski to na zdjeciach jest to pierwszy montaż,potem było to poprawione przez odpowiedznie dystatse :D

A 2cm od miski to jest przesada bo przy konkretniej glebie każdy cm przeswitu jest na wage złota.Jak bym odsadził slizg o 2cm od miski to bym miał 4cm przeswitu i juz by nie dało sie jezdzić...

Ja zawsze robiłem maź 0,5cm odstepu i zawsze miska była uratowana :D najwazniejsze to dobrze i solidni zamontować ślizg.
Obrazek
Stammek
Doktor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części