[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

VISCO

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez misHa » 30 maja 2007, o 11:20

Które visco z tych zamienników na allegro byście proponowali ?
Czy wszystkie w cenach ok 130 ~ 140 zł są tej samej firmy ?

Podajcie mi linka które najlepiej kupić. :)
misHa

Post numer:#32  Postprzez abrover » 31 maja 2007, o 21:44

To są chyba OTSy. Ponoć ładnie chłodzą ale kręcą się szybciej od behrów przez co są głosniejsze.
abrover

Post numer:#33  Postprzez Lord Lukasz » 28 lip 2007, o 09:53

Mam fajny problem z wiskozą, ciekawe czy ktoś wymyśli o co chodzi, ja pojęcia nie mam :D

W silniku m20b23 wiskoza działała bez zastrzeżeń, włączała sie tylko gdy było mega gorąco i po ostrym katowaniu, włożyłem silnik m20b25 no i jak wskazówka dojdzie do połowy włącza sie wiskoza niewiadomo dlaczego no i sie już nie wyłącza, wyje cały czas.

Zamieniłem sie z kumplem który ma ten sam silnik i tutaj kolejna dziwna sprawa, u niego sie nie włącza moja a ta którą on mi dał tez sie włącza jak wskazówka dojdzie do połowy,

Ogólnie sama wskazówka siedzi na połowie cały czas, termostat wymieniłem chociaż raczej nic on nie ma do tego, cały układ działa raczej sprawnie bo wskazówka nie wychyla sie za połowe
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#34  Postprzez Iro » 28 lip 2007, o 13:24

tak po prostu musi byc. wazne zeby sie nie przegrzewal. A praca wiskozy zalezna jest od temperatury,
Lord Lukasz napisał(a):Zamieniłem sie z kumplem który ma ten sam silnik i tutaj kolejna dziwna sprawa, u niego sie nie włącza moja a ta którą on mi dał tez sie włącza jak wskazówka dojdzie do połowy,

widocznie masz nastawiona taka temp. i wtedy po osiagnieciu tej temp. zaczyna pracowac wiskoza
Iro

Post numer:#35  Postprzez misHa » 29 lip 2007, o 15:12

Spróbuj podmienić czujnik temperatury i zobacz co się będzie działo.
misHa

Post numer:#36  Postprzez ZTJ » 29 lip 2007, o 19:26

misHa napisał(a):Spróbuj podmienić czujnik temperatury i zobacz co się będzie działo.

Jaki czujnik :roll: ?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#37  Postprzez bandyta » 16 sie 2007, o 11:17

a u mnie temperatura silnika wynosi 70 stopni i nie wiecej dlatego chce wymienic wisco :mad2:
bandyta

Post numer:#38  Postprzez KoAiS » 16 sie 2007, o 11:36

dobra, dobra bo mi padła chłodnica i z tego co wnioskuję to chyba przez VISCO...

Wiatrak mogę zatrzymać ręką, a no i czy po wyłączeniu silnika powinien chodzić wiatrak i chłodzić?? Jak to jest??
A temeperatura w korku, podczas wolnej jazdy roooośnie i rośnie!!!

[ Dodano: 16-08-2007, 12:10 ]
i myśle teraz nad takim... Nadaję się do użytkowania takie VISCO
KoAiS

Post numer:#39  Postprzez ZTJ » 16 sie 2007, o 15:31

bandyta napisał(a):a u mnie temperatura silnika wynosi 70 stopni i nie wiecej dlatego chce wymienic wisco :mad2:

Mysle, ze raczej termostat jest tu przyczyna.

P.S. Dodaj w koncu "C" do tego twojego "SHNITZERA" bo az oczy bola jak sie to widzi :duh:
P.S.2 Teraz zobaczylem, ze napisales to slowo z dwoma bledami :jawdrop: :duh: :duh:

[ Dodano: 16-08-2007, 15:40 ]
KoAiS napisał(a):A temeperatura w korku, podczas wolnej jazdy roooośnie i rośnie!!!

[ Dodano: 16-08-2007, 12:10 ]
i myśle teraz nad takim... Nadaję się do użytkowania takie VISCO

Najpierw upewnij sie, ze nie masz zapowietrzonego ukladu. Jesli nie, to raczej rzeczywiscie visco jest przyczyna.

Zamiennika bym nie kupowal, no chyba ze chcesz miec helikopter pod maska 365 dni w roku. Najlepiej nowy Behr (ok. 230zl), lub ewentualnie sprawna uzywka tejze firmy.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#40  Postprzez algrab » 23 sie 2007, o 15:06

Podepne sie bo ostatnio wymienilem visco. Musialem zrobic ok 15 kilometrow ze zdjetym calkowicie, wiec gdyby ktos potrzebowal to spokojnie mozna np pojechac do sklepu po nowe. Oczywiscie wiedzac ze nie bedzie sie stac pol godziny w korku czy na swiatlach.

Obroty smigla zuzytego visco praktycznie nic nie daja w chlodzeniu, rownie dobrze calosci mogloby nie byc na pompie. Dopoki auto jest w ruchu, taki krotki przejazd nie przegrzewa ukladu.
Moze komus sie przyda.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#41  Postprzez MoRdAcK » 29 sie 2007, o 19:29

a co bedzie jezeli zamontowalem visco do mojego M20B20 od X5 i sie teraz mi sie samochod nie dogrzewa bo sie okazalo ze termostatu nie ma :/

moje pytanie jest takie.. czy jak zamontuje termostat to czy temperatura mi podskoczy do tej optymalnej "połowy" skali bo aktualnie trzyma się max na 1/4 a jak troszke wyzsze obroty wskoczy mi silnik to gołym okiem widac ze spada ponizej 1/4.. a moze po prostu mam za "mocne" visco?
MoRdAcK

Post numer:#42  Postprzez abrover » 30 sie 2007, o 00:49

MoRdAcK napisał(a):a co bedzie jezeli zamontowalem visco do mojego M20B20 od X5 i sie teraz mi sie samochod nie dogrzewa bo sie okazalo ze termostatu nie ma :/

moje pytanie jest takie.. czy jak zamontuje termostat to czy temperatura mi podskoczy do tej optymalnej "połowy" skali bo aktualnie trzyma się max na 1/4 a jak troszke wyzsze obroty wskoczy mi silnik to gołym okiem widac ze spada ponizej 1/4.. a moze po prostu mam za "mocne" visco?

Kup i zamontuj termostat, tania sprawa, 40 zł.
abrover

Post numer:#43  Postprzez ZTJ » 30 sie 2007, o 14:45

MoRdAcK napisał(a):a co bedzie jezeli zamontowalem visco do mojego M20B20 od X5 i sie teraz mi sie samochod nie dogrzewa bo sie okazalo ze termostatu nie ma :/

Skoro nie ma termostatu to logiczne jest, ze sie nie dogrzewa. Nie ma sie nad czym zastanawiac, termostat to niedroga sprawa.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#44  Postprzez MoRdAcK » 5 paź 2007, o 19:29

pozwole sobie wrocic do tematu po miesiacu :)

otoz :) jestem po "testach" zwiazanymi z 2 termostatami.. i rezultat jest nastepujacy:
bez termostatu - samochod mi sie nie dogrzewa, montując go, a wlasciwie 2 (myslalem ze 1 jest zepsuty) to temperatura leci mi na 3/4 skali.. i chce lecieć dalej, ale podkrecajac obroty i trzymajac jakis czas to wskazówka się cofa.. jeśli przestane to znow ucieka na prawo.

mam zamontowane VISCO od X5 :twisted:i mocno dmucha ;) :twisted: czy jest mozliwe ze to chłodzenie powodowało aby dół chłodnicy i wąż idący od dołu do termostatu był za zimny i powodował ze termostat się nie otwiera tyle ile powinien? może powinienem na coś jeszcze zwrócic uwage, ktoś moze się spotkał z czymś takim? jakaś wstępna diagnoza?
MoRdAcK

Post numer:#45  Postprzez evil » 5 paź 2007, o 20:20

najlepiej wywalićwisco i założyć elektryczny wiatrak. doda to kilka koni, bo jednak wiatrak z wiskozą stanowi obciążenie dla silnika.
evil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części