Ważyłeś?
Proszę o rozwinięcie myśli

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
bąku napisał(a):Ważyłeś?
Proszę o rozwinięcie myśli
bąku napisał(a):Oczywiście rozmawiamy o gęstości wyżej wymienionych olejów w warunkach ich pracy.
Ja sobie patrzę na parametry oleju i jest tam napisane, który ma jaką gęstość w 100st. Castrol 15W40 ma mniejszą gęstość w 100st niż mobil 10W40, a więc jeżeli koledze bierze mobila to castrola tym bardziej będzie "wcinał"
valdi80 napisał(a):bąku napisał(a):Oczywiście rozmawiamy o gęstości wyżej wymienionych olejów w warunkach ich pracy.
Ja sobie patrzę na parametry oleju i jest tam napisane, który ma jaką gęstość w 100st. Castrol 15W40 ma mniejszą gęstość w 100st niż mobil 10W40, a więc jeżeli koledze bierze mobila to castrola tym bardziej będzie "wcinał"
Przytocz mi te parametry. BTW wiesz co to gęstość? Bo woda ma większą gęstość niż olej silnikowy. Podejrzewam, że chodzi Ci o lepkość.
Silnika nie naprawi się zmianą oleju na inny. Tak samo jak banan i towot nie naprawią głośnego dyfra.
jak najbardziej chodziło mi o lepkość

Ale liczę na jakiś zarys co byłoby lepszym wyjściem, mianowicie po swapie w moim kombiaku z M40 na M44 zalałem go Valvoline 10W40. Zrobiłem nim już około 2000km i przyszło mi do głowy że to nie jest jeszcze aż tak stara konstrukcja silnika i postanowiłem sprawdzić na strona Valvoline i Castrol jakie oleje polecają do tego silnika. Dani producenci polecają:
potejtos napisał(a):A co chcesz osiagnac poza polepszeniem wlasnego samopoczucia???
Samochód jeździ na sekwencyjnej instalacji LPG i jest używany do normalnego przemieszczania się z punktu A do B, trakże beż żądnego upalania valdi80 napisał(a):Zalej olej w pełni syntetyczny (nie HC), marka już nie ma tak wielkiego znaczenia.
kamirsen napisał(a): oraz takie cykanie jak by chodził zegarek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość