[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki olej do silnika Mxx ?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#46  Postprzez Maarian » 7 lis 2007, o 18:21

Menel byłem w tym sklepie ... dobrze opisales jak do niego trafic :cool2: Kupilem to samo 5L oleju silnikowego i ten specyfik do popychaczy. Czyli dokladnie ten sam zestaw. Jakby jutro kotos jeszcze tam jechal to moze znizke dostanie bo gosciowi sie biznes nakreca tutaj ladnie :wink:
Maarian

Post numer:#47  Postprzez Bagor » 7 lis 2007, o 18:26

Może by ktoś z nim pogadał i załatwił zniżkę dla forum E30 :)
Bagor

Post numer:#48  Postprzez Menl » 8 lis 2007, o 00:41

zalalem juz silniczek tym olejem. pierwsze wrazenie jak odkrecilem korek i zaczalem lac olej to szok. nie ma koloru jak bursztyn a jak olej z dodatkiem cementu szarego :lol: a to przez ten dodatek -siarczek molibdenu. weszlo mi tylko okolo 3 litrow wiec 1l mi zostal na jakies tam dolewki.
nastepny szok to byl widok mojego starego oleju, kolor jak smola a przejechalem na nim rowno 10000km.
nie bede sie rozpisywac czy poprawila sie praca silnika czy nie bo przejechalem narazie tylko 3-5 km. ogolnie zaklekotal w pierwszych minutach i pozniej juz cichutko chodzil.
Menl

Post numer:#49  Postprzez Maarian » 8 lis 2007, o 21:38

Menel a tego do popychaczy specyfika wlales cala bytelke 300ml ? Bo tam jest napisane ze na 6 litrow oleju... czyli czyba do m40 tzreba polowe wlac tej butelki by bylo... jak to rozwiazales?
Maarian

Post numer:#50  Postprzez Menl » 8 lis 2007, o 23:52

eee wlalem cala butelke. kurde ona taka mala byla ze myslalem nad druga aby wlac :lol:
przeciez 150ml to mniej niz zwykla szklanka do herbaty :lol: i tyle mialoby pomoc takiemu klekotowi jak boskie M40? :lol:

ps. narazie silnik ladnie pracuje, jakby lzej chodzil i ladnie sie wkreca. moze to tylko zludzenie ale jestem zadowolony z oleju i dodatku.
Menl

Post numer:#51  Postprzez ZTJ » 9 lis 2007, o 00:02

Menel napisał(a):ps. narazie silnik ladnie pracuje, jakby lzej chodzil i ladnie sie wkreca. moze to tylko zludzenie ale jestem zadowolony z oleju i dodatku.

Takie standardowe odczucia powiedziałbym i zalatuje mi to efektem placebo :wink: .

Czyli bocian jak był tak jest?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#52  Postprzez abrover » 9 lis 2007, o 00:24

No właśnie czy ewidentnie przestał cykać?
abrover

Post numer:#53  Postprzez Menl » 9 lis 2007, o 00:40

nie tak do konca bocian, pisalem wczesniej ze w lato nic nie klepal ale mial wtedy nowiutki olej Petro Canada. jak przyszly zimniejsze dni czyli 0-5st.C to klepal po odpaleniu przez jakis czas az olej sie rownomiernie rozszedl. gorzej tez chodzil po rozruchu bo zalany byl mineralem. poprzedni wlasciciel zalewal polsyntetykiem ale chcialem sprawdzic jak to jest w lato na gesciejszym oleju i bylem z niego zadowolony.

teraz cyka na samym poczatku, silnik w sumie nie jest w idealnym stanie( 224.000 ) ale nie moge na niego narzekac. wkreca sie na obroty do do konca tak jak powinien, nie dymi,nie dolalem ani grama oleju przez 10.000 a stan na bagnecie z maximum zszedl do minimum wiec raczej ok 8)

z tym efektem placebo to fakt, ale z przymruzeniem oka tamto pisalem. moglem jeszcze dodac ze czuc roznice 10koni i robie teraz na swiatlach ISy :lol:
Menl

Post numer:#54  Postprzez Maarian » 12 lis 2007, o 19:28

Menel zalalem dzis swoje m40 olejem i tym specyfikiem do popychaczy(nie wlewalem calego z 1/3 zoastawilem)... narazie zrobilem z 20 km i z 15 minut pochodzil silniczek przed jazda... u mnie zawory klepaly momentami potwornie, czasami bylo dobrze czasami klekotało głosno. Pierwsze wrazenie jest takie, ze nie slyszalem wogole tego glosnego klekotania jeszcze, od czasu do czasu cos cyka ale i tak narazie jestem zadowolony. Zdam relacje za kilka dni.

ps. wczesniejszy loej (lotos mineralny) po przejechaniu 6 tys kilometrow był czarny jak smoła, tragedia.
Maarian

jaki olej do m40

Post numer:#55  Postprzez neophyte » 12 lis 2007, o 19:51

czy jak mam wlany mineral castrola to mimo przebiegu prawie 290 tys. mogę spróbować zalać go półsyntetykiem? silnik nie bierze oleju ani nie ma wycieków.dodam że mi odradzali ze względu na rozszczelnienie silnika.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#56  Postprzez abrover » 12 lis 2007, o 20:36

Maarian napisał(a):ps. wczesniejszy loej (lotos mineralny) po przejechaniu 6 tys kilometrow był czarny jak smoła, tragedia.

To oznacza że zadbał o czystość Twojego silnika. Bdb olej.

[ Dodano: 12-11-2007, 19:38 ]
neophyte napisał(a):czy jak mam wlany mineral castrola to mimo przebiegu prawie 290 tys. mogę spróbować zalać go półsyntetykiem? silnik nie bierze oleju ani nie ma wycieków.dodam że mi odradzali ze względu na rozszczelnienie silnika.

Nie polecałbym, ale chyba nic złego nie powinno się stać. Nic się nie stanie jak będziesz nim jeździł na minerale. Generalnie - możesz.
abrover

Post numer:#57  Postprzez Chalski » 13 lis 2007, o 16:01

To że olej jest czarny nie świadczy o tym że już się nie nadaje - wie o tym każdy kto choś raz zmieniał go i jeździł później dieslem - tam już czasami po 500 km olej jest czarny jak smoła a np w nowych transitach wymienia się go po 25kkm i nie jest to minerał tylko syntetyk.

Ja jakoś w te super dodatki nie wierze - skoro klepią regulatory zaworów to albo regulatory są już kiepawe, albo pompa oleju mało wydajna albo poprzypychane są kanały olejowe.
Poza tym przy odpalaniu każdy samochód z regulatorami ma prawo zagrać - dopuki olej pod ciśnieniem nie dojdzie do regulatorów tyle że później powinna być już cisza.
Chalski

na jakim oleju jeżdża wasze 318is??

Post numer:#58  Postprzez shagger » 20 lis 2007, o 10:56

Witam. Mam 318is z 1989r. z przebiegiem 177000(orginalny) i auto od nowości jeździ na syntetyku 5W50, ale zastanawiam się czy czasem nie powinienem zmienić na półsyntetyk???
Co o tym sądzicie??
shagger
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#59  Postprzez DavMc » 20 lis 2007, o 11:37

Ja mam M40B18 z 90' i 182 000 km przebiegu...
Silnik zalany pęłnym syntetykiem 5W40 i jest :cool2:
Zawory nie klepią, wycieków nie ma więc nie wypada zmieniać,
a tym bardziej schodzić z syntetyka na półsyntetyk, czy niżej...

Jeśli nie masz wycieków to zmień jedynie na nowy-świeży olej syntetyczny
razem z wszystkimi filtrami - bo wiadomo zima prawie nastała i ochrona
silnika jest bardzo ważna - co do tego jaki olej (marka) będzie
dobry to tyle opini ile użytkowników - poszukaj było niedawno na foum.
Ale najlepiej jakieś znane i wiodące firmy.

Pozdrawiam i dbaj o tego ISa bo to piękny silniczek ;)

P.S. Tu masz linka dotyczącego oliwy:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1741&highlight=olej
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#60  Postprzez Mayster85 » 20 lis 2007, o 12:32

kuźwa...a jak sprawdzić jaki jest ??? Kupiłem autko w sierpniu i zapomniałem wlaściciela spytać o to jaki olej wlewał ;// A teraz kolo jest za granicą :( i nie mam żadnego kontaktu, a nie chciałbym wlać nie tego co trzeba i zniszczyć autko...dodam,że nie ma żadnej metki pod maską (jak zazwyczaj się robi przy wymianie).
Mayster85

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części