[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

branie oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#61  Postprzez mleszko » 17 cze 2008, o 23:08

oj już go nie strasz. Troszeczkę oleju może być. Ja tez mam jeśli cię to pocieszy :)
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Nadwozie: Sedan
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#62  Postprzez RESO » 18 cze 2008, o 01:05

luk869 napisał(a):Mi oprócz tego, że się poci z przodu, pewnie z powodu uszczelniacza, nie bierze oleju na tyle żebym zauważył na bagnecie, a zostało mi już tylko dwie zielone diody od wymiany.

Mój wujek ma nowego Passata, który mu potrafił na początku jeść olej minimum 1/1000 albo więcej. Musiał zaglądać i dolewać. Serwis tak zalecał, a więc takie normy na zużycie oleju się nie zmieniają od kilkunastu lat.

Ma pewnie paska na pompowtryskach, tutaj sama fabryka mówi że ten silnik jest tak luzno spasowany po to żeby robić długie przebiegi, objawia się to braniem oleju.
RESO

Post numer:#63  Postprzez abrover » 18 cze 2008, o 01:26

Racja jak pracowałem w Skodzie to klienci niektórzy mówili że nowe TDI tak do pół litra na 1000km se wezmą. Dolewanie oleju to normalna czynność w obsłudze pojazdu, jak komuś nie bierze to niech sie cieszy, ale jak bierze to niech dolewa aż zacznie brać za dużo.

W nowych samochodach coraz częściej bez dolewek między wymianami silnik się zatrze.
abrover

Post numer:#64  Postprzez bąku » 18 cze 2008, o 06:47

jak komuś nie bierze to niech sie cieszy

to znaczy ze niema oleju :jum:
bąku

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części