[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana poduszek/tuleji tylnej belki

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#61  Postprzez Njord » 17 wrz 2010, o 14:12

Spoko, peace :tan:
Widocznie miałeś tak samo, tuleja zapiekła się na śrubie, też stawiałem na tej śrubie i ni ch... :cen: nie chciała wyjść. Zastanawia mnie tylko jak usunąłeś te resztki tulei z budy i później włożyłeś nową tuleję bez wyjęcia śruby? Sama tuleja wchodzi jeszcze częściowo właśnie w nadwozie.
Njord
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#62  Postprzez Janek » 17 wrz 2010, o 20:00

Śruba musi wyleźć. Od góry lejesz wd-40 i od dołu napieprzasz młotem. Tylko nie takim dla dziewczyn tylko konkretnym 5 kilowym. Pare mocnych uderzeń i nie ma bata żeby nie wylazło, a tuleje jak zostanie w budzie trzeba porozwiercać i wydłubać.

Obrazek
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#63  Postprzez Njord » 17 wrz 2010, o 21:01

Janek, ja robiłem dokładnie tak samo jak to powyżej opisałeś i jak na zdjęciu. Zastanawia mnie tylko jak to zrobił Dantte26

Dantte26 napisał(a):...nie wylazła za cholerę...belka praktycznie schodziła sama ze szpil i także miałem fabryczne tuleje

Z jego wypowiedzi wnioskuję, że śruby nie wybił, a nowe tuleje założył. :shock: No chyba że miał fuksa i nic z tej tulei w budzie nie zostało. Bo jakoś nie wyobrażam sobie rozwiercania tej tulei bez wyjęcia śruby.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#64  Postprzez PaWeLeK_E30 » 18 wrz 2010, o 23:51

Janek , u mnie również ta tuleja została w obudowie, ale nie chciało mi się tej śruby wyciągać, bo bym musiał demontować tapicerkę
próbowałem obrócić to żabką , ale nie chciała złapać porządnie i się ślizgała,
więc przeszlifowałem po bokach tuleje aby były prostokątne kątówką, a następnie użyłem dużego klucza nastawnego + przedłużka, prawie metr, trochę siły i obróciłem tuleję o jakieś 10stopni, później już tylko ją rozruszać i wyszła, dużo mniej roboty niż rozwiercać resztki.
PaWeLeK_E30

Post numer:#65  Postprzez El Commandante » 21 wrz 2010, o 00:20

moher napisał(a):zacznij od śrub na progach po 2 imbusy na str. (jak nie puszczą albo sie zrobią okrągłe to kibel)

a jak już się zrobią te imbusy okrągłe to ma ktoś jakiś patent jak je wykręcić ? ja na jednym połamałem klucz prawie ... spróbowałem następna odkręcić i tez ostro siedział i odpuściłem żeby poczytać forum i się upewnić czy dobrze robię ;d
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#66  Postprzez Njord » 21 wrz 2010, o 19:05

Te imbusy przechodzą na wylot, od wewnętrznej strony progu widać ich gwint, który najprawdopodobniej masz nieco zasyfiony. Oczyść wpierw śruby, psiknij odrdzewiaczem, dodatkowo można (chociaż nigdy nie byłem zwolennikiem tej metody) w nie poprzez jakiś punktak czy coś podobnego przyrżnąć nieco młotkiem aby je lekko zruszyć.

PaWeLeK_E30, dobry pomysł z tym przeszlifowaniem. :cool2: El Commandante, w ostateczności Ty również mógłbyś wykorzystać tę metodę przy tych imbusach.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#67  Postprzez PaWeLeK_E30 » 22 wrz 2010, o 23:02

El Commandante, ja jedną śrubę zajechałem od środka, po próbowałem to po ludzku odkręcić, czyszczenie, psikanie odrdzewiaczami i nic, imbus się mi obrócił, gwiazdkę wbiłem, prawię ją złamałem i nic
- ale prosta metoda palnik, nagrzać, schłodzić wodą, nagrzać jeszcze raz i wtedy odkręcać, wszystkie pozostałe śruby po palniku mi poszły bez problemu. Tylko ta z którą się męczyłem na sucho została, bo nie miałem jak jej obrócić. odciąłem ją kątówką i później wykręciłem
Więc polecam palnik bo działa, tylko jakąś blaszką sobie od góry osłonić, żeby nie grzać farby na podwoziu
PaWeLeK_E30

Post numer:#68  Postprzez Grzesiek2290 » 22 wrz 2010, o 23:14

A więc ja opisze moje niezbyt przyjemne spostrzeżenia po wymianie tulej jakiś czas temu.

1.nie wiem jak wyjmujecie te śruby z budy. Moje siedziały na amen i na szczęście środek tulei "wykręciłem" regulowanym kluczem typu "żaba" do hydrauliki :P

2.też miałem sprute śruby od dolnego mocowania. Te imbusy(...w serii). Potraktowałem je kątówką ,a potem po wykręceniu z samego tależyka dałem zwykłe przelotowe + nakrętka.

3.wsadzenie nowej tulei jak należy na aucie nawet bez dyfra jest prze koszmarnie kłopotliwe. Smarowałem czym się da ,a nadal ma wątpliwości co do ich poprawnego założenia. Ściągacze itp-ok ale naprawdę trzeba się nagłówkować.

Osobiście teraz wolał bym wywalić belkę na zewnątrz i zrobić to jak nalezy na prasie itp. i ewentualnie poprosić kogoś o pomoc w odpowietrzaniu hamulców. Mniej nerwów roboty wcale niewiele więcej(czy też dłużej...)
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części