[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki olej do silnika Mxx ?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#91  Postprzez Bagor » 17 sty 2008, o 01:12

Kolega miał Elfa SXR. Silnik głośno chodził, a olej przy zlewaniu był na maksa czarny i wyglądał jak smoła. Zalał Valvoline Max Life i nastała cisza.

Ja od siebie polecam jednak Quaker State. Jest robiony na bazie ropy pensylwańskiej, która ma najlepsze właściwości smarne. Ponadto, olej ten nie jest rozlewany w Polsce, tylko przypływa prosto z USA.
Bagor

Post numer:#92  Postprzez davidzior » 17 sty 2008, o 01:28

hmmm ale skoro nie jest rozlewany w Polsce to jest sprzedawany na litry czy na galony ? bo kumpel kiedyś go kupował właśnie na galony. a w krakowie jest miejsce gdzie sprzedawają go z beczki, a wiadomo co może być na prawdę w beczce ?? tzn ja się skłaniam do Liquli Molly a o ELFa pytałem z ciekawosci :cool2:
davidzior

Post numer:#93  Postprzez Bagor » 17 sty 2008, o 03:21

Quaker State na Europę jest sprzedawany w litrach, w USA w galonach. Oferta na USA różni się od tej na rynek europejski. Tam mają już oleje o specyfikacji SM, a u nas ciągle SL. Ja zawsze kupuję w bańce, nigdy nie wiadomo, co jest w beczce.

Quaker State, Motul, Valvoline, Agip to światowa czołówka. Na temat Liqui Moly nic nie wiem.
Bagor

Post numer:#94  Postprzez davidzior » 18 sty 2008, o 18:37

Bagor napisał(a):Quaker State na Europę jest sprzedawany w litrach, w USA w galonach
właśnie zakupiłem sobie quakera 4 kwarty czyli jeden galon, jednak jest sprzedawany na galony :mrgreen:
davidzior

Post numer:#95  Postprzez Bagor » 18 sty 2008, o 21:10

Hmm, ja miałem chyba w 5 litrowej bańce (De Luxe 10W40). Możesz zrobić jakieś zdjęcie tej bańki?

PS jak zalejesz, to zwróć uwagę na hamowanie silnikiem. U mnie wyraźnie słabiej "hamował" :)
Bagor

Post numer:#96  Postprzez davidzior » 18 sty 2008, o 21:24

Obrazek

jedna butelka ma zawartość 946 ml
davidzior

Post numer:#97  Postprzez Bagor » 18 sty 2008, o 22:05

Wow, to jest ten najnowszy olej Quaker State. Czyli przyjechał prosto z USA. Kupowałeś u oficjalnego dystrybutora? Ja pół roku temu kupowałem i nie mieli jeszcze go w ofercie.

Daj znać, jak się sprawuje po zalaniu.
Bagor

Post numer:#98  Postprzez davidzior » 18 sty 2008, o 22:30

http://mack34.republika.pl/ tu jest strona tej nie pozornej budki gdzie to kupowałem.
davidzior

Post numer:#99  Postprzez DavMc » 20 sty 2008, o 14:56

davidzior napisał(a):PS jak zalejesz, to zwróć uwagę na hamowanie silnikiem. U mnie wyraźnie słabiej "hamował

możecie mniej więcej objaśnić o co chodzi??
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#100  Postprzez Bagor » 20 sty 2008, o 15:28

Chodziło mi o to, że jest to olej lekkobieżny, który zmniejsza opory i tarcie.
Bagor

Post numer:#101  Postprzez davidzior » 20 sty 2008, o 16:18

DavMc napisał(a):davidzior napisał/a:
PS jak zalejesz, to zwróć uwagę na hamowanie silnikiem. U mnie wyraźnie słabiej "hamował

możecie mniej więcej objaśnić o co chodzi??

ja tego nie napisałem :nienie:

ale za pare dni to sprawdzę :cool2:
davidzior

Post numer:#102  Postprzez piratez » 28 sty 2008, o 21:39

dzisiaj wymienilem olej na liqui moly MOS2

pierwsze wrazenie..hmmm silnik zdecydowanie ciszej chodzi:) i szybciej lapie temperature

reszte efektow ktore moge wymienic to raczej efekt plecebo wiec szkoda gadac:)

w kazdym razie narazie polecam:) zobaczymy pozniej
piratez

Post numer:#103  Postprzez Bagor » 28 sty 2008, o 22:36

piratez napisał(a):i szybciej lapie temperature

Jeżeli to prawda, to jest to ogromna wadą.
Bagor

Post numer:#104  Postprzez abrover » 28 sty 2008, o 22:39

Bagor napisał(a):
piratez napisał(a):i szybciej lapie temperature

Jeżeli to prawda, to jest to ogromna wadą.

Dokładnie. Jedną z zasadniczych funkcji oleju silnikowego jest ODBIERANIE CIEPŁA.
abrover

Post numer:#105  Postprzez miki » 28 sty 2008, o 22:46

a ja myslalem ze smarowanie i co za tym idzie minimalizowanie tarcia wiec przedluzanie zycia silnika
miki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części