[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[Regulacja] przepływomierza M20b20

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

[Regulacja] przepływomierza M20b20

Post numer:#1  Postprzez muranos » 9 kwi 2008, o 08:34

Tak więc. Dokonałem reanimacji przepływomierza od m20b20.
Rozebrałem doszczętnie, rozwiercając nity a w ich miejsce gwintowane otwory i sruby.
wymienione łożyska klapy.
problem lekko wytartej bieżni suwaka rozwiązany poprzez lekkie przesunięcie tejże w stosunku do suwaka
jednym słowem jak nówka.

Tylko teraz jak to ustawić?

1 ile obrotów (mniej więcej) odkręcić srubę regulującą powietrze co idzie bajpasem?
2 jak naciągnąć sprężynę (ma aby aby dociągac do pozycji zamkniętej czy może z siłą większą i o ile ząbków) ?

orginalnych ustawień nie znam bo oba przepływomierze , które mam były grzebane.
Bawił się ktos w te klocki??
Ostatnio edytowano 15 gru 2008, o 16:59 przez muranos, łącznie edytowano 1 raz
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez eater » 9 kwi 2008, o 08:58

No niestety... tak kolorowo nie ma. Musisz się z takim zamontowanym przepływomierzem udać na regulację składu spalin.

Naciąg sprężyny jest odpowiedzialny za skład mieszanki pod obciążeniem, najlepiej wykombinować jakiś wskaźnik składu mieszanki - można to zrobić w oparciu o sondę lambda i woltomierz. Z takim urządzeniem sobie pojeździsz i zobaczysz czy mieszanka jest bogata czy uboga w całym zakresie obrotów i metodą prób i błędów dopasujesz naciąg sprężyny... najlepiej delikatnie zmieniać napięcie do 2 ząbki.
eater

Post numer:#3  Postprzez muranos » 9 kwi 2008, o 09:21

Ooo kolega z triciti.
jak się nikt z wiedzą nie ozwie to może uchylisz mi wieczka przepływki? Dobre piwo stawiam.
Chyba,że nie chcesz rozdziewiczać dekla -- to zrozumiem
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez bmw320i_e30 » 9 kwi 2008, o 12:40

ja wychodzę z założenia że co fabryka ustawiła to nie powinno się ruszać ale jak już ktoś się na taką regulację z jakiegoś powodu decyduje to najlepiej sprawdzać zachowanie sądy i robić analizę spalin podczas regulacji (bo sonda może być niesprawna) żeby mieszanka była ok w pełnym zakresie obrotów
bmw320i_e30

Post numer:#5  Postprzez eater » 9 kwi 2008, o 15:55

muranos napisał(a):Ooo kolega z triciti.
jak się nikt z wiedzą nie ozwie to może uchylisz mi wieczka przepływki? Dobre piwo stawiam.
Chyba,że nie chcesz rozdziewiczać dekla -- to zrozumiem

Mój dekiel już dawno rozdziawiony - nie ma problemu, możemy się zgrać.

Nie mniej zacząć musisz i tak od ustawienia składu na wolnych obrotach śrubą imbusową, a do tego potrzebujesz analizatora spalin.

ja wychodzę z założenia że co fabryka ustawiła to nie powinno się ruszać

Niby tak, ale producent specjalnie dał nam możliwość ustawienia składu mieszanki biegu jałowego śrobą w kanale bocznikowym, żeby po tych 18-20 latach pracy przepływomierza można było skorygować jego nastawy.
eater

Post numer:#6  Postprzez muranos » 10 kwi 2008, o 07:34

eater napisał(a):
muranos napisał(a):Mój dekiel już dawno rozdziawiony - nie ma problemu, możemy się zgrać.

Nie mniej zacząć musisz i tak od ustawienia składu na wolnych obrotach śrubą imbusową, a do tego potrzebujesz analizatora spalin.

Dzięki sie odezwę jakby co

Mam jeszcze jeden problem co do którego byłem przekonany, że był spowodowany zacinaniem sie klapy w poprzedniej przepływce.
a mianowicie, jak odpalam to:
- czasem od razu pięknie za pół obrotem startuje , obroty ładnie powyższone na ok 1000 i w ciągu 30 - 60 sekund spadaja do własciwych.
- czasem trzeba chewchłać i wcisnąc gaz, zaskoczy ale obroty od razu 700-850

a potem niezależnie jak odpalił na początku zazwyczaj po przejecaniu 200 metrów albo staniu tak z 2 minuty obroty samoczynnie podbijająsię do ~ 2000 ciut spadną i podbijająsię do `2000. i takie falowanie w okolicach 1800~2000.
jak sie rozgrzeje wszystko cacy chociaz czasami tyrzyma troche podwyższone tak na 900~1000 (tak jak przy prawidłowym odpaleniu zimnego)
mam troche zgnitą wtyczke od wiązki wtrysków w której idą kable od czujników temp ale juz sam nie wiem czy to to

jakies sugestie?

gazownię do czasu rozwiązania problemu wywaliłem.
silnik mimo 33000 ładnie się wkręca
zawory rechocza bo nie regulowane długo.

EATER - gdzie zawory regulujesz?
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez eater » 10 kwi 2008, o 08:25

muranos napisał(a):EATER - gdzie zawory regulujesz?

W garażu, albo przy jego braku pod blokiem. :)

Co do falowania... sprawdzałeś czujnik temperatury? Objawy wskazują na to, jakby pracował czasami na wzbogaconej mieszance.

Ewentualnie zawór powietrza dodatwkowego (silnik krokowy).

Sprawdzone?

[ Dodano: 10-04-2008, 08:27 ]
muranos napisał(a):mam troche zgnitą wtyczke od wiązki wtrysków w której idą kable od czujników temp ale juz sam nie wiem czy to to

No to lutownica w dłoń i do roboty. Kup trochę złączek konektorowych i zastąp ten wtyk nimi. Pewne połączenia elektryczne to podstawa.
eater

Post numer:#8  Postprzez muranos » 14 kwi 2008, o 08:50

kostka zrobiona. plus wytrysków trzymał sie na 4 żyłach sic
przestała skakac wskazówka temp na desce.
ale problem nie zniknoł
dalej czasem sie jak glupi wkręca i chodzi na wzbogaconej - mam podłaczony miernik pod lambde i wszystko ładnie widać - nawet na niewyregulowanej przepływce ładnie faluje 0,2-0,8 volta gdy sie samoczynnie nie wkreca ma sie rozumiec.
gdy sie samwkreca to 0,8 i wiecej az sie prawie zalewa.

wychodzi mi na mikrosłicza załączającego się jak przepustnica zamknięta
albo zawór powietrza dodatkowego zwany niesłusznie krokowym
albo jego przekażnik
tyko gdzie on jest w m20 b20?
i czy ma bzyczeć -zawór powietrza dodatkowego - przy przekraczaniu progu 2000 obr na min?

w kolejności cze mnie:
-czyszczenie przepustnicy/słicza
-czysczenie zaworu pow dodatk
- sprawdzenie przekażnika
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez eater » 14 kwi 2008, o 08:54

Czujnik ostwarcia przepustnicy latwo sprawdzic miernikiem, ale nie sadze, ze byl przyczyna. Nie mniej nie zaszkodzi.

Przeczyść zawór powietrza, jak nic to nie da, to daj znać, założymy mój i będzie wiadomo.

BTW zawór ma bzyczeć, ale nie wiem przy jakich obrotach.

Daleko od śródmieścia mieszkasz? Może się umówimy i powalczymy?
eater

Post numer:#10  Postprzez muranos » 14 kwi 2008, o 09:06

eater
na PW namiary swoje podałem
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez maaaad » 14 kwi 2008, o 09:51

Co do wkręcania na obroty to właśnie czujnik położenia przepustnicy może być walnięty albo po prostu źle ustawiony względem przepustnicy - miałem podobny problem u siebie. Przy wzbogaconej mieszance nie skakałby raczej samoistnie aż na 2000 obr.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez muranos » 14 kwi 2008, o 10:17

maaaad napisał(a):Co do wkręcania na obroty to właśnie czujnik położenia przepustnicy może być walnięty albo po prostu źle ustawiony względem przepustnicy - miałem podobny problem u siebie. Przy wzbogaconej mieszance nie skakałby raczej samoistnie aż na 2000 obr.

tym samym upewniłeś mnie, że to czarna skrzynka pod przepustnicą w której zapewne pełno oleju jest
na szczęście mam kompletna drugą przepustnicę także się podmieni po wyczyszczeniu
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez santos666 » 11 lut 2009, o 10:52

witam , podepne sie do tematu .....

a jeżeli u mnie na przepływce , na śrubie do regulacji jest jakieś niebieskie badziewie , jak by zaślepka , czy coś .... nie wiecie ???? moge sie łudzić mam fabryczną przepływkę , nie ruszaną od 100 lat???? fakt od kąd kupiłem bejke (5 lat) nigdy nic z przepływką nie robiłem poza wytarciem jej w środku kila razy....
-----DZIDADWIEŚCIE-----

8
santos666
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez muranos » 4 mar 2009, o 20:37

to nebieskie badziewie (czasem czerwone) to ori zaślepka do regulacji ilości powietrza bokie mna imbusa
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Waski » 12 maja 2009, o 19:11

panowie nie chce zakładać nowego tematu wiec tu napisze
chodzi o regulacje przepływki w m20b25 za pomocom sondy lambda
może mi ktoś podać jakie ma wskazywać napięcia przy danych obrotach silnika
mam rozregulowaną przepływke przez??
śruba ta niby na imbus jest wkręcona na maxa :/ i jak naciągnąć sprezynke ??
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części