[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

automat problem...

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

automat problem...

Post numer:#1  Postprzez kotmen » 1 gru 2008, o 14:42

Wiem, że temat poruszany już wiele razy, ale cóż... spać mi po nocach nie dał przez weekend, i sie turlam teraz starym seatem ibizą... :/

a więc. posiadam e30 1.8 czarna coupe 1988r z silnikiem m40 115km z automatyczną skrzynią biegów. Autko kupiłem dość niedawno za uczciwe pieniądze, ma kilka wad lakierniczych, delikatnie pukające prawe koło, i kilka pierdółek... ale silnik zdrowizna więc dlaczego się nie skusić? :)

w piątek po przejechaniu pierwszej długiej trasy (500 km) pojawił się problem ze skrzynią. A mianowicie zaczęła szarpać w drodze powrotnej. Ale niezbyt mocno, na pierwszych dwóch, trzech biegach dość lekko, za to czwarty bieg już słychać i czuć ewidentnie "łup". Uczucie jakby bieg wchodził zbyt ciężko i nerwowo. ciężko to opisać, poprostu szarpie. nie jest strasznie, ale szarpie.

bałem się automatu od początku, ale skusiły mnie faktury poprzedniego właściciela o remoncie skrzyni przeprowadzonym jakieś 1.5 roku temu w autoryzowanym serwisie. Więc dzięki za rady typu "wymień olej". Olej w porządku, od momentu zakupu nie ubyło ani milimetra na bagnecie, olej nie śmierdzi.

Znajomy mechanik mówi, że to na 99% wina przeniesienia napędu. (Wał, ewentualnie most) i że może mieć luzy i tak się zachowywać. Jako objawy pytał czy "telepie" autem przy większych prędkościach, i tak też jest.

Auto kupiłem z zamiarem zrobienia go na cacy w najbliższym czasie. Cóż, brak czasu narazie nie pozwala.

to moje pierwsze bmw, pierwszy w życiu automat... Jak już pisałem autko od momentu zakupu nie "dostało" w skórę przez wybity prawy przedni sworzeń, no i brak głębokiego przeglądu. Poprostu grzeczna jazda. Zresztą nie mam duszy rajdowca, samochód ma służyć poprostu do jazdy, nie do szaleństw... zresztą to tylko 1.8

Bmka narazie stoi, znajomy mechanik powiedzial zebym lepiej zrobil co trzeba, bo jak poleci coś dalej to bedzie gorzej.

czy sprawcą problemów może być powykujący czasem most? dodam, że biegi zmieniają się dalej w tych samych prawidłowych wartościach obrotów, wsteczny również działa, tak samo blokada biegów 1,2,3. Skrzynia używana w prawidłowy sposób, bez przełączeń w trakcie jazdy, wsteczny tylko po zatrzymaniu, itp itd...

dzieki za wszystkie odpowiedzi... pozdrawiam wszystkich fanów bmw.

we srode jade na kontrole, zobaczymy czyja odpowiedź okaże się prawdziwa... :)

aha, no i tak wogóle witam na forum, e30 to najpiękniejsze z bmw :) niedlugo wrzuce fotki... kompletnie nie znam się na mechanice, ale każdy kiedyś zaczynał...
Ostatnio edytowano 7 lut 2009, o 19:30 przez kotmen, łącznie edytowano 1 raz
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 1 gru 2008, o 15:23

to na poczatek sprawdz gumowy łącznik miedzy walem a skrzynią,poduszki skrzyni biegow i podporę wału.
Ale moze tez faktycznie być ze most ma już luz i wali...
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#3  Postprzez kotmen » 1 gru 2008, o 16:37

Stammek: dzieki za odp...

prosze o kolejne sugestie, co może być przyczyną "szarpania" oprócz skrzyni... typo od którego wzialem e30 mówi, że za skrzynie daje sobie rece obie uciąć.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez max325 » 1 gru 2008, o 17:33

Napisz przy jakich predkosciach wibruje[telepie] autem i czy tylko przy przyspieszemiu czy podczas hamowania tez. jesli przy przyspieszeniu to sprawdz wszystkie sruby na wale czy sa dokrecone.
Nigdy nie jedź szybciej.. niż twój Anioł Stróż potrafi latać..
max325
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez muranos » 1 gru 2008, o 20:08

przez chwilę jeżdziłem automatem z m40b18.
miał 270 000 przebiegu.

koło 80 km/g przy spokojnym rozpędzaniu gdy właczał sie najszybszy bieg po budzie rozchodziły sie specyficzne wibracje i odglosy

luz na dyfrze/wieloklinie był słyszalny jako charakterystyczne "łup" przy odjęciu gazu.
Stammek ma racje.
sprawdz sprzęglo wału
poduchy skrzyni/ silnika

i amortyzator drgań skrętnych sinika (widoczny z kanału od strony skrzyni.
ogólne wrażenia z tej e30 to niezbyt finezyjnie pracujący automat.

sprawdzałeś czy "kick down "działa?
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kotmen » 1 gru 2008, o 21:53

muranos napisał(a):przez chwilę jeżdziłem automatem z m40b18.
koło 80 km/g przy spokojnym rozpędzaniu gdy właczał sie najszybszy bieg po budzie rozchodziły sie specyficzne wibracje i odglosy

ogólne wrażenia z tej e30 to niezbyt finezyjnie pracujący automat.

sprawdzałeś czy "kick down "działa?

"łup" tylko przy zmianie biegu na wyzszy. im wyszy bieg tym wyzsze łup. coś jakby na chwilę zatrzymało się w samochodzie, a po chwili wchodzi bieg powodując szarpnięcie. obroty nie skaczą.

kick down dziala bez zarzutów, skrzynia zmienia biegi w tym samym miejscu co wczesniej, tylko właśnie z tym "łup". Co do "niezbyt finezyjnie pracującego automatu", to się nie zgodzę. do wczoraj wszystko było cud miód i gitara ;)

autem "telepie" podczas ciągłej jazdy od 110 km/h wzwyż. przy przyspieszaniu czy hamowaniu, raczej nie odczuwalne. ale wydaje mi sie, ze telepalo juz wczesniej wiec nie przekraczalem raczej 120-tu przed zarknięciem pod podwozie przez mechanika...
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez muranos » 1 gru 2008, o 23:43

ewidentnie gdzies jest luz na drodze skrzynia - tylne koła.
to łup o którym pisałem takie delikatne było
i według mnie na 100% luz w dyfrze.

w sumie dobrze bybyło gdybyś załozył inne koła
i sprawdził czy to tam przyczyna nie siedzi.

w moim trumniaku np przednie prawe koło zaczyna wibrowac koło 120 bo mam........

krzywą tarczę hamulcową
a ile felg sie nazmieniałem.
i nawet piaste.

pozatym co było wczesniej
sprawdz gume w dyfrze.
podpora wału też moze miec juz dosc.

cięzko będzie z diagnozą.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez kotmen » 5 gru 2008, o 18:24

odswiezam temat.

wracam wlasnie od kolegi mechanika.

gumowy łącznik między wałem a skrzynią -> OK
poduszki skrzyni -> OK
poduszki silnika -> OK
podpora wału -> OK
śruby na wale -> OK
amortyzator drgań skrętnych -> OK
guma na dyfrze -> OK

no i lecimy dalej... samochód po postawieniu na kanale w pozycji "P" i ruszaniu nim "przód tył" wydaje jakieś dzwonienie z dyfra, jakby luz. Inny mechanik (konsultacja telefoniczna) powiedzial, ze "automaty tak czasem mają i to nie powinno być przyczyną".

Pojechałem na "szarpak" sprawdzic luzy. ZERO luzów.

Kur** :/ chwalą mi autko wszyscy, wszystko gra gitara, tylko ta skrzynia... ehh... :mad2: :mad2: :mad2:

dodam jeszcze, że olej w skrzyni nie spadł ani o milimetr, nie śmierdzi, nie ma w nim żadnych opiłków...
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez lukasz50002 » 5 gru 2008, o 20:50

no to masz odpowiedz skrzynia się wysypała.i co z tego że była robiona.......a tak wogóle opłaca sie robiC???????????raczej nie.pozdrawiam
lukasz50002

Post numer:#10  Postprzez Paul » 5 gru 2008, o 20:55

a sprzęgło się też ślizga ? może to tarczki sprzęgła?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#11  Postprzez kotmen » 6 gru 2008, o 17:10

Paul: nie, sprzęgło się nie ślizga. Chyba profilaktycznie wymienię olej + filtr + uszczelkę. Ewentualnie reset komputera ASB (o ile ta skrzynia wogóle go posiada).

na innym forum napisano mi: "Musialbys zablokowac wal, zeby sprawdzic luzy na dyfrze." Właśnie. Jak sprawdzić luzy na dyfrze? Bo każdy mi ciągle mówi, pisze, podpowiada, że to jest przyczyną tego szarpnięcia. I wyczytałem że dyfer, wał, most to achillesowe pięty bmw... I czy automat ma prawo mieć luz, dlatego, że to automat ;D

kurde, mój mechanik twierdzi (nie jest pewien), że automat może mieć prawo do "luzu" na dyfrze, (albo i nie) i sie wykrecil od zostawienia auta na weekend do diagnozy i ewentualnej naprawy. :mad2: :mad2: :mad2: Tyle sie dowiedzialem

lukasz50002, dzieki za od cholery cenną radę, ale nie chyba tylko nabijasz sobie posty pustym pitoleniem.
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Paul » 6 gru 2008, o 18:06

kotmen napisał(a):I wyczytałem że dyfer, wał, most to achillesowe pięty bmw...

to fakt dyfry lubią sobie powyć albo zdechnąć :)

a może ktoś te skrzynie źle złożył przy tym serwisie ?

o ile wiem, automat ma w środku tarczki i różne skrzynie potrafią się różnić od siebie tylko ich ilością, może ktoś sie pomylił przy zakładaniu i włożył za dużo, spytaj u mechanika, gdzieś coś takiego czytałem ale nie wiem na ile to fakt.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Powrót do Mechanika & Części