[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Budowa lampy z projektorem, czyli tz soczewki.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Budowa lampy z projektorem, czyli tz soczewki.

Post numer:#1  Postprzez Iro » 30 lis 2009, o 02:16

Czy ktoś kiedyś rozbierał soczewkę w e30?
dokładnie chodzi mi o zastawkę swiatła ktora powoduje że lampa swieci z ukosem
schematycznie tak:

/
------------/
w mojej ang. wersji tak:
\
\-----------
a czy da tą przysłonke przerobić zeby swieciła prostym światłem bez ukosów?

Pisze bo nie chce mi sie rozbierać bez potrzeby lampy , wyjmować, ustawiać itd.
Iro

Post numer:#2  Postprzez erp71 » 30 lis 2009, o 04:39

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Iro » 30 lis 2009, o 10:00

erp71, dzieki bardzo , Super pomogłeś , wiec bede przerabiać na Euripejską lampę .
Iro

Post numer:#4  Postprzez pocisk997 » 30 lis 2009, o 10:17

Z tego co sie orientuje, to jest kwestia szkła.
Jak bylem w Anglii i ze znajomym wracaliśmy do PL to on tylko naklejał taką naklejeczke na szkło w oplu.
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#5  Postprzez Paul » 30 lis 2009, o 10:26

Iro napisał(a):a czy da tą przysłonke przerobić zeby swieciła prostym światłem bez ukosów?

Iro one mają świecić ukosem tylko że w wersji UK lub EUR ten skos jest w drugą stronę, i idzie to zmienić w ustawieniu lampy

zajrzyj tutaj

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=9534&highlight=lampa
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#6  Postprzez PR0ZAC » 30 lis 2009, o 14:59

Z tego co sie orientuje, to jest kwestia szkła.
Jak bylem w Anglii i ze znajomym wracaliśmy do PL to on tylko naklejał taką naklejeczke na szkło w oplu.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: A to dobre... sie uśmiałem bez kitu.
Jeżeli w szkle nie ma soczewki to nijak ma się ono na kierunek świecenia. Pomijając uszkodzenia mechaniczne czy termiczne. Blaszka w soczewce chroni tylko żeby reflektor nie świecił wysoko i nie oślepiał jadących z naprzeciwka. Cała reszta to kwestia regulacji jak to napisał Paul.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez pocisk997 » 30 lis 2009, o 16:30

PROZAC,
To teraz przeczytaj wypowiedź użytkownika
Major z 01-03-08, 05:42
z tego linku:
http://forum.vw-passat.pl/archive/index ... 21868.html
dla ułatwienia:
"mozesz sie jeszcze pokucis o zamalowanie klosza - lub kupic takie naklejki. caasem tez lampy potrafia miec przeslonki z UK na EU - jesli sa soczewkowe, bo inne chyba nie. Naklejki zas sprzedaja na Eurotunelu i wszedzie chyba tu przy granicy z anglia ;)"
i dalsze...
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#8  Postprzez tigre0070 » 30 lis 2009, o 16:41

a po co cokolwiek budować , skoro soczewki można ustawiać na ruch prawostronny i lewostronny.
Nie rozumiem zbędnego kombinowania...
Iro, po to jest ta przesłona żeby lampa oświetlała w Twoim przypadku bardziej lewą stronę niż prawą , w europie jest tak że bardziej oświetla prawą stronę.

Jak zrobisz tak jak chcesz to będzie świeciła tak samo nisko na obie strony , a to Tylko Tobie przyprawi problemów - mianowicie będziesz miał gorzej oświetloną lewą stroję drogi ,a co za tym idzie kiedyś możesz kogoś/czegoś nie zauważyć.

Nic nie kombinuj bo to druciarstwo
tigre0070

Post numer:#9  Postprzez Paul » 30 lis 2009, o 16:58

tigre0070, ale te naklejki to jest rozwiązanie dla zwykłych lam które nie mają możliwości przestawienia na UK i to w momentach kiedy jedziesz tam na kilka dni - naklejasz i się nie martwisz.

to nie jest do stałego użytkowania
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#10  Postprzez Iro » 30 lis 2009, o 23:03

Wszystko co piszecie to jest prawda tylko jest jedna sprawa taka ze ten ptaszek swecacy jest mi wcale nie potrzebny kumpel w rs6 kupił i wstawił takie lampy ktore sa prosciutkie bez zalamaniai swieci zajebiscie ja natomiast chcem przerobic ( i to nie jakies druciarstwo) ta blaszke a dlaczego? Bo jak swieci zwykla zarowka to jest ok ale jak swieci xenon to oswietlenie w moim przypadku lewej strony jest bardzo wysoko i nie moge za duzo podniesc lamp bo bedzie po oczach zapitalac. Jak bedzie swiecic prosto to lampy podniose wyzej i bedzie git. Co do oswietlenia pobocza to i tak xenon swieci bardzo mocno i swietnie oswietla pobocze jak i z prawej i lewej strony wiec nie mam problemu. Jeszcze jedna sprawa to likwiduje problem przestawiania lamp na europe i uk.
Iro

Post numer:#11  Postprzez Jasmen » 30 lis 2009, o 23:20

Iro, Twój kumpel pewnie ma w rs6 lampy z wersji amerykańskiej bo tam samochody mają światła symetryczne czyli świecą równo, w europie zaś przepisy dopuszczają do ruchu tylko lampy asymetryczne. Więc jak chcesz miec równo świecące to założenie lamp z wersji USA powinno załatwic sprawę. Ale ja na Twoim miejscu bym nie kombinował bo możesz miec problemy z przeglądem, najlepiej pojedź z tymi do stacji diagnostycznej żeby Ci je dobrze ustawili. A jeśli masz słabo widoczną granicę światło-cień to pewnie masz do wymiany szkła albo wypalone odbłyśniki za soczewką.
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#12  Postprzez crimi » 30 lis 2009, o 23:21

Nawet jak kupilem zamiennik z DEPO (z ringami :oops: ), to jest mozliwosc ustawienia ruchu prawo i lewo stronnego. Wiec niewiem w czym Ty widzisz problem, odkrec te 3 srubki (poluzuj) i przestaw na ruch prawo stronny (obroc soczewke w lewa strone, patrzac od strony podlaczenia kabli). Po problemie bedzie.
crimi

Post numer:#13  Postprzez Iro » 30 lis 2009, o 23:37

crimi napisał(a):Wiec niewiem w czym Ty widzisz problem

iro napisał(a):Bo jak swieci zwykla zarowka to jest ok ale jak swieci xenon to oswietlenie w moim przypadku lewej strony jest bardzo wysoko i nie moge za duzo podniesc lamp bo bedzie po oczach zapitalac
Iro

Post numer:#14  Postprzez crimi » 30 lis 2009, o 23:56

Iro napisał(a):
crimi napisał(a):Wiec niewiem w czym Ty widzisz problem

iro napisał(a):Bo jak swieci zwykla zarowka to jest ok ale jak swieci xenon to oswietlenie w moim przypadku lewej strony jest bardzo wysoko i nie moge za duzo podniesc lamp bo bedzie po oczach zapitalac

Wiec napisze jeszcze raz. Popraw ustawienie lampy (w tym przypadku lewej). Czy to az takie trudne? Co jak co, ale o bezpieczenstwo INNYCH jak i WLASNE zawsze dbalem i dbam. Przez to wolalem kupic zamiennik DEPO niz uzywke z HELLA czy BOSH'a, i miec pewniaka ze bedzie super swiecic.
crimi

Post numer:#15  Postprzez Iro » 1 gru 2009, o 00:22

lampy mam ustawione bardzo dobrze a w UK lampy semetryczne czyli te z usa co swieca prosto przechodza badanie techniczne tym bardziej przechodzi xenon w e30 ale np emisja czy zniszczona opona nawet popekana nie przejdzie, wiec wali mnie to, bede mnial proste i tak. :thu:
Iro

Powrót do Elektryka & Oświetlenie