[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ciekawy problem z elektryką

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Ciekawy problem z elektryką

Post numer:#1  Postprzez RobertBRTC » 30 lis 2008, o 12:30

Siema :)

Zamknięte drzwi=szyby nie opuszcze
Otwarte drzwi=szyby opuszcze
Czyli podsumowując nie da się opuszczać i dźwigać szyb jeśli mam zamknięte drzwi.
Przy otwieraniu słychać jakieś tyknięcie spod kierownicy.
Pomysły ? Prosiłbym żeby tłumaczyć dokładnie jak dziecku, bo w temacie jestem w miare nowy.
RobertBRTC

Post numer:#2  Postprzez matisik » 30 lis 2008, o 12:57

jak przekręcisz zaplon to dziala? jezeli tak to norma, tak wlasnie wyglada ori wiazka. Tak jest po to, zeby przyciski sie nie świeciły jak wyjdziesz z auta...
matisik

Post numer:#3  Postprzez lucyan » 30 lis 2008, o 19:20

ja bez zaplonu nie opuszcze ani nie podniose szyb ale jak otworze drzwi pasazera moge otwierac okienka.
lucyan

Post numer:#4  Postprzez Kropka » 31 mar 2010, o 14:27

Podpinam się pod ten temat, mam nadzieję, że dostanę odpowiedź :)
Pewnego zimowego mroźnego dnia bawiłam się w korku szybami i jeździłam sobie nimi góra dół... aż do momentu gdy zostałam z szybą na dole i nie dało się nic zrobić. Dojechałam powolutku do domu co by nie zamarznąć i okazało się, że jak otworzyłam drzwi, szyby można było zamknąć...
Teraz zbliża się lato i z racji tego, że wysiadły mi ostatnio nadmuchy.. zaczęło mi to trochę doskwierać..
Ma ktoś może pomysł?
Problem jest dokładnie taki jak kolega wyżej pisał.
Mogę sobie machać szybami przy otwartych drzwiach, a przy zamkniętych - zwyczajnie w trakcie jazdy lub na postoju ale przy zapalonym silniku.. nie mogę
..Pomocy? :roll:
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Pietrek » 31 mar 2010, o 16:04

Są dwa przekazniki el.szyb w e30, jeden w skrzynce bezpiecznikow - szyby dzialaja wtedy po przekreceniu zaplonu.
Drugi przekaznik jest pod oslona nad nogami kierowcy- szyby działaja przy otwartych drzwiach nawet jak nie ma kluczyka w stacyjce- jak wyjdziesz juz z auta i mam nie domkniete szyby to nie trzeba celowac w stacyjke i kombinowac.

Pewnie padł wam przekaźnik w skrzynce bezpieczników, zamieńcie je i zobaczcie czy zadziała po zapłonie.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#6  Postprzez Kropka » 31 mar 2010, o 18:04

To wymieniłam zły bezpiecznik.... :jum: :tun: :jum:
Zaraz sprawdzę

[ Dodano: 31-03-2010, 18:46 ]
To jest K5?
a da się go naprawić ?:P Nie mam z kim wymienić żeby sprawdzić...

[ Dodano: 31-03-2010, 21:46 ]
...zamieniłam z przekaźnikiem klaksonu bo jest ten sam i dalej nie hula:(
Kropka
Student

Post numer:#7  Postprzez Pietrek » 1 kwi 2010, o 16:49

a wkładałaś do skrzynki bezpieczników przekaźnik który jest pod deską ?

Zobacz czy masz Plus w złączu X ,
mozesz też odłączyć przekaźnik który jest pod deską i wpiąć instalacje odrazu w domek, kombinuj.
Pietrek
Moderator

Post numer:#8  Postprzez Kropka » 1 kwi 2010, o 21:45

znaczy.. wyczyściłam styki w skrzynce bezpieczników i przekaźników pod maską, Zamieniłam żółty przekaźnik klaksonu z tym do szyb (jest identyczny) (klakson dalej działa więc przekaźnikowi nic nie dolegało), a wcześniej wymieniłam przekaźnik ten pod deską na nowy (tzn. używany ale z innego auta)
Zobacz czy masz Plus w złączu X
To jest to złącze właśnie pod kierownicą?

[ Dodano: 01-04-2010, 21:46 ]
Pietrek napisał(a):a wkładałaś do skrzynki bezpieczników przekaźnik który jest pod deską ?

-nie, a powinnam?
Kropka
Student

Post numer:#9  Postprzez Pietrek » 1 kwi 2010, o 23:27

skoro obydwa przekaźniki dobre to ja nie wiem co jest grane
sprawdzilbym czy jest plus w złaczy X czyli tym gnieździe nad nogami kierowcy- kierowniczki :)
Pietrek
Moderator

Post numer:#10  Postprzez venom » 2 kwi 2010, o 00:30

kolego rozbierz krańcówkę od drzwi kierowcy. Możliwe ze tam masz zwarcie. Przekaźnik od szyb oryginalnie jest podłączony do tych drzwi krańcówką. Chodzi o to ze po zgaszeniu auta póki nie otworzysz drzwi możesz jeszcze ruszać szybami. Osobiście odciąłem ten kabel bo tez miałem cyrki ze szyby były non stop pod prądem i rozładowywały mi aku.
venom

Post numer:#11  Postprzez Kropka » 2 kwi 2010, o 01:36

POD KIEROWNICĄ:
Po złączeniu pinów w x2 nie ma prądu...

POD MASKĄ
w skrzynce bezpieczników i przekaźników pod K5 również chyba nie.. o ile dobrze to mierzyliśmy.. ja nie umiem się posługiwać multimetrem.. zdaję się tu na Grześka...
tzn... w jednej z dwóch pozycji jest... (po włączeniu stacyjki nic się nie zmienia) pod maską...

...Inaczej może:)
są 4 piny w przekaźniku czyli cztery wejścia pod nim. Po sprawdzeniu jednej pary przeciwległej nie ma prądu, po sprawdzeniu drugiej pary przeciwległych wejść.. prąd jest

Nie wiem jak powinno być ( -------> :blo: ) :mrgreen:

[ Dodano: 02-04-2010, 01:42 ]
venom napisał(a):kolego
:cho:
venom napisał(a):i rozładowywały mi aku

akumulator się trzyma i nie narzeka zupełnie...
...Guziczek od drzwi na pewno działa bo poprawnie działają lampki (przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem o czym mówisz) a mój problem polega (- na odwrót -) na tym, że jak zamknę drzwi to szyby nie działają...
Kropka
Student

Post numer:#12  Postprzez kilo-E30 » 2 kwi 2010, o 09:07

Witam. Proponował bym sprawdzenie przycisków od opuszczania/podnoszenia szyb oraz przycisk od blokowania szyb(chyba od tego jest ten przycisk?-nie wiem bo nie mam elekt. szyb), jak nie pomoże to już po przewodach bym szukał, może gdzieś na połączeniach zaśniedziało. Pozdrawiam
kilo-E30

Post numer:#13  Postprzez Kropka » 2 kwi 2010, o 10:58

No ale skoro po otwarciu drzwi szyby działają, to znaczy, że przyciski są zdrowe, silniczki są zdrowe, kable idące od szyberdachu do x2 i od szyb do x2 są zdrowe, przekaźnik koło x2 też zdrowy, "pimpki" w drzwiach są co? są zdrowe... :P

pozostaje ścieżka od przekaźnika K5 do tego połączenia z całą resztą.. sam przekaźnik K5 też jest zdrowy... Tylko ja nie do końca wiem odkąd odchodzą i gdzie przychodzą kable do tego przekaźnika, ani co jest po drodze...

(...dobrze mówię?)
Kropka
Student

Post numer:#14  Postprzez Pietrek » 2 kwi 2010, o 14:43

Niech Grześ zajrzy w skrzynke bespieczników, w sensie do wewnątrz, może coś znajdzie.
Pietrek
Moderator

Powrót do Elektryka & Oświetlenie