[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak prądu w złączu X

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Brak prądu w złączu X

Post numer:#1  Postprzez Pietrek » 7 kwi 2010, o 20:49

Siema, podłączyłem dzis wiekszosc instalacji w e30.
Nie działają niestety elektryczne szyby , nawiew i oświetlenie konsoli środkowej...

Skupmy sie na szybach.
Nie ma napięcia w złączu X , a dokładnie w miejscy gdzie wpina się Pin plusowy elektrycznych szyb.
Sprawdziłem gdzie leci przewód w z gniazda, idzie on prosto do bezpiecznika nr17, bezpiecznik 17 jest zasilany prosto ze stopki przekaźnika K5.

Zbadałem gniazdo przekaźnika i tak : na 3 stopkach jest +12v mniejwięcej, na czwartej stopce nie ma nic... dokladnie na tej stopce z ktorej leci prad na bezpiecznik i dalej do gniazda.

Podmieniałem przekaźniki, nic nie pomogło.

Ma ktoś jakies pomysły ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez MaDin » 7 kwi 2010, o 21:40

4 stopka pewnie "87" sprawdź czy nie masz przerwy na kablu od zacisku"87" do gniazda
na zacisku 30 powinieneś mieć zawsze 12v
albo sprawdź przekaźnik choć z 2 raczej jeden musi być oki
ale na wszelki
zrób mostek z izolowanego drutu z końcami oczyszczonymi z zaciskiem 30 i 87 gdzie są 30 i 87 masz na przekaźniku
jeśli szybka zadziała wymień przekaźnik albo tak jak wyżej napisałem szukaj przerwy od 87 do szybki
:cool2:
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Pietrek » 8 kwi 2010, o 19:19

Szyby i nawiew zadziałały, przekaźnik nie dostawał masy, zrobiłem mostek zastępczo, czy jak przykręce i podłącze rozrusznik masa pojawi się w puszcze bezpieczników ?

Cienki przewód na rozruszniku do plus czy masa ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez MaDin » 8 kwi 2010, o 22:35

masy nie ma w puszce bezpieczników tam dochodzi + z aku i z listwy w puszce za pomocą bezpieczników i przekaźników rozdziela napięcie na autko;
masa jest od aku klema - albo od karoserii w aucie np. pod kolumną kierowniczą (śrubą przykręcona jest masa z kilku obwodów, pod maską obok filtru powietrza) itd.
na rozruszniku są zaciski "30" grubości ok 16,0 czarny od aku i grubości 6,0 czerwony do alternatora, zacisk "50" na stacyjkę grubości 2,5 czarno żółty i na obudowie rozrusznika jest masa gruby przewód 6,0 brązowy
ten cienki to raczej zacisk "50" 2,5 czarno-żółty plus od stacyjki;
od rozrusznika zacisku "50" idzie na złącze 20 stykowe to obok diagnostycznego na pin nr 18 a dalej ty samym kolorem przez złącze rozrusznika do stacyjki.
jeśli zadziałał mostek to chyba masz oki z instalacją może włóż zupełnie nowy przekaźnik

[ Dodano: 09-04-2010, 16:33 ]
Pietrek
sprawdź czy na zacisku "30" w przekaźniku K5 (pucha bezpieczników) jest napięcie; najlepiej miernikiem
potem sprawdź po wyjęciu bezpiecznika nr 17 30A czy jest napięcie
jeśli masz napięcie to albo nówka przekaźnik albo ominąłeś lub słabo skręciłeś masę gdzieś na instalacji;
sprawdź masę pod kolumną kierowniczą. :cool2:
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie