[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

czy kazda e30 posiada inspekcje?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

czy kazda e30 posiada inspekcje?

Post numer:#1  Postprzez kileros25 » 6 kwi 2010, o 20:26

Witam.jestem nowy na tym forum-dokladnie od dwoch dni.Mam pytanie czy kazda e30 posiada inspekcje a mianowicie wczoraj wykrecilem licznik,poniewaz nie swiecily sie diody od inspekcji i okazalo sie,ze nic nie jest podpiete od tylu-zadna kostka a miejsce w liczniku jest.Natomiast nigdzie nie ma luznej wtyczki.I teraz nie wiem czy moze moja jest poprostu za stara i nie ma czy moze ktos wyciagna przede mna.A jestem w posiadsaniu auta od 2 tygodni.Troche poroskrecalem autko w poszukiwaniu kabli i dotarlem do dwoch duzych kosci przy lewej stopie kolo sprzegla-i tak do jednej podpieta jest jakas wiazka,ktora gdzies sobie idzie,natomiast druga jest pusta (nie podpieta).Jezeli ktos cos wie na ten temat to prosze o pomoc.To jest jeden problem a drugi to na luzie wkreca sie na obroty w miare dobrze a na biegu nie chce jechac ani na gazie ani na benzynie-zachowuje sie tak jakby byla skrecona dawka gazu.ale o tym to potem popytam najpierw prosze o pomoc w sprawie inspekcji.Dodam tylko,ze silnik to 2.0 tak mysle ze to symbol m20b20. z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam! :kie:

[ Dodano: 06-04-2010, 20:30 ]
Dokladniej powiem,ze dwie kostki w liczniku sa po lewej i po prawej.wszystko dziala poza inspekcja.Pozdro !

nie pisz wytłuszczonym drukiem .. po co ci na poczatku przygody z naszym forum ostrzeżenie
Ostatnio edytowano 7 kwi 2010, o 15:47 przez kileros25, łącznie edytowano 1 raz
kileros25

Post numer:#2  Postprzez MaDin » 6 kwi 2010, o 22:02

te 2 złącza kabli to pewnie wiązka od komory silnika (ta biegnąca dalej z kablami) a ta druga to pewnie złącze do dodatkowych rzeczy typu: centralny, el.szyby, szyberdach, lusterka itp.
a jeśli chodzi o zegary po wyjęciu powinieneś mieć tam niebieską i białą wtyczkę do zegarów
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez miki » 6 kwi 2010, o 22:51

kileros25, jezlei chozi Ci o miejsce na wtyczke koloru żółtego znajdujace sie mniej wiecej po srodku zegarów na dole (mozna by powoedzieć że za diodami inspekcji) to nie ma to nic wspólnego z inspekcja, w te miejsce wpina sie wtyczkę od obc
miki

Post numer:#4  Postprzez IMIietek » 7 kwi 2010, o 00:57

spotkałem sie z m40 bez inspekcji jaki masz silnik
kupię e30
IMIietek
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Chawka » 7 kwi 2010, o 02:49

U mnie w zegarach od r4 nie było inspekcji, natomiast po wsadzeniu zegarow od r6 jest...
Chawka

Post numer:#6  Postprzez kileros25 » 7 kwi 2010, o 06:11

No dokladnie mam dwie kostki-biala i zielona tylko brak zoltej za diodami inspekcji.moj silnik to 2.0 benzyna symbol chyba m20b20. to skoro tej zoltej wtyczki nie musi byc to w takim razie czemu nie chulaja diody od inspekcji ma ktos jakies pomysly. dodam ze auto jest z 1985r.moze ta informacja pomoze w rozszyfrowaniu.Piszcie panowie co o tym myslicie !

[ Dodano: 07-04-2010, 06:12 ]
aha i co to jest to obc ?Miki ?
kileros25

Post numer:#7  Postprzez miki » 7 kwi 2010, o 07:22

kileros25 napisał(a):aha i co to jest to obc ?Miki ?

komputer montowany w miejsce zegarka koło radia, byłby 2 wersje
obc1 - 9przycisków (data, godzina, termometr)
obc2 - 12przycisków 9duzo innych funkcji)
napisalem po ile maja przycisków abys mogł na pierwszy rzut oka ocenic z która wersja masz doczynienia

co do diód inspekcji podmien sobie zegary od kogos u kogo to działa i zobaczysz czy bedzie czy nie
miki

Post numer:#8  Postprzez MaDin » 7 kwi 2010, o 21:48

wymień na chwile jak masz z kim zegary najlepiej z tych roczników ok 85, żeby w miarę ori było (te z kluczem kodu z tyłu)i jeśli będzie oki to u ciebie albo ścieżki w płytce inspekcji albo zimne luty
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez kileros25 » 7 kwi 2010, o 22:02

A jak myslicie czy zegary od e36 podejda? bo tez mam taka ale diesla. a nie znam nikogo kto by mial e30 z moich znajomych.a na szrotach brak na chwile obecna :mad2:
kileros25

Post numer:#10  Postprzez miki » 7 kwi 2010, o 22:42

z e36 nie raczej
moze z forum ktos jest z Twoich okolic i pomoze?
miki

Re: czy kazda e30 posiada inspekcje?

Post numer:#11  Postprzez venom » 7 kwi 2010, o 23:26

kileros25 napisał(a):Witam.jestem nowy na tym forum-dokladnie od dwoch dni.Mam pytanie czy kazda e30 posiada inspekcje a mianowicie wczoraj wykrecilem licznik,poniewaz nie swiecily sie diody od inspekcji i okazalo sie,ze nic nie jest podpiete od tylu-zadna kostka a miejsce w liczniku jest.Natomiast nigdzie nie ma luznej wtyczki.I teraz nie wiem czy moze moja jest poprostu za stara i nie ma czy moze ktos wyciagna przede mna.A jestem w posiadsaniu auta od 2 tygodni.Troche poroskrecalem autko w poszukiwaniu kabli i dotarlem do dwoch duzych kosci przy lewej stopie kolo sprzegla-i tak do jednej podpieta jest jakas wiazka,ktora gdzies sobie idzie,natomiast druga jest pusta (nie podpieta).Jezeli ktos cos wie na ten temat to prosze o pomoc.To jest jeden problem a drugi to na luzie wkreca sie na obroty w miare dobrze a na biegu nie chce jechac ani na gazie ani na benzynie-zachowuje sie tak jakby byla skrecona dawka gazu.ale o tym to potem popytam najpierw prosze o pomoc w sprawie inspekcji.Dodam tylko,ze silnik to 2.0 tak mysle ze to symbol m20b20. z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam! :kie:

[ Dodano: 06-04-2010, 20:30 ]
Dokladniej powiem,ze dwie kostki w liczniku sa po lewej i po prawej.wszystko dziala poza inspekcja.Pozdro !

nie pisz wytłuszczonym drukiem .. po co ci na poczatku przygody z naszym forum ostrzeżenie

Witam

No wiec tak

zegary maja być podpięte tylko na dwie kostki (biała i niebieska) jeśli nie masz obc i tempomatu to ci wystarcza.
Jak sprawdzić czy jest inspekcja? Najszybciej to ją skasuj (użyj szukajki albo google - było milion razy)
Jeśli nie zaświeci to wyciągnij zegary (znów szukajka lub książka sam naprawiam - krok po kroku wszystko jest) i rozbierz je - w środku na dole znajdziesz płytkę z akumulatorkami odpowiadającymi za podtrzymanie inspekcji (wyglądają jak baterie AA - na tej płytce powinien być dopięty mały układ z diodami (umieszczony zaraz za okienkami inspekcji) jeśli go nie ma to trzeba skombinować taki (np ode mnie) i założyć.
Jeśli nadal nie drgnie to znaczy ze akumulatorki prawdopodobnie do wymiany

Witaj na forum - używaj szukajki i jeśli nie było pytaj śmiało
pozdro
venom

Post numer:#12  Postprzez kileros25 » 8 kwi 2010, o 06:48

Wielkie dzieki.postaram sie dzisiaj lub jutro wymontowac zegary i popatrze.dam znac jak poszlo.Pozdrawiam.
kileros25

Post numer:#13  Postprzez bfg minsk maz » 25 kwi 2010, o 15:35

U mnie nie ma inspekcji i z tego co wiem nie w każdej e30 była
bfg minsk maz

Powrót do Elektryka & Oświetlenie