To może ja troszkę napisze o zegarach
mam już w posiadaniu 3 sztuki i każdy jest inny
generalnie obudowy zegarów są dwie:
stara (kość kodująca z tylu obrotomierza)
nowa (kość z przodu pod wskaźnikiem temperatury)
Dolne płytki z bateriami do inspekcji tez są trzy różne
starszy typ do starej obudowy (na baterie AA nie ma wsuwki na kość i nie wchodzi do nowej obudowy a także nie pasuje do nowej płyty głównej)
nowszy typ (również na baterie AA) posiada już złącze na kość kodującą
i chyba najnowszy model (baterie krótkie) jest z tym fajny ze cała płytka jest zalana żelem zabezpieczającym styki
do płytki dolnej mocowana jest mini płytka z diodami inspekcji (często jej wogóle nie ma i ktoś się zastanawia czemu nic nie świeci) i znów nowszy model nie podpasuje do starszego (ilość nóżek się nie zgadza)
Płyta główna zegarów (czyli ta na której są zamocowane wskaźniki
dwa typy starszy i nowszy
Starszy ma mniej (o 2 lub 3) miejsc na przyłącza z dolna płytka z bateriami (wynika to zapewne z tego ze do nich nie założy się obc2 ale to moja spekulacja jakby co proszę poprawić) oraz obrotomierz jest montowany inaczej (złącze w zagłębieniu obudowy)
Nowszy typ ma analogicznie więcej otworów na dolna płytkę i obrotomierz bezpośrednio wsuwany w płytę.
Zegary są zbudowane modularnie tzn można sobie przekładać prędkościomierze obrotki i wskaźniki. oczywiście są pewne wyjątki generalnie w stara płytę nie pasuje obrotomierz z nowej. Wskaźniki paliwa i temperatury można śmiało przekładać - czyli jeśli ktoś tak jak ja ma touringa i wskaźnik paliwa działa a zegary padły to może spokojnie kupić zegary z coupe i przełożyć wskaźnik. Oba wskaźniki (paliwo i temp) są mocowane na nakrętkę klucz 7.
Obrotomierz można spokojnie wsadzić do zegarów z dużym zegarkiem - pasuje i ma gotowe podłączenia (tutaj tez nie mam pewności ale wydaje mi się ze instalacja w aucie jest już gotowa na obrotek wiec to wystarczy by obrotomierz działał).
Parę rad na koniec:
nie radze ściągać wskazówek - potem zegary głupieją np wieszają się
jeśli akumulatorki padły a nie macie jakiegoś obycia z elektronika dajcie komuś żeby wam wymienił - bateryjki są zgrzane z blaszkami mocującymi - lutując to tylko narobicie problemów i możecie uszkodzić nowe aku
jeśli ktoryś wskaźnik nie chodzi najpierw sprawdzajcie kostki - czesto brak styku
nie wkręcać nigdy śrubek w środkowe otwory na dole zegarów (patrząc od frontu) za długie śrubki wkręcicie w dolna płytę z bateryjkami i w skrajnym przypadku uszkodzicie ścieżki i płytka do wywalenia lub elektronik
zalecana cierpliwość przy tym wszystkim - to są starocie już i czasem :cen: baardzo - miałem już tak ze tydzień wszystko chodziło po czym padło i skończyło się tym ze teraz muszę kupić następne zegary i myślę ze z tych czterech sztuk złoże już komplet działający
myślę ze powinno powstać jakieś faq na forum odnośnie zegarów bo widać ze masę ludzi ma z tym problemy i jeden link może im sporo pomoc już błądzenie po wyszukiwarce i w konsekwencji wyciąganie starych tematów.