[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Skąd obrotomierz bierze sygnał?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez tigre0070 » 25 gru 2009, o 18:55

Jacentybmw, ale masz problem...podłączymy inne to się okażę...będziesz czekał na odpowiedź to osiwiejesz...
tigre0070

Post numer:#17  Postprzez zbychu » 25 gru 2009, o 18:56

Wszystko jest przygotowane pod podłączenie obrotka, wystarczy włozyć zegary z obrotomierzem albo przełożyć sam obrotomierz i kość kodującą.
Obrazek
zbychu
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez Jacentybmw » 25 gru 2009, o 19:24

wielkie dzięki :D
tigre0070, o i sie doczekałem hehe
Jacentybmw
Student

Moje BMW: 316
Nadwozie: -------
Silnik: M10B16
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#19  Postprzez miki » 1 kwi 2010, o 01:10

POTEGAT napisał(a):Co masz za problem ?

problem mam taki ze zepsułem wskazówke od obrotomierza tzn zdjalem kiedys niepotrzebnie i teraz nie wskauj wolnych obrotów ale opaa na zero, po dodaniu gazu normalnie zapierdziela na jakies tam obroty, oczywiscie nie wiem czy dobre czy nue zanizone...
ale mniejsza z tym
problem jest teraz taki:
dzis w końcu majac trochę wolnego popołudniu wyjąłem zegary i podłączyłem pozyczone od kolegi (nie dziala wskażnik paliwa-tzn od razu wskazuje 35l :mrgreen: ale to mało istotne) pochodzące oczywiście z m20b25. jakie było moje zdziwnienie ze obrotek w tych zegarach działa normalnie! ok ale posmigałem dzis troche z tymi zegarami i komedia sie dziać zaczeła tzn potrafi wskazówka skakac z aktualnych obrotów na zero i spowrotem, czasem spada na zero na chwile, widać gdzieś coz z instalacja jest, może zaśniedziałe łacze czy cos stąd pytam jak po koleji szukac i znaleźć zonk
miki

Post numer:#20  Postprzez venom » 1 kwi 2010, o 01:59

To może ja troszkę napisze o zegarach

mam już w posiadaniu 3 sztuki i każdy jest inny

generalnie obudowy zegarów są dwie:
stara (kość kodująca z tylu obrotomierza)
nowa (kość z przodu pod wskaźnikiem temperatury)

Dolne płytki z bateriami do inspekcji tez są trzy różne
starszy typ do starej obudowy (na baterie AA nie ma wsuwki na kość i nie wchodzi do nowej obudowy a także nie pasuje do nowej płyty głównej)
nowszy typ (również na baterie AA) posiada już złącze na kość kodującą
i chyba najnowszy model (baterie krótkie) jest z tym fajny ze cała płytka jest zalana żelem zabezpieczającym styki
do płytki dolnej mocowana jest mini płytka z diodami inspekcji (często jej wogóle nie ma i ktoś się zastanawia czemu nic nie świeci) i znów nowszy model nie podpasuje do starszego (ilość nóżek się nie zgadza)

Płyta główna zegarów (czyli ta na której są zamocowane wskaźniki
dwa typy starszy i nowszy

Starszy ma mniej (o 2 lub 3) miejsc na przyłącza z dolna płytka z bateriami (wynika to zapewne z tego ze do nich nie założy się obc2 ale to moja spekulacja jakby co proszę poprawić) oraz obrotomierz jest montowany inaczej (złącze w zagłębieniu obudowy)

Nowszy typ ma analogicznie więcej otworów na dolna płytkę i obrotomierz bezpośrednio wsuwany w płytę.

Zegary są zbudowane modularnie tzn można sobie przekładać prędkościomierze obrotki i wskaźniki. oczywiście są pewne wyjątki generalnie w stara płytę nie pasuje obrotomierz z nowej. Wskaźniki paliwa i temperatury można śmiało przekładać - czyli jeśli ktoś tak jak ja ma touringa i wskaźnik paliwa działa a zegary padły to może spokojnie kupić zegary z coupe i przełożyć wskaźnik. Oba wskaźniki (paliwo i temp) są mocowane na nakrętkę klucz 7.
Obrotomierz można spokojnie wsadzić do zegarów z dużym zegarkiem - pasuje i ma gotowe podłączenia (tutaj tez nie mam pewności ale wydaje mi się ze instalacja w aucie jest już gotowa na obrotek wiec to wystarczy by obrotomierz działał).

Parę rad na koniec:

nie radze ściągać wskazówek - potem zegary głupieją np wieszają się
jeśli akumulatorki padły a nie macie jakiegoś obycia z elektronika dajcie komuś żeby wam wymienił - bateryjki są zgrzane z blaszkami mocującymi - lutując to tylko narobicie problemów i możecie uszkodzić nowe aku
jeśli ktoryś wskaźnik nie chodzi najpierw sprawdzajcie kostki - czesto brak styku
nie wkręcać nigdy śrubek w środkowe otwory na dole zegarów (patrząc od frontu) za długie śrubki wkręcicie w dolna płytę z bateryjkami i w skrajnym przypadku uszkodzicie ścieżki i płytka do wywalenia lub elektronik
zalecana cierpliwość przy tym wszystkim - to są starocie już i czasem :cen: baardzo - miałem już tak ze tydzień wszystko chodziło po czym padło i skończyło się tym ze teraz muszę kupić następne zegary i myślę ze z tych czterech sztuk złoże już komplet działający :)

myślę ze powinno powstać jakieś faq na forum odnośnie zegarów bo widać ze masę ludzi ma z tym problemy i jeden link może im sporo pomoc już błądzenie po wyszukiwarce i w konsekwencji wyciąganie starych tematów.
venom

Post numer:#21  Postprzez Michal M20B20 » 4 kwi 2010, o 19:51

A czy płytkę z bateriami można dostać w ASO i jaki byłby jej koszt? A i jakie aku należy w miejsce starych wgrzać?
Michal M20B20
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#22  Postprzez venom » 4 kwi 2010, o 22:44

Michał M20B20 napisał(a):A czy płytkę z bateriami można dostać w ASO i jaki byłby jej koszt? A i jakie aku należy w miejsce starych wgrzać?

nie sprawdzałem aczkolwiek nie sadze żeby jeszcze było to dostępne
co do aku trzeba wgrzać takie same jak są oryginalnie - są opisane - najprościej wymontować jeden i jechać do sklepu elektronicznego lub dać elektronikowi do przełożenia - aku maja przygrzane punktowo blaszki z nóżkami które są wlutowane w płytkę
venom

Post numer:#23  Postprzez miki » 4 kwi 2010, o 23:52

Michał M20B20, kiedys zmieniałem baterie i najlepiej miec stare na wzór, u mnie były sanyo (zegary z szerokiej...) kosztowały ok25zl szt i jedna wazna uwaga nie mozna ich przypadkowo zewrzec ze soba moga wybuchnac nawet!
miki

Post numer:#24  Postprzez Michal M20B20 » 5 kwi 2010, o 11:24

Venom ja mam aku o sombolach:
024
Varta
Ni-Cd-Batterie
500 RST
Nie wiem co to jest to 024, Varta iNi-... to wiadomo a %00 RST to chyba pojemność aku. I jeszcze prócz tego że są one typu R6 nic więcej nie wiem.
Michal M20B20
Student

Post numer:#25  Postprzez venom » 5 kwi 2010, o 13:18

czyli potrzebujesz aku o pojemnosci 500. Nie wiem czy mozna montowac wieksza pojemnosc ale osobiscie dalbym takie parametry jak sa na orginale - po swietach plytka w reke albo kartka ze spisanymi symbolami i do sklepu elektronicznego - naprawde polecam o elektronika jakiegos zahaczyc - zaplacisz z 10zl i bedzie jak trzeba. Osobiscie tez kazałbym elektronikowi pobeirznie rzucic okiem na plytke - tacy ludzie od razu znajda jakies uszkodzenie typu przepalony tranzystor czy zimny lut

Jesli nie masz fizycznych uszkodzen aku (tzn nie sa wylane) a nie maja napiecia to tez cos musialo je rozladowac. W mojej plytce mam te krotkie baterie i sa ori z 90roku chyba - nadal trzymaja stale parametry
venom

Post numer:#26  Postprzez Michal M20B20 » 5 kwi 2010, o 18:23

Sprawdzę jeszcze jakiem mam aku w licznikach od 4-o cylindrówek bo posiadam dwa na części ale te od M10 też musiałbym dać do elektronika. Moje od M20 i te od M10 mają uszkodzone ścieżki i dlatego byłem ciekaw czy w aso dostanę ale może z tych jeszcze coś będzie.

[ Dodano: 12-04-2010, 22:45 ]
Venom a czy max napięcie na aku ma 3V??

[ Dodano: 19-04-2010, 21:05 ]
I znów ja. Venom jak jest z tymi baterujkami bo dałem kolesiowi płytki i już z nimi działa. Tzn. o M10 już sprawdeził i mimo że ktoś kominował coś to prócz bakteri alles ok. Z moim oryginałem od M20 jest większy problem bo musi trochę ścieżki odświeżyć i popoprawiać co brat :cen: . I jak jest z tymi bateryjkami bo elektryk twierdzi że to jest układ 2x1,5 w szeregu czyli daje nam 3V. Natomiast patrząc na inne posty znalazłem takie Sanyo CR14250SE gdzie już jedna ma 3V i według mnie to razem da nam 6V. Wieć jak to jest.
Michal M20B20
Student

Post numer:#27  Postprzez bfg minsk maz » 25 kwi 2010, o 15:57

Możesz zrobić obejście od zegarów czarny z białej wtyczki podpiąć + cewki
bfg minsk maz

Post numer:#28  Postprzez Michal M20B20 » 26 kwi 2010, o 15:30

Dla zainteresowanych. Koszt płytki z aku w ASO na Czerniakowskiej to 1600 zł. Chyba że koleś się je :cen: ą podając mi cenę przez telefon.
Michal M20B20
Student

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie