[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czyszczenie ORI BH

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Czyszczenie ORI BH

Post numer:#1  Postprzez marcin.steven » 6 lut 2010, o 16:33

witam panowie od miesięcy w końcu mam wolny dzień chciałbym wyczyścić moje lampy oryginalne Black Hella bo soczewki święcą już jak świeczki. jak się do tego zabrać? te lampy są rozbieralne? i co w nich jest nie tak jeśli są luźne? tzn byłem u ustawienia a kiedy myłem auto zauważyłem że tylko dotknę i się przestawiają
marcin.steven

Post numer:#2  Postprzez M-Technic2 » 6 lut 2010, o 16:56

byc moze masz polamane takie plastikowe cycki w ktore wchodza i sie zaciskaja takie bolce regulacyjne (pozycjonujace) lampe ,na tyle co raczej mozesz zrobic to tylko wykrecic soczewke i ja wyczyscic przedtem dla spokoju sobie zaznacz jak byla przykrecona (wustawiona) ,do samego odbysnika dostep jest raczej marny ale jakos delikatnie szmatka mozna cos tam w miare potrzeby przetrzec , byc moze juz samo szklo masz tak poobijane i porysowane z zewnatrz ze juz nie daje takiego ofektu ,wtedy mozna prybowac jakos polerowac ,ale to juz bardziej czasochlonne. Nie zaszkodzi tez zalozyc jakie dobre markowe zarowki :).pzdr
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez PR0ZAC » 6 lut 2010, o 16:57

Soczewki możesz wyjąć bez rozklejania szkieł. Wystarczy 3 śrubki odkręcić. Co do luzów to musisz po prostu przykleić śruby mocujące do ramki i tyle. Jak wyjmiesz lampy to będziesz wiedział ocb :)
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez PPICIU » 6 lut 2010, o 17:39

Marcin.steven napisz czy są jakieś efekty po wyczyszczeniu bo też chce sobie wyczyścić bh ale niewiem czy będzie jakaś różnica
PPICIU

Post numer:#5  Postprzez matisik » 6 lut 2010, o 18:01

najczęściej wina nie leży po stronie soczewki, a odbłyśnika
matisik

Post numer:#6  Postprzez marcin.steven » 6 lut 2010, o 19:06

dzięki za pomoc, powiem wam że soczewka była moze trosze zabrudzona ale odbłyśnik był tragiczny i tak się zabrałem za niego że go starłem całego :mad2: ale to nic przynajmniej wiem gdzie leży wina, dam do regeneracji i będzie dobrze
marcin.steven

Post numer:#7  Postprzez matisik » 6 lut 2010, o 22:12

daj znać gdzie i za ile regeneracja ;)
matisik

Post numer:#8  Postprzez lukezz » 3 maja 2010, o 22:48

Panowie wziołem sie za czyszczenie hella'i no i ten klej jest tak zaschniety(twardy jak kamień) za żadne skarby nie moge rozkleić tych szkieł próbowałem grzać opalarką nic nie dało. Nawet nie da sie wepchać nożyka pomiedzy odbłysk a szkiełko. Przy wielokrotnej próbie jedno pękło :(

Panowie pomóżcie!!!!!!
lukezz

Post numer:#9  Postprzez wojtaq » 3 maja 2010, o 22:52

lukezz napisał(a):Panowie wziołem sie za czyszczenie hella'i no i ten klej jest tak zaschniety(twardy jak kamień) za żadne skarby nie moge rozkleić tych szkieł próbowałem grzać opalarką nic nie dało. Nawet nie da sie wepchać nożyka pomiedzy odbłysk a szkiełko. Przy wielokrotnej próbie jedno pękło :(

Panowie pomóżcie!!!!!!

jak przygrzejesz naprawde solidnie to odejdzie , inaczej nawet nie masz co podchodzic do sprawy
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez Menl » 3 maja 2010, o 22:54

lukezz, bo za szybko to chciales zrobic. Opalarka trzeba grzac tylko rogi szkla . Jedno szklo okolo 5 min i dopiero wkladasz cienki nozyk. Ty pewnie po 1-2 min juz wsadzales noz ....
Menl

Post numer:#11  Postprzez Grzesiek2290 » 3 maja 2010, o 23:01

Grzej też delikatnie środek co jakiś czas bo od naprężeń też może trzasnąć
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X

Post numer:#12  Postprzez erp71 » 4 maja 2010, o 01:29

a ja się podczepię do tematu jak z czyszczeniem reflektora od świateł długich? czy jest sens się za to zabierać bez rozklejania szkła? myślałem o wypłukaniu ich od środka płynem do szyb lub spirytusem?
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25

Post numer:#13  Postprzez Janek » 4 maja 2010, o 10:12

Mijania odchodzą same po 5 minutach od grzania opalarką. Długie grzeje 30-40 minut, ruchy koliste dookoła kleju, nie za blisko, żeby odbłyśnik się nie gotowałi samo odłazi bez żadnego podważania. Chyba lepiej poświęcić 1,5 godz niż czekać 2-3 dni na zamiennik.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez PR0ZAC » 4 maja 2010, o 11:44

Janek napisał(a):Długie grzeje 30-40 minut,

W takim czasie to ja już mam krzyże włożone. Dosłownie 5-8 minut na szkło. Nigdy nie grzałem dłużej i nigdy mi szkło nie pękło. Może to zależy jeszcze od techniki...
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#15  Postprzez MAJSU » 5 maja 2010, o 19:52

Niema sensu rozklejać lamp żeby wyczyścić je od środka :nienie: Lejemy do lampy trochę płynu do mycia szyb i sypiemy proszek do prania albo inny bardzo delikatny środek ścierny np. granulki styropianu albo ryż i machamy tak reflektorem żeby wymył się od środka a ptem płuczemy wodą demineralizowaną żeby wypłukać brud no i nie będziemy wtedy mieli zacieków i kropek po wyschnięciu.

Szkła z zewnątrz można wypolerować jakąś pastą ścierną typu tempo.
MAJSU

Powrót do Elektryka & Oświetlenie