[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z AirBag jak skasowac???

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z AirBag jak skasowac???

Post numer:#1  Postprzez LukaszGrono » 25 lut 2009, o 15:40

Witam!!!
Mam problem tego typu, jakis czas temu zdejmowałem czesc konsoli w tym kierownice zegary itp. I mam teraz problem z poducha, po właczeniu zapłonu kontrolka od airbag mruga po ok. 2min. swieci cały czas. no i myslałem ze po prostu normalnie skasuje sobie bład i bedzie ok a tu d***!!! zadne urzedzenie nie moze sie połaczyc sie ze sterownikiem airbag ani SRS, było podlaczane pod KTSa ,st-6000 i wiele innych i nic z silnikiem sie normalnie łaczy a z poducha echo.a gdzies kiedys słyszałem że jest całkiem osobne gniazdo diagnostyczne tylko do poduch ale gdzie i jak wyglada ....?????Moze ktos sie orientuje???? dodam ze to beta 318i M40 B18 02/93 z góry dziekuje :cry:
LukaszGrono

Post numer:#2  Postprzez bmw320i_e30 » 25 lut 2009, o 18:09

jak rozbierałeś deskę to może coś rozłączyłeś posprawdzaj wszystkie wtyczki przy kompie od poduchy, sprawdź podłączenie samej poduszki i czujniki pod maską koło kielichów.
Wszystkie wtyczki powiązane z poduszką są pomarańczowe
bmw320i_e30

Post numer:#3  Postprzez sarna1 » 25 lut 2009, o 18:46

hej ja u siebie tez nie moge skasowac tego bledy - bylo juz sprawdzane wszystkim cdifem, wowem itp itd - moze komputer z ASO dalby rade.
sarna1

Post numer:#4  Postprzez LukaszGrono » 25 lut 2009, o 21:21

bmw320i_e30 napisał(a):jak rozbierałeś deskę to może coś rozłączyłeś posprawdzaj wszystkie wtyczki przy kompie od poduchy, sprawdź podłączenie samej poduszki i czujniki pod maską koło kielichów.
Wszystkie wtyczki powiązane z poduszką są pomarańczowe

Ale jestem na 100% pewien ze wszystko jest podłaczone dobrze i dokładnie (2 razy sprawdzałem) poprostu potrzebuje konkretnej informacji gdzie jest osobne gniazdo do airbag-u lub który z pinów łaczy sie z poduchami lub srs , albo jakim urzadzeniem to na bank skasuje ......
LukaszGrono

Post numer:#5  Postprzez HNT126 » 29 sty 2010, o 01:14

Odświerzam temat.
Mam dokładnie ten sam problem, czyli:
Po zdjęciu kierownicy i odłączeniu wtyczki airbag (pod kolumną kierownicy pod małą plastikową klapką w dolnej osłonie kolumny) gdy wszystko poskładałem i podpiąłem, okazało się że na check panelu mruga kontrolka airbagu, a następnie świeci ciągle.
Przypuszczam, że po dłuższym odłączeniu airbag od komputera, ten po prostu uznał, że jest niesprawna i po podłączeniu nadal jej nie widzi...

Widziałem pod kolumną sterownik (dokładnie nad klamką otwierania klapy silnika) i szeroką wtyczkę (podobną do tej z modułu sterowania silnikiem).

Tylko jaki komp tam można podpiąć?
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez MrUw@ » 29 sty 2010, o 01:20

a wy jak odpinacie te wtyczki niemożecie akumulatorów podopinać to załątwia przeważnie sprawe i komp niełąpie błedu...

ehhh swoją drogą niewidzialem nigdy innego gniazda do 'jaśka" zawsze kasowalem normalnie ostatnio nawet CDIFem wspomnianym w bmce błąd baga i było ok o ile była sprawna poducha... jak nieda sie skasować albo sie swieci to niestety ale albo cos jest niesprawne albo jest odłączona...
MrUw@

Post numer:#7  Postprzez HNT126 » 29 sty 2010, o 01:32

MrUw@ napisał(a):a wy jak odpinacie te wtyczki niemożecie akumulatorów podopinać to załątwia przeważnie sprawe i komp niełąpie błedu...

Ha, jest takie stare śląskie powiedzenie - Jak byś wiedzioł że upodniesz to se wcześniej siedniesz... :duh: pomyślałem po fakcie i odłczyłem dziada od zasilania w nadziei że mu się odwidzi ale nie odwidziało się, poducha miga na czerwono.
Ale gdzie/skąd wziąć CDIF ? jeszcze nigdy nie podłączałem buni do kompa, więc ten temat jest jeszcze dla mnie dziewiczy. :mrgreen:
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez MaDin » 19 maja 2010, o 22:13

trochę odświeżę wiecie skąd idzie przewód od czujnika na słupku kierowcy przy masce od zewnątrz (mam taki ale zobaczyłem, że jest urwany i nie mogę go wyczaić dokąd idzie)

[ Dodano: 19-05-2010, 22:16 ]
bo raczej to czujnik od uderzeń i wchodzi w skład obwodu airbaga
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie