[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z obrotomierzem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z obrotomierzem

Post numer:#1  Postprzez drLEE07 » 4 gru 2007, o 20:35

Witam
Pisze w imieniu kolegi ktory nie ma konta na forum
Otóż kolega kupił betke w ktorej kiedys był m40b16, potem wszedl do niej m10b18, i zamiast obrotomierza byl zegar, wymienione zostaly zegary no i obrotomierz nie dziala...
Co zrobic ? Jak to podłączyc ?

pozdro
drLEE07

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 6 gru 2007, o 09:58

wiesz może miał na to wpływ swap ... obroty do zegarów idą z cewki, moze coś nie jest podłaczone, nawet jak niema obrotomierza w e30 to po jego zamontowaniu ... działa, tylko musi być od 4cyli bo od 6-ciu bedzie błednie pokazywał obroty
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Lord Lukasz » 6 gru 2007, o 10:17

Musisz sie dostać do kompa, otwórz schowek, ściągnij ten plastik co jest u góry (ten co osłania kompa), no i tam będzie wiązka biegła do kompa i w jednym miejscu od niej powinno wychodzić 3 lub 2 kabelki zakończone wtyczką, druga wtyczka możliwe że troche inna powinna gdzieś też tam być w schowku, ona biegnie od zegarów właśnie do tej wtyczki od kompa, możliwe że jest inna i dlatego nikt jej nie podłączył, druga opcja do odszukać we wtyczce od kompa kabelek od którego idzie sygnał obrotów, u mnie w m20 jest to pin 6.

Tak czy tak obadaj te wtyczki, czy są wogule
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez arkadio666 » 6 gru 2007, o 21:33

Ja się przyłączę do rozmowy. Też jestem po swapie, nie moja robota, i też nie chodzi obrotomierz, eko i nie można skasować inspekcji. Przekładałem inne zegary - bez rezultatów. Jak tylko będę miał chwilkę to sprawdzę to co napisał Lord Lukasz. Ale jeszcze takie pytanie - jest jakiś czujnik prędkości obrotowej silnika czy to po prostu idzie z cewki? PS Swap z 2.0 na 2.7 ETA, może są jakieś różnice i nie chodzi.
arkadio666

Post numer:#5  Postprzez QJaw » 6 gru 2007, o 22:49

arkadio666 napisał(a):czy to po prostu idzie z cewki?

tak jak napisał Arczi
QJaw
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie