[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zakładanie centralnego do e30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez wojtaq » 19 cze 2010, o 00:16

vmasher, uważam że powinniśmy robić listę rzeczy co kto chce z aso i co jakiś czas ktoś by jechał i zabierał trochę wiecej i kazdemu by sie to oplacalo
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez kipper1987 » 19 cze 2010, o 07:43

mozecie smialo zglaszac sie do mnie, pracuje w ASO w Zielonej Górze. Paragon, faktura na zyczenie. Rabaty ;) Jedyny minus to wysylka DHL 20zł.
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

PROŚBA O POMOC

Post numer:#18  Postprzez Loki » 18 lis 2011, o 21:38

Ktoś wie czemu te cięgienka numer 6 i 28 są takiego dziwnego kształtu? Mniemam, ze 6 i 28 są do drzwi przednich, bo z opisu na realoem do tego rysunku wszytskie 4 siłowniki są do drzwi tylnich i nie wiem o co chodzi :shock:
Myslałem, żeby dorobić je z jakiegoś twardego drutu ale tu odradzacie w temacie. A tak właściwie to czemu na dorabianych centralny może się :cen:?

vmasher napisał(a):PODPINAM SIĘ POD TEMAT

mam ori siłowniki i chcę podłączyć całą instalację, ale brakuje mi tych dźwigienek co się podłącza siłownik pod zamek

elementy nr 5,6,7,28 na rysunku

[url=http://img340.imageshack.us/img340/6725/678188387.png]Obrazek[/URL]

czy da się jakoś bez tych uchwytów, czy trzeba kupić takowe ?

Takie pytanie do kolegi vmasher, jak poradziłeś sobie z brakiem tych części, kupiłeś z aso czy dorobiłeś je jakoś?
I jeszcze, czy orginalne siłowniki z drzwi tylnich podpasują do drzwi przednich coupe? wiem, że mają inne numery ale może podejdą, ktoś coś wie? :)
Loki

Post numer:#19  Postprzez maaaad » 18 lis 2011, o 22:06

Zdaje się, że siłownik z drzwi kierowcy jest inny - pełni on funkcję "master" względem pozostałych, czyli ryglujesz ten siłownik=ryglują się pozostałe siłowniki. W drugą stronę to nie działa. I podejrzewam, że jeśli założysz do drzwi kierowcy siłownik z drzwi tylnych, to tak, jakbyś nie miał centralnego zamka :D
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#20  Postprzez Loki » 18 lis 2011, o 22:20

maaaad napisał(a):Zdaje się, że siłownik z drzwi kierowcy jest inny - pełni on funkcję "master" względem pozostałych, czyli ryglujesz ten siłownik=ryglują się pozostałe siłowniki. W drugą stronę to nie działa. I podejrzewam, że jeśli założysz do drzwi kierowcy siłownik z drzwi tylnych, to tak, jakbyś nie miał centralnego zamka :D

No to mnie teraz zasmuciłeś. Ale czy to nie jest tak, że o tym decyduje sterownik a nie położenie siłownika drzwi kierowcy?
Tak w ogóle czemu wszystkie siłowniki są opisane jak drzwi tylnich?
Loki

Post numer:#21  Postprzez Dantte26 » 18 lis 2011, o 23:28

Loki,

szukaj siłownika z 5 pinami jest to tzw. master...siłowniki tylnych drzwi są 2-pinowe i nie dadzą sygnału na centralkę i pozostałe siłowniki...jeśli nie masz krańcówki sterującej pracą centralki przy bębenku to w przypadku 2-pinowego siłownika nici z centralnego...co do łączników to nie jest to nic skomplikowanego, z tym że aby je wykonać potrzebujesz wzorców...chętnie bym pomierzył ale nie będę specjalnie ściągał tapicerek...jeśli zrobisz je z dobrej jakośći drutu fi ok. 4mm jak w oryginale to wszystko będzie cacy...oby długość się zgadzała i kształt nie kolidował z innymi elementami karoserii...

maaaad napisał(a):siłownik z drzwi kierowcy jest inny - pełni on funkcję "master"

w sedanie mam trzy takie dźwignie...drzwi kierowcy, pasażera i klapa bagażnika...wszystkimi zamkami otwieram i zamykam fure...mam rozumieć że w coupe jest tylko jedna od kierowcy?? byłoby to dla mnie zaskoczeniem...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#22  Postprzez maaaad » 19 lis 2011, o 14:13

Dantte26 napisał(a):w sedanie mam trzy takie dźwignie...drzwi kierowcy, pasażera i klapa bagażnika...wszystkimi zamkami otwieram i zamykam fure...mam rozumieć że w coupe jest tylko jedna od kierowcy?? byłoby to dla mnie zaskoczeniem...

U mnie w sedanie siłownik w drzwiach kierowcy jest inny niż w pozostałych drzwiach, i chyba inny niż w klapie. Zestaw pochodził z touringa, z tego co mi wiadome. Otworzyć całe auto mogę i zamkiem w drzwiach kierowcy, i zamkiem w drzwiach pasażera, i zamkiem w bagażniku, przy czym przy siłowniku w drzwiach pasażera jest mikrostyk, który daje sygnał do centralki i tym samym rygluje pozostałe siłowniki. Innymi słowy - w przypadku zamka w drzwiach kierowcy i w bagazniku sygnał do zamknięcia/otwarcia idzie do centralki z samego siłownika, natomiast w przypadku drzwi pasażera - z mikrostyku, który jest załączany przez obrócenie zamka (jedno kliknięcie=otwarte, drugie kliknięcie=zamknięte itd). Dlatego też można od środka zaryglować auto tylko ryglem w drzwiach kierowcy, a nie pasażera (bo wciskając rygiel działamy na siłownik, który daje sygnał do centralki, a u pasażera - wciskając rygiel działamy na siłownik, który nie daje sygnału do centralki, bo sygnał daje mikrostyk, który z kolei reaguje tylko na przekręcenie zamka).

Tak to wygląda u mnie, instalkę mam przełożoną kompletną z touringa, razem z siłownikami, wiżakami z drzwi itp.

Dantte26 napisał(a):w sedanie mam trzy takie dźwignie...drzwi kierowcy, pasażera i klapa bagażnika

Możliwe, że w różnych okresach różnie było to rozwiązane - być może w Twoim roczniku otwieranie samochodu od drzwi pasażera załatwione było samym siłownikiem, jak w drzwiach kierowcy. U mnie na bank jest to mikrostyk. A z tego co wiem, właśnie w różnych okresach pakowali 2 różne rodzaje siłowników :)

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... ng_system/

Do 84 r. jeden typ silowników, od 1984 do 1990 r. drugi, po 1990 r. trzeci.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Post numer:#23  Postprzez Dantte26 » 19 lis 2011, o 14:42

maaaad,

u mnie chyba też jest ten mikroprzełącznik bo od str. pasażera centralny chodzi o wiele lżej...w drzwiach kierowcy ciężej i myślałem że też jest ten mikroprzełącznik z tym że nie działa...wygląda na to że to mikroprzełącznik od grzania zamka... co do zamykania auta ryglem od str. pasażera to nie wiem...nie sprawdzałem...

maaaad napisał(a):Do 84 r. jeden typ silowników, od 1984 do 1990 r. drugi, po 1990 r. trzeci.

tego akurat nie wiedziałem...u siebie miałem takie czerwone dzwignie sterujące i białe tylko zamykające z tym że spalone...zmieniłem wszystkie dźwignie na te z e34...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#24  Postprzez Loki » 19 lis 2011, o 18:35

Dantte26 napisał(a):Loki,

szukaj siłownika z 5 pinami jest to tzw. master...siłowniki tylnych drzwi są 2-pinowe i nie dadzą sygnału na centralkę i pozostałe siłowniki...jeśli nie masz krańcówki sterującej pracą centralki przy bębenku to w przypadku 2-pinowego siłownika nici z centralnego...

Hmm Wszystkie siłowniki mam z takim wejściem -->
Obrazek Czyli mniemam, że to są te dwu pinowe.

Dantte26 napisał(a):jeśli nie masz krańcówki sterującej pracą centralki przy bębenku to w przypadku 2-pinowego siłownika nici z centralnego...

maaaad napisał(a):"...z mikrostyku, który jest załączany przez obrócenie zamka (jedno kliknięcie=otwarte, drugie kliknięcie=zamknięte itd..."

Piszecie tu o tym samym?
Która to jest czesc ten mikrostyk i krańcówka na realoem?

Tak czy siak najpewniej nie mam tej krańcówki przy bębenku bo wszystkie bębenki mam od wersji bez centralnego. Ale z tego co czytałem na forum, one też podejdą pod siłowniki. Rozumiem też, jeśli miałbym tą krańcówke sterującą pracą centralki, to niewymagany był wtedy sterownik 5pinowy w drzwiach kierowcy bo działało by to na zasadzie - obrucenie kluczyka w zamku --> sygnał na krańcówce --> odbiera go sterownik centralki wysyła sygnał do wszystkich siłowników --> zamknięcie/otwarcie samochodu.
Z tym, że jeśli ta krańcówka i mikrostyk to jedno to samo, to nie możliwe było by zamykanie centralki od środka samochodu. I najlepiej by było mieć ją na obojgu drzwi.

Jeszcze zastanawia mnie jedno. Czy dalej nie posiadając siłownika 5pinowego można by oszukać centralny zamek robiąc taki myk. Kupić jakiś sterownik od wersji na pilota i zamontować go z zwykłymi siłownikami. Wtedy centralny chodził by tylko na pilocie. Ale w sumie to by wystarczyło. Czy to raczej moja fantazja i jakies głupoty pisze, bo tak też może być.

Pozostało mi jeszcze pogadać z forumowym kolegą od którego mam komplet centralnego, może przez niedopatrzenie wysłał same 2 pinowe.

Dantte26 napisał(a):co do łączników to nie jest to nic skomplikowanego, z tym że aby je wykonać potrzebujesz wzorców...chętnie bym pomierzył ale nie będę specjalnie ściągał tapicerek...jeśli zrobisz je z dobrej jakośći drutu fi ok. 4mm jak w oryginale to wszystko będzie cacy...oby długość się zgadzała i kształt nie kolidował z innymi elementami karoserii...

No to całe szczęście, ze chociaż dorobić można. Ostatecznie, jeśli nie uda mi sie ich kupić, sięgnę po to rozwiązanie. Popytam może ktoś ma je na wierzchu i da rade sie wzorować. Ale niby są jeszcze dostępne w aso.

Dantte26 napisał(a):tego akurat nie wiedziałem...u siebie miałem takie czerwone dzwignie sterujące i białe tylko zamykające z tym że spalone...zmieniłem wszystkie dźwignie na te z e34...

Przeczytałem to i zwróciła moją uwagę jedna ciekawostka. Jeden z siłowników które posiadam jest właśnie cały czerwony i jest zdecydowanie cięższy od dwóch pozostałych, czerwono-białych (nie liczę całego białego od klapki wlewu) Akurat na nim numer części jest zatarty. Ale wejście ma takie samo jak pozostałe...
Loki

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie