[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pojemnosc akumulatora a prawidlowe ladowanie ???

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez apply » 29 gru 2007, o 14:39

No cóż Panowie i Panie. Zima to jednak dobry okres w roku dla naszych autek, bo wtedy wychodzi na jaw większość mankamentów: padnięty akumulator, nieszczelności w układzie chłodzenia, za gęsty olej w skrzyni biegów, skrzypiące zawiechy, zabrudzone zamki ect. ect. Szkoda tylko, że wychodzi to w najmniej oczekiwanym momencie. Zwykle w trasie, po zmroku, podczas padającego marznącego deszczu ze śniegiem i przy -5 st. C.
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez misHa » 29 gru 2007, o 14:42

apply napisał(a):No cóż Panowie i Panie. Zima to jednak dobry okres w roku dla naszych autek, bo wtedy wychodzi na jaw większość mankamentów: padnięty akumulator, nieszczelności w układzie chłodzenia, za gęsty olej w skrzyni biegów, skrzypiące zawiechy, zabrudzone zamki ect. ect. Szkoda tylko, że wychodzi to w najmniej oczekiwanym momencie. Zwykle w trasie, po zmroku, podczas padającego marznącego deszczu ze śniegiem i przy -5 st. C.

:mrgreen: Dobrze powiedziane. Dowiedzieć się można dużo tylko nie wtedy kiedy się ma czas z tym robić.
misHa

Post numer:#18  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 29 gru 2007, o 22:23

Ja mam pytanie do wszystkich :?: :?: :?: JAKIE MACIE REGULATORY NAPIĘCIA :?: :?: :?: Ja miałem 14V, jeździłem tak przez 1,5 roku. Podczas wymiany akumulatora na nowy sprawdzone zostało również ładowanie, było za słabe 13,7V na zgaszonych światłach, 13,5V na włączonych. Wieniłem regulator na 14.5V.

Warto sprawdzić regulator, akumulator szybciej pada jak jest wiecznie niedoładowany :!: :!: :!:
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#19  Postprzez Menl » 30 gru 2007, o 16:35

no wlasnie musze to u siebie sprawdzic bo albo to przez regulator albo cos mi pobiera lekko prad bo ten stary aku ktory mi padl jest prawie nowy.po naladowaniu smigam na nim dalej.
Menl

Post numer:#20  Postprzez kubek357 » 30 gru 2007, o 22:17

Jeszcze jedna sprawa to nie kupować aku bezposrednio z półki w sklepie.Lepiej kupic taki który jest przygotowywany przez sprzedawce.W e36 mam już 4 lata i nic mu nie jest a auto odpalam tak raz na tydzien zeby pochodziło bo zona juz kilka miesiecy nie jezdzi.Rozrusznik kreci zaj....biscie!.Acha jeszcze jedno nie kupujci Bo.......a bo kumpel robi w sklepie i powiedział że mają dużo zwrotów.

[ Dodano: 30-12-2007, 21:27 ]
Jeszcze mi sie cos przypomniało :duh: .Jak sie ładuje aku to nigdy na duzy amper bo tak sie je konczy.Amper ładowania to 1/10 amper aku.Trzeba długo czekac ale aku jest zywotniejszy :tan:
kubek357

Post numer:#21  Postprzez Menl » 30 gru 2007, o 23:30

u mnie nie ma opcji zeby zmienic ladowanie, mam taki prostownik ze podlacza sie i koniec.
12V 6A . przystosowany do poj 30-60Ah.
Menl

Post numer:#22  Postprzez miki » 31 gru 2007, o 11:35

ok mnie tez dopadl czas wymiany aku ale z własnej winy :twisted: poprostu stary uszkodziłem mechanicznie :twisted:
teraz zakupiłem nowke sztuke 74Ah i zobaczymy - mysle ze alternator da rade zwlaszcza ze troche tam jezdze dziennie :mrgreen: a zreszta pprzedniej zimy siedzial "troszke" wiekszy aku i przy -20stopniach dawal rade

[ Dodano: 31-12-2007, 10:36 ]
ok mnie tez dopadl czas wymiany aku ale z własnej winy :twisted: poprostu stary uszkodziłem mechanicznie :twisted:
teraz zakupiłem nowke sztuke 74Ah i zobaczymy - mysle ze alternator da rade zwlaszcza ze troche tam jezdze dziennie :mrgreen: a zreszta pprzedniej zimy siedzial "troszke" wiekszy aku i przy -20stopniach dawal rade
miki

Post numer:#23  Postprzez Menl » 31 gru 2007, o 14:51

u ciebie jest maly plus tego ze masz pojemnosc silnika o wiele wieksza. poza tym jak masz nowke sztuke to co innego. ten 74Ah ktory dal mi kumpel pewnie mial juz swoje latka.
Menl

Post numer:#24  Postprzez Maniek » 1 sty 2008, o 17:20

norma to 13.8-14.4 ładowania
czegos nie rozumiem ty wymieniles regulator napiecia czy szczotki a alternatorze??
u mnie na zimnym odziwo ladowanie mial 14.2 a jak przyjechalem z trasy na max dmuchawie i dlugich swiatlach na postoju mial 13.82v na wylonczonym 14.02 ale zastanawia mnie roznica na zimnym i ceiplym sprawdzaliscie u siebie?
Maniek

Post numer:#25  Postprzez miki » 1 sty 2008, o 17:42

Menel napisał(a):maly plus tego ze masz pojemnosc silnika o wiele wieksza

hmm no moze i mały plus ale tak zajezdzony ten silnik że nawet dziś cieżko mi było dogonic kolesia z 324td
miki

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie