[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Padła elektryka pomocy !

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Padła elektryka pomocy !

Post numer:#1  Postprzez elementfx » 7 kwi 2012, o 15:52

Witam
Rozprawiałem się ze spryskiwaczem w tylnej szybie w moim touringu gdy nagle radio zaczęło włączać się i wyłączać pomyślałem że szwankuje już ze starości i tak to zostawiłem.
Za kilka minut gdy chciałem zamknąć auto z centralnego już się to nie udało. Nie ma podświetlenia wewnątrz, auto nie odpadal nawet ani razu nie zakręci. Światła pozycyjne z przodu świecą z tyłu tylko prawe (czyli nie to koło wtyczki od pompy spryskiwaczy co może mieć znaczenie ?) bezpieczniki wszystkie w skrzynce całe. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co mogło się popsuć :(
elementfx

Post numer:#2  Postprzez Selected » 7 kwi 2012, o 16:32

A jak przekręcie stacyjkę na zapłon to wszystkie kontrolki Ci świecą? Może wariują przekaźniki.
Selected
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: -------
Silnik: M30b35
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez elementfx » 7 kwi 2012, o 17:04

A więc tak :
Na przekręconej stacyjne na zapłon działają kontroli tak jakby tylko z prawej strony licznika.
Jak włączę światła na mijania to obrotomierz zatrzymuje się na 1 tyś obrotów :shock:
Również na pozycji z zapłon awaryjne albo migają bardzo szybko albo wolno. Gdy włączę światła awaryjne nie działają.
Przy wyciągniętym kluczyku awaryjne działają prawidłowo z tym że żarówka z prawej lampy na tyle świeci tak słabo że ledwo ją można zauważyć.
Kwestia dmuchawy: działa na wszystkich "biegach" ale gdy wrzuce 4 to obrotomierz znów zatrzymuje się na tysiącu obrotów :shock:
Oświetlenie kabiny działa, światła mijania również.
Przy włączaniu awaryjnych kilka razy słyszałem jakieś dziwne pstryknięcie w okolicy kierownicy z tym że raczej nie był to odgłos zwarcia.

dodam jeszcze że mam odłączenie zapłonu zakończone kontrolką która ciągle mruga czyli prąd do niej dochodzi i funkcjonuje tak jak należy :P

Czy poza bezpiecznikami pod maską są jeszcze jakieś które powinienem sprawdzić ?
elementfx

Powrót do Elektryka & Oświetlenie