[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Rozładowywanie akumulatora (ok 2 tygodnie)

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Rozładowywanie akumulatora (ok 2 tygodnie)

Post numer:#1  Postprzez Lucky13 » 7 wrz 2012, o 19:48

Witam drodzy koledzy i koleżanki znowu mam problem który nurtuje mnie od kad zakupiłem to cudne autko jakim jest E30 :police: po około 2 tygodniach bez jazdy mam rozładowany akumulator praktycznie do zera (gdzie drugie auto jakie kiedyś miałem Lanos mógł stać i pół roku i od strzała palił) teraźniejszy Jeep to samo a cabrio tak że już rozrusznik nie zakręci ale radio (radio podpięte prawidłowo po zapłonie , centralny też jest dobrze podpięty zresztą po wyciągnięciu radia i centralnego dalej było tak samo itp... jeszcze zipią do czego zmierzam akumulator jest nowy Varta ( na starym i 2 wcześniejszych było to samo) alternator po regeneracji jest ok , radio firmowe Alpine , jakiś prosty centralny zamek tez sprawny . Mierzyłem dzisiaj z kolegą elektrykiem pobór prądu na wyłączonym zapłonie i zamkniętym aucie wyniósł 0,07 ampera zaczęliśmy odpinać po kolei bezpieczniki przyczyną jest bezpiecznik o nr 21 który rzekomo odpowiada za nr 21 (7,5 A) - oświetlenie wewnętrzne (schowka, bagażnika, zegara, radia, komputera pokładowego - opcja), lampka ręczna w gniazdku w schowku. Po jego wyjęciu pobór spada praktycznie do zera jest 0,01 wiec to musi być jego wina . wiec sprawdzaliśmy te wszystkie lampki wyglądają ok gaszą się po zamknięciu itp... co jeszcze mogę sprawdzić i czy za coś jeszcze odpowiada ten bezpiecznik za coś czego nie sprawdziliśmy POMOCY liczę na was :jawdrop:
Lucky13

Post numer:#2  Postprzez pk999 » 7 wrz 2012, o 19:57

70mA to normalny pobór przy pracującym zegarku i podtrzymaniu pamięci radia, sterownika silnika.
Nic tu nie wykombinujesz. Albo odpinanie akumulatora i ustawianie wszystkiego albo okresowe doładowania.
pk999

Post numer:#3  Postprzez Lucky13 » 7 wrz 2012, o 20:09

No wpadłem w zimę na ten pomysł i zrobiłem centralny wyłącznik prądu na klemie no ale Lanos czy jeep tez pobierają prąd i auto bez problemu odpali po miesiącu dwóch a nie 2 tygodniach jak tutaj a wydaje mi się że nowsze auta i powinny więcej prądu pobierać przy wypiętym radiu, odłączonym centralnym zamku , odpiętym sterowniku silnika , dalej miernik pokazywał 0,07 dopiero po wyjęciu bezpiecznika 21 było ok . Wydaje mi się ze coś jest nie tak , a u ciebie ile auto może stać nie palone żeby bez problemu odpaliło ? Mówię tu o lecie nie żadnej zimie -30 gdzie mało który akumulator da rade :bag:
Lucky13

Post numer:#4  Postprzez Devil474 » 7 wrz 2012, o 23:56

Kolego odłącz same radio bez wyciągania bezpiecznika i sprawdź pobór. Alpine chyba trzeba podłączyć po zapłonie bo umnie jak i u brata był ten sam problem (te same modele, różnily się tylko kolorem podświetlenia).
Radia się pozbyłem i na pionierze tego problemu nie ma a jest podłączone na stałe
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Fisch » 8 wrz 2012, o 06:53

Mam podobny problem, z tym, że radia już nie ma i oświetlenia za które odpowiada bezpiecznik 21 (wcześniej miałem dodatkowy pobór prądu, winne było oświetlenie bagażnika), a problem pozostał. Też mam Vartę chyba black i po kilku dniach postoju- około tygodnia są problemy z aku i często kończy się to nawet ładowaniem.
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez Lucky13 » 8 wrz 2012, o 08:41

Piszę wyraźnie że odłączyliśmy radio , centralny dokładany, sterownik , pompę ABS , alternator i pobór dalej oscylował w graniach 0,07 ampera dopiero po wyciągnięciu bezpiecznika o nr 21 było dobrze . Za co więcej odpowiada ten bezpiecznik jakieś cenne sugestie ? Mam je podpięte tak jak być powinno po zapłonie . Dzisiaj będziemy dalej z tym walczyć dam znać jak coś :ber: :kie:

wyszło na to ze licznik pobiera te 0,07 ampera , własnie wróciłem z ASO Rzeszów z nowymi błotnikami :D będziemy go dzisiaj rozbierać w celu eliminacji usterki :police: :tan:

[ Dodano: 08-09-2012, 18:41 ]
ok doszliśmy do celu mianowicie nie wiem jak jest w innych E30 wąska lampa i te sprawy natomiast u mnie był taki motyw że licznik ładował akumulatorki na postoju na wyłączonym zapłonie i to pobierało 0,06 ampera teraz po podpięciu tego ładowania tak że działa jak radio po zapłonie na spoczynku jest 0,01 ampera wydaje mi się że mieszczę się w normie :D wiec ten bezpiecznik 21 odpowiada też za licznik pozdrawiam
Lucky13

Post numer:#7  Postprzez oscar43 » 8 wrz 2012, o 21:50

Mozesz kolego opisac co i jak zrobic zeby ladowanie bylo po zaplonie tych akumulatorkow bo u mnie tez mimo nowego aku ubywa prad.Pozdrawiam
oscar43
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez Lucky13 » 9 wrz 2012, o 10:07

kolega zrobił to tak że znalazł kabel we wtyczce odpowiadający za to mianowicie probówka szukał kabel po kablu a aj wyciągałem bezpiecznik 21 w końcu trafił na odpowiedni kabel bodajże niebieski przeciął go dodał drugi kabel a na nim przekaźnik i wpiął się do kabla załączającego radio po zapłonie , coś mogłem źle napisać bo słaby ze mnie eelektryk a nawet bardzo :bag: wpierw kolego sprawdź przez co ci ucieka prąd odpinając bezpieczniki i jaki masz pobór prądu na postoju możliwe że masz walnięty też alternator i przez niego też może prąd znikać u mnie pobór prądu wynosił 0,07 teraz mam 0,01 ampera . Z ta przeróbka tak dość ładnie estetycznie zeszło z pół godziny . :) za nim doszliśmy do licznika sprawdzaliśmy kilka godzin dzień wcześniej radia alarmy itp... bo przez to najwięcej prądu z reguły znika fajnie jakby wypowiedział się ktoś mądrzejszy w tej dziedzinie ode mnie .

[ Dodano: 09-09-2012, 10:08 ]
Aha i jeszcze odpowiada za to ta niebieska wtyczka po prawej stronie pod licznikiem bo są dwie biała i niebieska to chodzi o niebieska :plane
Lucky13

Post numer:#9  Postprzez muranos » 10 wrz 2012, o 20:36

gratuluje koledze samozaparcia.
jak już wiesz za dojenie aku odpowiada moduł ładujący akumulatory podtrzymywania interwałów serwisowych.
podejrzewam że twoje rozwiązanie będzię działać.
ale nadal masz padniętą płytkę z akumulatorami w zegarach.

Ta usterka pojawia sie gdy ktoś zrobi zworę podczas dłubania w zasilaniu radia/ podświetleniach na pulpicie.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie