[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z ogrzewaniem (albo cieplo albo zimno)

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z ogrzewaniem (albo cieplo albo zimno)

Post numer:#1  Postprzez adamuso2 » 10 gru 2012, o 17:21

Witam! Mam problem z automatycznym ustawianiem temperatury w bmw e30 rocznik '93. Wdziałem ze z podobnym przypadkiem spotkal sie kolega z forum o nicku Devil474 dlatego tez w szczegolnosci prosze jego o wypowiedz. Wyglada to tak regulacja temperatury u mnie wyglada tak ze albo jest masymalne grzanie albo maksymalne chlodzenie brak plynnosci w ustawieniach. Z tego co doczytalem w postach devila jest to wina silniczka jednak nie moge sie z nim skontaktowac za posrednictwem pw gdyz nie mam zadnych postow.
adamuso2

Post numer:#2  Postprzez Devil474 » 10 gru 2012, o 22:48

Kolego jeśli chodzi o silniczek to umnie pracował on w bardzo małym zakresie. Po przekręceniu na ciepłe silniczek obracał sie o kilkanaście stopni. Jak pewnie zdążyłeś zauważyć silniczek ten pociąga cięgno, które reguluje temperaturą. Na allegro trafiłem całą nagrzewnice razem z panelem i czujnikami z automatyczną regulacją temperatury i z niej przełożyłem silniczek. Nowy (używany) silniczek przy przekręceniu pokrętła od min do max robił już obrót nie pamiętam dokładnie, ale chyba prawie o 180 stopni jednak zauważyłem, że gdy zmieniałem temperature z 22* na 24* silniczek ani nie drgnął wiec wywnioskowałem że z moim pokrętłem od temp jest coś nie tak. Podmieniłem go i teraz każde ruszenie pokrętłem to obrót silniczka o kilka stopni.
Ogólnie to ustrojstwo jest dość fajne dopóki działa. U mnie nie działało od początku jak kupiłem auto i prawie dwa lata sie z tym męczyłem.
Jeśli chodzi o cześci to jest to bardzo rzadko spotykane wyposażenie i raczej ciężko jest cokolwiek dostać. Kiedyś po numerze części sprawdzałem ceny na stronie boxerparts i sam silniczek kosztował chyba ponad 1500zł. Nie pamiętam teraz dokładnie i niewiem czy te ceny pokrywają sie w 100% z cenami z ASO ale po zobaczeniu w internecie nigdy nie wybrałem sie do ASO żeby zorientować sie dokładnie ile potrzebuje $$$ żeby urochomić moją regulacje bo poprostu chciałem zaoszczedzić sobie nerwów. W skład tej regulacji wchodzi jeszcze czujnik w osłonie pod kierownicą do którego podłączona jest kostka ( chyba 2 albo 3 piny) i przewód podciśnieniowy, który idzie z przewodu lecącego z przpustnicy do serwa.
Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało.
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez adamuso2 » 11 gru 2012, o 16:07

Powiem ci szczerze ze jeszcze nie rozkrecalem calej tej nagrzewnicy co siedzi w aucie bo akurat teraz jest taka temperatura na zewnatrz a nie inna wiec zostawie to na lato jednak chcialbym juz wiedziec co bedzie mnie czekalo. z tego co uslyszalem siedzac w samochodzie to silniczek kreci sie dosyc dlugo miedzy zimnym a cieplym slychac go przez jakies kilka sekund wiec wydaje mi sie ze chyba prawidlowo tam sobie dziala wewnatrz a co do pokretla wyjmowalem je cale przeczyscilem specjalnym srodkiem i wydaje sie byc ok ale pewnosciu tutaj nie mam. najlatwiej byloby podmienic to pokretlo ale jak wiemy nie jest tak latwo znalesc na allegro badz u znajomego odpowiedniego zeby bylo pod automatyczna regulacje a nie za pomoca linek.

PS: u mnie pokretlo dziala w zakresie mniej wiecej 16 a 17 stopni. czyli jak mam 16 to jest full zimno jak leciutko przekrece na 17 to juz silnik wykonuje obroty ktore dosyc trwaja i jest full cieplo
adamuso2

Post numer:#4  Postprzez Devil474 » 12 gru 2012, o 00:01

Kolego ciężko mi teraz powiedzieć jak to zachowuje teraz przy niskich temperaturach ale jak uruchamiałem u mnie automatyczną regulacje temperatury było lato i każdy minimalny ruch pokrętłem to był minimalny ruch silniczkiem. Teraz może sie to różnić gdy na pokrętle ustawiasz 20*C a w aucie masz np. 5*C silniczek robi większy obrót żeby zwiększyć ogrzewanie i po nagrzaniu do 20*C wraca w taką pozycje aby tą temperature utrzymać i nie przegrzewać. Zauważyłem jeszcze podczas wymiany silniczka że jak było ciepło i miałem temp ustawioną na maks czyli 26*C to wentylator pomimo że był ustawiony na 4 bieg nie chodził szybko. Podczas przekręcania na zimne wentylator zwiększał obroty aby schłodzić do ustawionej temperatury.
Podejżewam że u Ciebie może być jednak coś z tym pokrętłem. Nie działa po prostu płynnie na minimalny ruch. Sprawdź jeszcze czujniki (ten pod kierownicą i ten przy samym pokrętle), może te gąbeczki pełniące role filtra są pozatykane.

Pozdro
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie