[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak podświetlenia kabiny po otwarciu drzwi

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

brak podświetlenia kabiny po otwarciu drzwi

Post numer:#1  Postprzez Lucky13 » 29 gru 2012, o 14:48

Witam mam pytanie nie działa mi podświetlenie kabiny mianowicie chodzi jak włączę go ręcznie poprzez przesuniecie tego guziczka czarnego lecz na pozycji automatycznej że po otwarciu drzwi zapala się podświetlenie nie działa , jedynie guziki od szyb się podświetlają natomiast kabina nie z tego co wywnioskowałem brak prądu na kabelku jakieś pomysły jak to szybko naprawić ? Lampka nowa z ASO żarówka także poradzę sobie sam bez pomocy elektryka hehehe :cool2: wszystko inne sprawne bezpieczniki wszystkie całe wszystko działa jak trzeba poza tym defektem , przed lakierowaniem auta było ok po lakierowaniu już nie skąd biegną te kabelki od podświetlenia ?
Lucky13

Post numer:#2  Postprzez The Polak » 29 gru 2012, o 16:24

Jeśli się tak dzieje tylko po otwarciu jednych drzwi to wyłącznik w nich uszkodzony. A jak w obu to i tak pierwsze bym sprawdził te włączniki. Zamień na nich kabelki z elektryką szyb. Jeśli oświetlenie będzie działać, a szyby nie to coś z nimi nie tak.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez HNT126 » 29 gru 2012, o 17:27

Ja też tak mam - od strony kierowcy. Ale jak otworzę drzwi od str. pasażera to działa.
Kiedyś odkręciłem ten włącznik od str. kierowcy i okazało się że jest wyrobiony styk w jednym miejscu. Dlatego włącza się podświetlenie przycisków opuszczania szyb i dezaktywuje się alarm, ale nie świeci lampka wnętrza.
Spróbuj poruszać ręcznie za grzybek włącznika w górę, dół, na boki, powinno się włączyć.
Inna przyczyna - na styki włącznika dostał się lakier.
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16

Post numer:#4  Postprzez Lucky13 » 29 gru 2012, o 19:41

ok popatrzę ale u mnie niestety ani na drzwiach kierowcy ani pasażera się nic nie dzieje możliwe że masz rację bo kiedyś chodziło jak trzeba po lakierowaniu przestało a nie wydaje mi się żebym przyciął jakiś kabel gdyż starałem się i wszystko pomału składałem z dokładnością .

Czy to ten włącznik ? nr 3 ? Włącznik
Lucky13

Post numer:#5  Postprzez HNT126 » 29 gru 2012, o 20:37

Z grubsza wygląda podobnie, przynajmniej jeśli chodzi o część z wystającym przyciskiem i miejscem na śrubkę. Nic prostszego - otwierasz drzwi na oścież i pośrodku między zawiasem górnym i dolnym na przednim słupku odnajdziesz ten włącznik. potem wystarczy odkręcić śrubkę i wysunąć, uważając przy tym na kabelki do niego podłączone od wewnątrz.
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16

Post numer:#6  Postprzez The Polak » 29 gru 2012, o 20:58

A przestawało stopniowo działać. Czy nagle zauważyłeś, że nie działa? Zobacz co się stanie jak zewrzesz kabelek przy włączniku z masą. Wtedy będziesz miał 100% pewności czy włączniki czy gdzieś głębiej.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Silnik: m42b18

Post numer:#7  Postprzez Lucky13 » 30 gru 2012, o 11:54

ok popatrzę dzięki , wydaje mi się że nagle mianowicie polakierowałem i zacząłem ją składać w międzyczasie przy rozkładaniu jej do lakierowania popękała ta lampka ze starości skleiłem ja nawet i po całym zabiegu blacharskim zacząłem składać i wydaje mi się ze raz działała przez jeden dzień później całkiem padło to , podejrzewałem lampkę kupiłem nową żarówkę też i dalej działają jedynie wyłączniki od szyb . auto mam u dziadków w garażu który jest bardzo mały nie idzie w nim nic robić , wiec zajmę się tym na wiosnę ale dzięki za pomoc mam nadzieje że to taka błahostka i nie będzie potrzeba drzeć połowy tapicerki :tan:
Lucky13

Post numer:#8  Postprzez Pietrek » 30 gru 2012, o 21:57

Jeśli lakierowałeś to możliwe że krańcówka nie łapie masy, może za słabo przykręciłeś wkręt.
Albo sama krańcówka zużyta
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#9  Postprzez madafakaszit » 31 gru 2012, o 14:05

Witam,
dołączam się do tematu bo również mam problem z oświetleniem wnętrza.
Działa tylko jak się je włączy ręcznie a przy otwartych drzwiach nie świeci, krańcówki są okey.
Rozebrałem tapicerkę za przednim lewym głośnikiem i jest tam parę wtyczek które nie są podłączone nigdzie. Ale to pokaże na zdjęciu. Samochód : e30 316i 1991 coupe - wersja podstawowa, zegarek zamiast obrotomierza, wszystko na korbkę :). Jedynie immo i naklejki na szybach "BMW Auto Alarm", ale żadnego alarmu nie ma (albo nie działa).

A tutaj zdjęcia wtyczek i instalacji:

Obrazek

Jeśli moglibyście pomóc czy któraś z tych czterech wtyczek jest od oświetlenia wnętrza to byłbym wdzięczny. 4 wygląda jak gniazdo na przekaźnik prawda? Jeśli się mylę to popracie mnie.

Pozdrawiam i Życzę Szczęśliwego nowego Roku :)

Po złożeniu wszystkiego do kupy nagle wszystko działa tak jak trzeba :|. Dziwne to, bo nic nie zrobiłem... niczego nie rozpinałem, jedynie poruszałem troche wiązką. Ale jakbyście mogli to napiszcie od czego są te 4 wtyki bo jestem ciekawy :).
madafakaszit

Powrót do Elektryka & Oświetlenie