[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Podgrzewane siedzenia problem z wi?zk?.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Podgrzewane siedzenia problem z wiązką.

Post numer:#1  Postprzez kotmen » 19 sty 2013, o 19:26

wziąłem się dziś za wiązkę od elektrycznych siedzeń i niestety, w skrzyneczce pod kierownicą nie mam miejsca, gdzie podłączyć (podwójną z jednym pustym miejscem i jednym wtykiem- foto) wtyczkę. i ...

Obrazek

albo wiązkę od siedzeń ktoś przerabiał (SpiderS)? :D albo u mnie w skrzyneczce pod kierownicą coś namotane.

wolne mam dwa pojedyncze piny. (lewy górny i któryś tam jeszcze jeden). reszta jest albo pusta albo jakaś wtyczka już tam siedzi.

nie wiem za bardzo, gdzie będę musiał dołożyć przekaźnik i bezpiecznik, jeśli wepnę się w nie fabryczne miejsce (zmiana wtyczki na pojedynczą) no i chciałbym żeby było jak fabryka przykazała.

pod tym http://www.m42club.com/forums/showthread.php?t=12338 linkiem ktoś chyba miał podobną sytuację ale nie do końca kumam, jak sprawę rozwiązał.

proszę o pomoc! gdyby ktoś posiadający grzane siedzenia był w stanie zrobić zdjęcie ten skrzyneczki przy kierownicy, byłbym bardzo wdzięczny. Nie wykluczone, że w miejsce ori wtyczki ktoś podłączył coś innego typu el. antena albo jeszcze coś innego...

:cry:

[ Dodano: 19-01-2013, 19:05 ]
Obrazek

kolega wojtasm5 otrzymuje ogromne "POMÓGŁ"! Niech tylko się wypowie w temacie! :-)

... a co mam podłączone w miejscu grzania :cen: ... dowiemy się jutro! :)
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Devil474 » 19 sty 2013, o 20:27

bezpiecznik nr 16 -15A
i przekaźnik w miejsce R5
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kotmen » 20 sty 2013, o 14:00

a więc... w mojej kostce piny do podłączenia grzanych siedzeń... nie istnieją :D

Obrazek

ehh... a jednak nie wszystko w e30 jest takie plug&play. sugestie? pomoc?

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez Devil474 » 20 sty 2013, o 14:40

jak ma być ori to może poszukaj całej instalacji wraz ze skrzynką bezpieczników, najlepiej z m20 wtedy bedziesz miał jeszcze check panel
Devil474
Student

Post numer:#5  Postprzez kotmen » 20 sty 2013, o 14:54

Devil474 napisał(a):jak ma być ori to może poszukaj całej instalacji wraz ze skrzynką bezpieczników, najlepiej z m20 wtedy bedziesz miał jeszcze check panel

taki zabieg to na wiosnę można robić. Tylko po co mi na wiosnę podgrzewane fotele? Już jest mi obojętne, jak to będzie podłączone. Niech mi ktoś powie, jak to podłączyć, żeby działało?

plus z akumulatora - bezpiecznik - przekaźnik (jak połączyć piny z przekaźnika)?

kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kamil7s » 20 sty 2013, o 15:43

Tylko wiesz fajnie jakby to było na przekaźniku bo nie wyobrażam sobie cienkiego kabelka idącego przez całą bude do akumulatora?
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Mlody_E30 » 20 sty 2013, o 16:08

bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=37542 tu masz maly schemat instalacji wystarczy podlaczyc plus i minus na plusa dac bezpiecznik i bedzie smigac a w konkretne podlaczenie mozesz sie pobawic na wiosne.
Mlody_E30

Post numer:#8  Postprzez Devil474 » 20 sty 2013, o 16:34

kotmen, Podgrzewanie foteli dobrze jest zrobić po zapłonie, bo zapomnisz wyłączyć i rano nie odpalisz.
Npisz do Zwarciaka on powinien Ci pomóc z podłączeniem przez przekaźńik

Pozdro
Devil474
Student

Post numer:#9  Postprzez mariusz_ek » 20 sty 2013, o 17:12

kotmen napisał(a):taki zabieg to na wiosnę można robić. Tylko po co mi na wiosnę podgrzewane fotele?

taki zabieg robi się tylko i wyłącznie dla lepszego wyposażenia auta. Nie używa się tego gadżetu ze względu na wielką wartość "klejnotów" ;)

No ale fakt, że skoro już jest to warto by był sprawny :cool2:
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B28

Post numer:#10  Postprzez THCulture » 20 sty 2013, o 17:56

Fakt, klejnotów nie wolno przegrzewać :D
THCulture

Post numer:#11  Postprzez kotmen » 20 sty 2013, o 22:54

kamil7s napisał(a):Tylko wiesz fajnie jakby to było na przekaźniku bo nie wyobrażam sobie cienkiego kabelka idącego przez całą bude do akumulatora?

właśnie po to założyłem ten temat, żeby podpiąć to "fajnie", bo pociągnąć 12v z akumulatora to każdy chyba potrafi :)

adrian_2_1 napisał(a):bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=37542 tu masz maly schemat instalacji wystarczy podlaczyc plus i minus na plusa dac bezpiecznik i bedzie smigac a w konkretne podlaczenie mozesz sie pobawic na wiosne.

ww. schemat (swoją drogą - w moim temacie) trochę się nie zgadza, bo kolega dał 12v bezpośrednio, bez podłączania pod przekaźnik a podobno w przypadku podgrzewanych siedzeń istnieje możliwość zjarania przycisków, włącznie z pożarem samochodu, nie wspomnę już o tym, że jednak siedzimy na elektryce :D

mariusz_ek napisał(a):taki zabieg robi się tylko i wyłącznie dla lepszego wyposażenia auta. Nie używa się tego gadżetu ze względu na wielką wartość "klejnotów" ;) No ale fakt, że skoro już jest to warto by był sprawny :cool2:

trochę nie rozumiem. mam mieć podgrzewane siedzenia i ich nie używać, tak? No way. :D Odpalam auto, odśnieżam podjazd i wsiadam zmarzniętą d*** na ciepłe siedzonko! :cool2:

Nie wiem na ile prawdziwa jest teoria o wpływie podgrzewanych siedzeń na bezpłodność, ale na pewno nie większy, niż gorąca kąpiel, jazda rowerem czy obcisłe slipy, nie wspomnę o paleniu papierosów czy stresującej pracy. ...No i chyba nikt normalny z wiadomych powodów (choćby higienicznych :D) nie jedzie dłużej niż 10 min z włączonym drugim poziomem grzania :D

Rozwiązaniem dla bojących się o swoją męskość może być np. jazda z otwartym rozporkiem :twisted:

wracając do tematu podłączenia, to został rozwiązany.

12v wyprowadzone ze skrzynki, z bezpiecznika nr 16, przekaźnik wystarczy włożyć we właściwe miejsce i wszystko hula, jak fabryka nakazała! :shock: Prąd jest, pomimo braku wiązki w kostce pod kierownicą. Przy okazji zastosowałem patent kolegi mc_picia i moje siedzenia nie dość, że grzeją to i przyciski świecą! Na wiosnę podłączy się wszystko, jak fabryka przykazała, no i podłączy instalację pod el.szyby, której też nie mam.

dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc, błyskawiczną reakcję i cenne rady :-) bez Was by się nie udało!

kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Baca » 21 sty 2013, o 02:03

kotmen napisał(a):[...]No i chyba nikt normalny z wiadomych powodów (choćby higienicznych :D) nie jedzie dłużej niż 10 min z włączonym drugim poziomem grzania :D [...]

Oj tam, oj tam :p ja jeździłem ze 2 godziny z włączonym drugim poziomem i nie było sauny :D albo mam wypaloną już mate albo jestem nie normalny hahaha
Baca

Powrót do Elektryka & Oświetlenie