[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak ustawić miernik uniwersalny

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jak ustawić miernik uniwersalny

Post numer:#1  Postprzez Maxis300 » 27 lut 2013, o 16:55

Witam może pytanie niektórym wyda sie głupie ale mi osobiście te ustrojstwo przysparza sporo kłopotów a chodzi o ta jak ustawić ten oto miernik by spardzić ładowanie akumulatora i ewentualnie sprawdzić czy coś nie rozładowuje mi baterii bo jest coraz gorzej z odpalaniem u mnie :mad2: przy moim ustawianiu pokazuje że na samym aku jest ponad 13v a przy odpalony 15 z hakiem :mad2: Obrazek
Maxis300

Post numer:#2  Postprzez Icek » 27 lut 2013, o 17:06

Zeby sprawdzic ladowanie w samochodzie dajesz napiecie stale zakres do 20. Masz dobrze ustawiony miernik.

To nie jest tak ze akumulator musi miec rowno 12V bo z tego co widze Ty tak sadzisz. W ksiazce serwisowej kazdego samochodu jest napisane ile powinien miec ladowania ale to jak ktos chce dokladnie sprawdzic. Te 13 na samym aku to nie jest zle, gozej masz troche z ladowaniem bo powinno wynosic 14,2 mniej wiecej a jak masz 15 to cos nie tak z regulatorem w alternatorze moze ci go przeladowywac a to prowadzi do szybszego zurzycia akumulatora.

Druga sprawa to chcesz sprawdzic czy ci nie rozladowywuje akumulatora to wlaczasz na zakres A stale czyli kresa prosta pozioma i zaczynasz od najwiekszego zakresu ale miernik musi byc wpiety szeregowo w uklad
Icek

Post numer:#3  Postprzez Maxis300 » 27 lut 2013, o 17:12

regulator nówka pierwsze próby dosłownie. Dla pewności spawdzałem jeszcze w drugim aucie i tam koło 14 na aku pokazuje ? Chyba coś z tym miernikiem jest nie tak albo ze mną :evil:
Maxis300

Post numer:#4  Postprzez pedzels » 27 lut 2013, o 17:18

W każdym aucie ładowanie powinno byc w zakresie 13,7-14,6. Jeśli u ciebie ładowanie jest na poziomie 15v to ci przeładowuje i niszczy ako. Jest to gorsze niz niedoładowanie.
pedzels
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Maxis300 » 1 mar 2013, o 16:56

no więc w skrócie to wyszło że aku już ledwie żył a co do ładowania okazało się że miernik zawyżał pomiar :evil: W sklepie było dokładnie 14,4v czyli prawie jak nówka :D
Maxis300

Powrót do Elektryka & Oświetlenie