[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby działają "po skosie"

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Elektryczne szyby działają "po skosie"

Post numer:#1  Postprzez MACIEK_G » 14 mar 2013, o 11:37

Witam.
Na wstępie chciałem się przedstawić.
Jestem "nowy" na forum, chociaż przeglądam je już kilka dobrych miesięcy szukając odpowiedzi na nurtujące pytania. Nadszedł dzień kiedy odpowiedzi nie mogę znaleźć i stąd mój pierwszy post.

Posiadam e30 sedan i ostatnio pokusiłem się o założenie elektrycznych szyb przód, tył.
Mechanizmy zamontowane-działają(sprawdzałem na krótko)
Problem polega na tym, że po położeniu wiązki i podłączeniu wszystkiego działają tylko dwie z nich. Prawy przód i lewy tył czyli "po skosie". Kolejny objaw to taki, że jak wcisnę przycisk lewy przód gasną przyciski na tylnych drzwiach.
Co mogłem podłączyć, źle? Mam też problem z kablami od krańcówek-tam mogłem popełnić błąd? Dodam, że wszystko na oryginalnych częściach(nienawidzę rzeźby)

Jeszcze raz witam i czekam jakichś porad.
Pozdrawiam
Maciej
MACIEK_G

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 14 mar 2013, o 14:44

skoro przednia i tylna dzialaja to zasilanie jest ok.
kup sobie spray do polaczen elektrycznych, wyjmij kostki ze slupkow drzwi i spryskaj preparatem, masz problem ze stykami.

druga sprawa to wypalajace sie styki w samych przyciskach szyb, zamien je miejscami zeby wykluczuc usterke, jesli okaze sie ze to wina przyciskow - rozbierz je i popraw styki za poomoca lutownicy i cyny

podpowiedz, jesli padniety bedzie przelacznik tylnych drzwi w tunelu, to ten w tylnych drzwiach tez nie bedzie dzialal - mialem kiedys taki problem
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez MACIEK_G » 14 mar 2013, o 16:18

No właśnie styki na słupkach czyściłem. Spróbuję z konektorem. Przyciski specjalnie podmieniłem na te które działają żeby wykluczyć problem z przyciskiem. Dzięki za podpowiedz. Spróbuję z konektorem. Czyli rozumiem, że podłączenie i ew niepewność w podłączeniu w krańcówkach nie wchodzi w grę?
MACIEK_G

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 17 mar 2013, o 02:05

Krańcówki sterują masą przekaźnik za pośrednictwem którego szyby działają po otwarciu drzwi (bez kluczyka)
Nawet bez krańcówki szyby będą działać po zapłonie.
Zresztą, jeśli dwie z szyb działają, to wina leży gdzie indziej.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie