[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak podgrzewania tylniej szyby + nie działajaca wycieraczka

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

brak podgrzewania tylniej szyby + nie działajaca wycieraczka

Post numer:#1  Postprzez maniur » 3 gru 2012, o 02:38

witam serdecznie
kupiłem niedawno e30 i mam nastepujace problemy:

1. nie mam podgrzewania tylniej szyby, tzn przycisk działa, bezpiecznik jest, natomiast kable prowadzace do tylniej szyby wiszą luźno i wyglada na to ze brakuje tam części, która przykleja sie do szyby. Czy ktos wie gdzie cos takiego kupic/zrobic ??

2. przestała mi funkcjonować wycieraczka od strony kierowcy. tzn rusza sie jakies 3 cm w gore, potem sie blokuje no i zjezdza na dol. Wyglada na to ze padl mechanizm
Pytanie brzmi czy oplaca sie kupowac nowy, jaka jest jego cena oraz jak wyglada naprawa ?

z gory dzieki panowie za wszelkie cenne rady :)

pozdrawiam
maniur

Re: brak podgrzewania tylniej szyby + nie działajaca wyciera

Post numer:#2  Postprzez rempp » 3 gru 2012, o 06:48

maniur napisał(a):witam serdecznie
kupiłem niedawno e30 i mam nastepujace problemy:

2. przestała mi funkcjonować wycieraczka od strony kierowcy. tzn rusza sie jakies 3 cm w gore, potem sie blokuje no i zjezdza na dol. Wyglada na to ze padl mechanizm
Pytanie brzmi czy oplaca sie kupowac nowy, jaka jest jego cena oraz jak wyglada naprawa ?

z gory dzieki panowie za wszelkie cenne rady :)

pozdrawiam

Co do szyby to wydaje mi się, że wtyk można zdemntować z innego auta np na szrocie, i powinno pasować.

Mechanizm wycieraczek to kszt ok 50-70pln, opłaca się kupić dobrą używkę i przed założeniem nasmarować wszystkie mechanizmy, wymieć da radę jest trochę zabawy gdyż trzeba trochę pogłówkować jak ma wyjść, ale ogólnie jest do zrobienia.
rempp

Re: brak podgrzewania tylniej szyby + nie działajaca wyciera

Post numer:#3  Postprzez paulwit_e30_318is » 3 gru 2012, o 18:02

rempp napisał(a):
Co do szyby to wydaje mi się, że wtyk można zdemntować z innego auta np na szrocie, i powinno pasować.

Mechanizm wycieraczek to kszt ok 50-70pln, opłaca się kupić dobrą używkę i przed założeniem nasmarować wszystkie mechanizmy, wymieć da radę jest trochę zabawy gdyż trzeba trochę pogłówkować jak ma wyjść, ale ogólnie jest do zrobienia.

Najlepiej kupić inną szybę - widziałem już nawet za 60 zł z przesyłką na alle gro.

Przełożenie jest dość proste, choć lepiej to robić z pomocą drugiej osoby, która dociska klin kierowany w profil uszczelki przez drugą osobę.

Co do mechanizmu wycieraczek - objawy sugerują zatarcie osi ramion wycieraczek.

Miałem taki problem jak kupiłem mojego IS-a. Po dość kłopotliwym demontażu mechanizmu, wyciągnąłem osie wycieraczek, które nie miały prawa się obracać - "rudy" dokonał swej niszczycielskiej pracy. Z racji, że nie było luzu na osiach wycieraczek postanowiłem to zreanimować. Dokładne mycie odrdzewiaczem, później papier ścierny 2000 żeby usunąć nalot rudego. Na koniec osie wycieraczek zasmarowane smarem łożyskowym i złożone w całość. Reanimacja wytrzymała 6 lat i dopiero w tym roku osie wycieraczek były już tak wyrobione, że kupiłem używkę mechanizm z E30 z ostatnich lat produkcji i z małym przebiegiem. Śmiga jak należy i wycieraczki zatrzymują się tam, gdzie powinny - szczególnie prawa strona przy zużytym mechaniźmie ma tendencję do zatrzymywania się bardzo wysoko nad uszczelką szyby.
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez maniur » 13 kwi 2013, o 08:23

ok temat do zamkniecia ;)
Szyba została wymieniona i podgrzewania juz dziala ( dzieki Malchan !)
mechanizm juz zakupiony, czeka na wymiane ;)
pozdrawiam
maniur

Powrót do Elektryka & Oświetlenie