rempp napisał(a):
Co do szyby to wydaje mi się, że wtyk można zdemntować z innego auta np na szrocie, i powinno pasować.
Mechanizm wycieraczek to kszt ok 50-70pln, opłaca się kupić dobrą używkę i przed założeniem nasmarować wszystkie mechanizmy, wymieć da radę jest trochę zabawy gdyż trzeba trochę pogłówkować jak ma wyjść, ale ogólnie jest do zrobienia.
Najlepiej kupić inną szybę - widziałem już nawet za 60 zł z przesyłką na alle gro.
Przełożenie jest dość proste, choć lepiej to robić z pomocą drugiej osoby, która dociska klin kierowany w profil uszczelki przez drugą osobę.
Co do mechanizmu wycieraczek - objawy sugerują zatarcie osi ramion wycieraczek.
Miałem taki problem jak kupiłem mojego IS-a. Po dość kłopotliwym demontażu mechanizmu, wyciągnąłem osie wycieraczek, które nie miały prawa się obracać - "rudy" dokonał swej niszczycielskiej pracy. Z racji, że nie było luzu na osiach wycieraczek postanowiłem to zreanimować. Dokładne mycie odrdzewiaczem, później papier ścierny 2000 żeby usunąć nalot rudego. Na koniec osie wycieraczek zasmarowane smarem łożyskowym i złożone w całość. Reanimacja wytrzymała 6 lat i dopiero w tym roku osie wycieraczek były już tak wyrobione, że kupiłem używkę mechanizm z E30 z ostatnich lat produkcji i z małym przebiegiem. Śmiga jak należy i wycieraczki zatrzymują się tam, gdzie powinny - szczególnie prawa strona przy zużytym mechaniźmie ma tendencję do zatrzymywania się bardzo wysoko nad uszczelką szyby.