[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Rozwalona miska - problemy z rozrusznikiem.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Rozwalona miska - problemy z rozrusznikiem.

Post numer:#1  Postprzez 1 1 » 2 sie 2013, o 22:55

Przywaliłem przedwczoraj miską w krawężnik. poszła oczywiście cała z uchwytem smoka. Nieistotne, bo to dam radę sam ogarnąć. Opiszę objawy problemu, z którym nie mogę sobie poradzić ani ja, ani kumple, ani nawet ojciec, który w tych sprawach jest dość pojęty.

Od momentu rozwalenia miski, kręcenie kluczykiem nie daje efektów. zapłon działa, radio działa, krokowiec działa. Gdy próbowałem zakręcić rozrusznikiem słychać było tylko wysuwający się bendiks. A przynajmniej tak przypuszczam - ojciec mówi, że na pewno się nie wysuwał - nie chcę dyskutować, dla mnie to czarna magia. Wyjęliśmy rozrusznik, sprawdzaliśmy na krótko - nie kręcił. Ja do spraw elektrycznych mam dwie lewe graby, więc zajął się nim mój kolega. Rozrusznik wygląda jak z fabryki, na krótko (z aku) wysuwa bendiks i kręci - znaczy się sprawny. Zamontowaliśmy rozrusznik na aucie - dalej to samo. aku naładowane, ale kontrolki na zapłonie bardzo słabo świecą, radio gra, wszystko w sumie wporządku. Rozrusznik ani drgnie, a po przekręceniu nadal gasną kontrolki od oleju i od ładowania - inspekcja np. świeci dalej.

Jutro będziemy mierzyć napięcia na przewodach i walczyć z tym dalej. Co mogło potencjalnie ulec szkodzie? Dodam, że w krawężnik przyrąbałem zdrowo, miska rozbiła się jak szklanka, samochód przeżył wstrząs, bo zatrzymałem się na tym krawężniku prostopadle do niego przy prędkości ok 20-30km/h.

Przed chwilą wpadliśmy na pewien pomysł - czy może BMW zastosowało takie rozwiązanie, że nie da rady zakręcić silnikiem z powodu braku smarowania, żeby go nie zatrzeć? Bo przecież na miskę dopiero czekam, na pompę też, a czujnik oleju wisi na przewodzie. Czy może być coś takiego w e30?

Dla autora najbardziej pomocnej podpowiedzi oczywiście zimna flaszka na zlocie.
1 1

Post numer:#2  Postprzez buncol520 » 2 sie 2013, o 23:31

Pomysł nie trafiony...przy uderzeniu mogła masa sie urwać,poluzować itd.albo,co gorsze,mogłeś zatrzeć po prostu silnik!zgasiłeś od razu,czy jeszcze próbowałeś jechać?wykręć świece i spróbuj zakręcić ręcznie wałem,2 lata temu bez miski m20 kumpla przejechało 5km(bo trzeba było szybko uciekać :D )po czym zwineło panewy...obejrzyj jeszcze dół silnika jak nie masz miski,może coś jeszcze jest uszkodzone,co blokuje obrót wału.
buncol520

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 2 sie 2013, o 23:40

dół silnika nienaruszony, wałem da się zakręcić.

silnik zgasł od razu po uderzeniu. albo sam go wyłączyłem - wszystko było dość traumatyczne i nie pamiętam dokładnie.

Napięcia będziemy sprawdzać jutro. Jeśli nie będą właściwe, gdzie dalej szukać?
Ostatnio edytowano 2 sie 2013, o 23:43 przez 1 1, łącznie edytowano 1 raz
1 1

Post numer:#4  Postprzez buncol520 » 2 sie 2013, o 23:41

Sprawdz napięcie na kablach od rozrusznika
buncol520

Post numer:#5  Postprzez Zwarciak » 3 sie 2013, o 10:01

dołóż masę z karoserii na silnik i zobacz czy śmiga bo urwała się masa ,która jest do miski przykręcona
Zwarciak
Stażysta

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez alonz » 3 sie 2013, o 12:06

również obstawiam urwaną mase. Nie byłem pewny czy mogła się urwać ale skoro piszecie że jest przykręcana do miski to raczej to
alonz

Post numer:#7  Postprzez 1 1 » 3 sie 2013, o 12:41

Masę konkretnie odkręciłem, bo strzępy michy wisiały na niej i na czujniku, więc załapię tą masę gdzieś od dołu na blok i dam znać, jak efekty. Pomierzę napięcia na przewodach, także zdam relację. Czy masa nie idzie dodatkowo przez skrzynię?

Edit-
Zwarciak - flaszka. Dwa dni męczarni, a wystarczyło tylko kabelek przytknąć...
Nie ma tego złego ;) dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc. Pozdro :)
1 1

Post numer:#8  Postprzez Zwarciak » 4 sie 2013, o 11:27

CR04 napisał(a):Masę konkretnie odkręciłem, bo strzępy michy wisiały na niej i na czujniku, więc załapię tą masę gdzieś od dołu na blok i dam znać, jak efekty. Pomierzę napięcia na przewodach, także zdam relację. Czy masa nie idzie dodatkowo przez skrzynię?

Edit-
Zwarciak - flaszka. Dwa dni męczarni, a wystarczyło tylko kabelek przytknąć...
Nie ma tego złego ;) dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc. Pozdro :)

cieszę się,że pomogłem i trzymam za słowo :mrgreen:
Zwarciak
Stażysta

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie