[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

ABS, światła, żarniki xenonowe

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

ABS, światła, żarniki xenonowe

Post numer:#1  Postprzez PIELUSHI » 21 paź 2013, o 15:29

Dwa miesiące temu nabyłem e30 320i z 90 roku.

Pomijając sprawy pękniętej głowicy i poważnej awarii następnego dnia po zakupie, auto sprawuje się nieźle, do rzeczy jednak:

Auto kupiłem wraz z żarnikami xenonowymi, jeden z nich, był już na wyczerpaniu, postanowiłem więc zakupić nowe żarniki i zamontować je.
Okazało się niestety, że zaraz po ich instalacji, jeden nadal nie świecił prawidłowo, do tego dostałem checka z przednimi i tylnymi światłami. Padły tylnie żarówki w lewym świetle postojowym, padły wsteczne i postojowe z przodu. Prawdopodobnie podczas instalacji nastąpiło jakieś zwarcie i stąd te problemy. W międzyczasie światło, które nie paliło należycie, nagle zaczęło świecić jak należy, komp nie wyrzucał już błędu. Pozostał ciągle problem z tyłu. Wymieniłem żarówki, nic nie pomogło, następnego dnia, padły wszystkie zegary, poza prędkościomierzem. W skrzynce bezpieczników znalazłem dwa przepalone, wymieniłem i nagle wszystko zaczęło działać jak należy (poza światłami wstecznymi, ale zakładam, że padł czujnik biegu wstecznego, w weekend będę wchodził pod samochód i go sprawdzę). Dziś rano niespodzianka, przedni żarnik, z którym był problem znów przestał palić, wywaliło w czasie jazdy błąd, a po odpaleniu kolejnym auta, zapala mi się po jakimś czasie kontrolka od ABS. Gdzie teraz szukać przyczyny? Czy walnięta będzie przetwornica? Czy ona, może siać aż tak duże spustoszenie w elektryce? Co robić?
PIELUSHI

Post numer:#2  Postprzez Mrok » 21 paź 2013, o 16:03

Czujnik wstecznego sprawdzasz pod mieszkiem dźwigni zmiany biegów, są tam przewody i wtyczka wchodzące w gumę na około lewarka biegów, wypinasz wtyczkę, mostkujesz i patrzysz czy świeci wsteczne światło, jak tak to trzeba zajrzeć do czujnika/przewodów do niego idących.
Mrok

Post numer:#3  Postprzez rasiol » 28 paź 2013, o 22:56

sprawdzałeś czy nie ma zbyt dużego napięcia ładowania?
rasiol

Post numer:#4  Postprzez PIELUSHI » 29 paź 2013, o 02:39

rasiol napisał(a):sprawdzałeś czy nie ma zbyt dużego napięcia ładowania?

Jutro sprawdzę, niepokojąco mi trzęsie budą ostatnio. Czytałem, że to może być spowodowane tym, że auto na wszystkie gary nie pracuje. Popytam przy okazji chłopaków z warsztatu w jakim stanie kable były.
PIELUSHI

Powrót do Elektryka & Oświetlenie