[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana regulatora niepięcia w alternatorze.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wymiana regulatora niepięcia w alternatorze.

Post numer:#1  Postprzez kmaksiu » 20 maja 2014, o 17:42

Witam ostatnio zaczęły mi się żarzyć kontrolki i znajomy powiedział żebym wymienił regulator napięcia w alternatorze, u niego to rozwiązało problem. Zamówiłem już zamiennik i tu moje pytanie, czy do wymiany wystarczy odkręcić te dwie śrubki na których się trzyma? Wiem, że pytanie jest banalne ale o mechanice kompletnie nie wiem nic i nigdy nie robiłem nic przy silniku ani elektryce i trochę się boje, że coś zepsuję :).
kmaksiu

Re: Wymiana regulatora niepięcia w alternatorze.

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 20 maja 2014, o 22:01

Wystarczą te 2 śrubki, tylko jak będziesz wkładał to uważaj na styki węglowe, żeby ich nie połamać. Trzeba delikatnie to wpasować, bo są na sprężynkach. Źle zrobisz to ukruszysz styki, zwłaszcza jak masz wyżłobione rowy na wirniku. W ogóle polecam odświeżenie alternatora. Wyjąć, rozebrać, przetoczyć wirnik, wymienić łożyska i parę lat masz z głowy, a tak czasami w trasie siądzie i lipa.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Re: Wymiana regulatora niepięcia w alternatorze.

Post numer:#3  Postprzez czaja1593 » 6 cze 2014, o 15:12

Tak jak kolega podpowiada najlepiej cały alternator przejrzeć jednak jeżeli chcesz tylko regulator wymienić to zwróć uwagę czy pierścienie wirnika nie są już wytarte bo wtedy sama wymiana regulatora nie pomoże
czaja1593

Powrót do Elektryka & Oświetlenie