[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czujnik oleju - check pali si? i ga?nie

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Czujnik oleju - check pali się i gaśnie

Post numer:#1  Postprzez sheepster » 5 lis 2014, o 09:06

Witajcie. W sierpniu robiłem podmiankę silnika w mojej E30 z M20B20 na strokera złożonego z super ety i M20 2.5 (wiązka została od 2.0). No i tu pojawił się problem. Na checku pali się kontrolka oleju, ale tylko czasami. Pierwszy raz mnie to przeraziło, stanąłem na poboczu, ale olej był i nie było go za mało. Po czym odpalam auto i kontrolka się nie paliła. I od tamtej pory raz się zapala, raz gaśnie, a oleju nie ubywa ani nic takiego. Czy możliwe jest, że sam czujnik szwankuje ?
sheepster

Re: Czujnik oleju - check pali się i gaśnie

Post numer:#2  Postprzez Pacher » 5 lis 2014, o 09:41

Oczywiście że może być czujnik do bani, ale jeszcze kable i styki, oraz check do sprawdzenia.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#3  Postprzez sheepster » 5 lis 2014, o 09:49

Check niby był sprawny, ale nigdy nie wiadomo. Wrócę z pracy będę sprawdzał. Dzięki !
sheepster

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 5 lis 2014, o 21:01

przypominam tylko że m20 ma feler w wiązce która idzie do czujnika w misce i przewód masowy się smaży i robi zwarcie z innymi
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#5  Postprzez HNT126 » 4 gru 2014, o 22:49

wojtaq napisał(a):przypominam tylko że m20 ma feler w wiązce która idzie do czujnika w misce i przewód masowy się smaży i robi zwarcie z innymi

U mnie nie działał czujnik poziomu oleju, wcześniej wymieniłem wtyczkę z wiązki bo tylko zielony pył został po konektorach. Nie pomogło, ciągle świecił check oil na check panelu. Od tej pory czujnik działa dobrze, oczywiście, czasem gdy oleju jest połowa stanu na bagnecie, to podczas podjazdów pod stromą górę włączy się check, lub podczas szybkiej trasy, ale rano gdy silnik jest zimny a olej spłynął do miski olejowej to check znów gaśnie. Oczywiście jak check raz się zapali, to dopiero reset poprzez wyłączenie zapłonu może go zgasić, pod warunkiem, że uzupełnimy to, o czego braku check informuje.
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Kolejne BMW: 316iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16