Post numer:#5
przez zelek.um » 15 sty 2014, o 12:48
Ja robiłem wiązkę na cewkach do m30. Osprzętem zajął się Dawid Bokiej. Jeździło to i działało ale trzeba było wystroić na odpowiednich wtryskach (większych niż m30 i mniejszych od s38). Zamiast przepływki świnka no i ITB.
Po krótce powiem tak. Trzeba mieć trochę doświadczenia w takich sprawach. Jest to dużo pracy bo trzeba zrobić nowe koło pasowe, mocowanie czujnika, całe mocowanie cewek, inna mapa paliwa, do tego strojenie, inne wtryski i przydałoby się też od razu trochę podziałać dolotem.
To że na zdjęciu widzisz cewki zamiast kabli nie znaczy że jest pomodzona cała wiązka. Poszukaj sobie w necie że jest trochę przeróbek na same cewki i to jest najpopularniejszy mod. Ale to wszystko to temat hmmm jakby to nazwać. Delikatny. Ponieważ ciężko wszystko zgrać żeby dobrze działało a nikt w internecie bezpośrednio nie opisze Ci jak to zrobić bo za dużo przy tym roboty. Na pewno takie przeróbki nie są do samochodów cywilnych.
Jako ciekawostkę dodam jeszcze że m30b35 na takim setupie jak zrobiliśmy pracowało całkowicie inaczej, w ogóle inny dźwięk silnika i wydechu. Ale motor potem wybuchł. Potem słyszałem że ta wiązka została założona do m30b28 i śmigało to. Trzeba też pamiętać że m50 może mieć inną odcinkę niż m20. A seryjny motor może być nie wyważony do kręcenia się mocniej i szybciej.