[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Alternator wzbudza g?o?niki

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Alternator wzbudza głośniki

Post numer:#1  Postprzez Mateusz512 » 4 mar 2012, o 11:59

Witam, od dłuższego czasu mam problem z głosnikami, mianowicie przy odpalonym silniku strasznie dziwne dzwięki wydają wraz z większymi obrotami coraz bardziej swiszczy. W aucie zamontowany jest wzmacniacz. Wcześniej nie było tego problemu, ale po demontażu i ponownym zamontowaniu sprzętu sie pojawił. Audio normalnie chodzi jak silnik jest zgaszony. Jakieś pomysły?
Ostatnio edytowano 7 mar 2012, o 09:16 przez Mateusz512, łącznie edytowano 1 raz
Mateusz512

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 4 mar 2012, o 13:25

wygląda na to że audio wyłapuje jakieś zakłócenia z instalacji elektrycznej samochodu...po pierwsze zapytam czy instalowałeś jakieś filtry przeciwzakłóceniowe?? jakich kabli użyłeś jako sygnałowych z radia do wzmacniacza? czy mają odpowiednią osłonę przeciwzakłóceniową...następne pytanie to czy pusciłeś kable sygnałowe razem z kablami zasilającymi (+ i -) to znaczy czy idą tą samą stroną auta i czy mają ze sobą kontakt? jakimi kablami połączyłeś wzmacniacz z głośnikami i jaka jest ich droga?? kable sygnałowe nie mogą mieć kontaktu z kablami zasilającymi wzmacniacz i najlepiej by były odizolowane od wiązki elektrycznej auta tzn. muszą być dobrej jakości...ostatnie pytanie to czy zamontowany masz kondensator na przewodzie plusowym zasilającym wzmacniacz?
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez IMIietek » 4 mar 2012, o 13:34

jak sa gwizdy to wina alternatora a dokładnie cewki na nim
IMIietek
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Mateusz512 » 5 mar 2012, o 20:50

Dantte26, brak kondensatora, wszystko poizolowane dokładnie, a jak pisałem, wczesniej nie miałem tego problemu, nagle sie pojawił, podejrzewałem alternator bo chyba słabe ładowanie jest, musze sprawdzic bo co tydzien musze akumulator ładowac ;/
Mateusz512

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 5 mar 2012, o 23:41

Miałem podobnie i okazał się altek. Poszedł do regeneracji i było znów cicho.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez Kaczmar » 6 mar 2012, o 23:38

pawels5 ilę Cię to kosztowało? i co dokładnie zostało zrobione? bo u mnie jest identycznie...
Obrazek
może to być element nr 22 na rysunku?
kondensator przeciwzakłóceniowy
Kaczmar

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 7 mar 2012, o 01:11

Prawie nic, bo szczotki (10zł) i przetoczenie styków na wirniku (nie pamiętam ile), no i chyba łożyska wymieniałem (raczej tanie), sam oczywiście. Jak oddasz do zakładu to z pakę najmarniej zostawisz.
To co pytasz to może być również dioda.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: M40B18

Post numer:#8  Postprzez Kaczmar » 7 mar 2012, o 14:52

łożyska już wymieniłem przed swapem-sam :D nie chcę oddawać do zakładu u mnie bo kosi i mówi, że wszystko jest zepsute....heh

a jest jakiś sposób żeby nie demontować alternatora? jakiś kondensator..?
Kaczmar

Re: Alternator wzbudza głośniki

Post numer:#9  Postprzez HNT126 » 5 mar 2015, o 02:05

Witam. Odgrzebuję temat, gdyż od paru dni zauważyłem, że ogólnopolską stację radiową z dość mocnym sygnałem, przez większość mojej podróży do pracy czy z pracy słyszę z zakłóceniami, a chwilami po prostu nic nie słyszę!
Nie było tak wcześniej. Jak wyłączę silnik, zakłócenia znikają. W zasadzie zakłócenia pojawiają się znów po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu. Zakłócenia mają formę szumu w tle. Nie zmienia się natężenie szumu w zależności od obrotów silnika.
Czy jest jakiś kondensator przeciwzakłóceniowy, którego wadliwe działanie może powodować te zakłócenia?
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16

Post numer:#10  Postprzez szczodros » 13 mar 2015, o 18:33

HNT126 napisał(a):Witam. Odgrzebuję temat, gdyż od paru dni zauważyłem, że ogólnopolską stację radiową z dość mocnym sygnałem, przez większość mojej podróży do pracy czy z pracy słyszę z zakłóceniami, a chwilami po prostu nic nie słyszę!
Nie było tak wcześniej. Jak wyłączę silnik, zakłócenia znikają. W zasadzie zakłócenia pojawiają się znów po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu. Zakłócenia mają formę szumu w tle. Nie zmienia się natężenie szumu w zależności od obrotów silnika.
Czy jest jakiś kondensator przeciwzakłóceniowy, którego wadliwe działanie może powodować te zakłócenia?

Widzę masz LPG. U mnie było podobnie po przekręceniu kluczyka w stacyjce i przełączeniu na LPG (na szczęście już only Pb :D), ten sam efekt mam włączając wsteczny. Wg mnie wtedy włącza się światło wstecznego/zawór przy butli i ucieka masa. Szukaj tam bo mam to samo ale w lekkim stopniu więc nie przeszkadza mi to a chętnie się dowiem czy to to :D
szczodros

Post numer:#11  Postprzez Kaczmar » 13 mar 2015, o 23:46

ja zauważyłem, że u mnie odpowiedzialne za wzrost pisku w głośnikach wraz z obrotami są ksenony, kijowe jakieś stare przetwornice...
Kaczmar

Post numer:#12  Postprzez Pacher » 16 mar 2015, o 00:12

Na xenony pomagają filtry, dostać je można u tych gości co sprzedają przetwornice. Wpina się je pomiędzy przetwornicę a palnik.
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Powrót do Elektryka & Oświetlenie