[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wska?nik temperatury - zegary - bardzo nienormalne dzia?anie

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wskaźnik temperatury - zegary - bardzo nienormalne działanie

Post numer:#1  Postprzez Szczep » 6 sie 2015, o 11:54

Cześć i czołem!

Wiem, że temat wskazania temperatury cieczy chłodzącej był poruszany nieraz, sam już kiedyś miałem problem z wariującą wskazówką wędrującą z pionu na lewo i prawo - czyszczenie styków zawsze pomagało w rozwiązaniu sprawy.

Teraz sytuacja jest inna - mianowicie, wskazówka zwiesza się oporowo w prawo. Zachowanie nie ulega zmianie po poprawieniu/przeczyszczeniu styków. Magia zaczyna działać gdy otworzę zegary, dmuchnę, poruszę wskazówkę i sprawdzę wszystkie ścieżki, wszystko wygląda tam jak należy. Po popełnieniu wszelkiego wróżbiarstwa skręcam zegary w całość i podłączam.

Taki zabieg pomaga, lecz na krótką metę - wczoraj przejechałem tak 30km, zaś dziś rano wskazówka chwilę poleżała na zimno, następnie zwiesiła się w prawo. Mógłbym tak codziennie praktykować wszelkiego rodzaju czary, lecz zależy mi na poprawnym działaniu, zwłaszcza przy aktualnych temperaturach. :cool2: :jum:

Obrazek

Czy ktoś ma jakiś pomysł lub jeszcze lepiej - doświadczenie z takim zajwiskiem?

Pozdro!
Szczep
Szczep

Re: Wskaźnik temperatury - zegary - bardzo nienormalne dział

Post numer:#2  Postprzez Krz » 6 sie 2015, o 17:00

U mnie było prawie tak samo z tym, że nic nie pomagało ;) winna była CHYBA przerwana ścieżka na płytce sterującej (tej minejszej. w dolnej części zegarów). Kupiłem drugie zegary na części i wymieniłem płytkę i teraz działa na obu wskaźnikach temperatury (z jednych i drugich zegarów). Nie wiem czy to coś pomoże u Ciebie skoro mówisz, że ścieżki są OK i poruszenie wskazówką pomaga...
Krz

Post numer:#3  Postprzez Szczep » 6 sie 2015, o 19:29

Dzięki za odpowiedź!

Ujmę to tak - skoro wskazówka wraca do naturalnej pozycji, to znaczy, że ścieżki powinny być całe. Nie doszedłem jednak, co w takim razie przerywa poprawne działanie. Bardzo chciałbym rozwiązac tę zagadkę. :D

Pozdro!
Szczep

Post numer:#4  Postprzez mattim » 7 sie 2015, o 10:28

Na tego typu dolegliwości pomaga 'przelutownie' ścieżek. Akurat nie w e30 ale w innym aucie praktykowałem i od dłuższego czasu jest bez zarzutu. Podejrzewam że w e30 też może pomóc.
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez algrab » 7 sie 2015, o 14:44

Wg mnie wariuje jakiś układ sterujacy podawaniem napięcia na ten wskaźnik - i zamiast podawać napięcie adekwatne do temperatury odczytywanej przez czujnik, podaje coraz wieksze az wskaznik idzie na maxa. Nie wiem gdzie to sie dzieje bo chyba nie w samym czujniku wkreconym w blok, a więc w mikroukładzie na płytce zegarów, niestety. I wygląda to tak że gdy wypinasz zegary i coś tam patrzysz, to rozładowuje się jakiś kondensatorek i teoretycznie sytuacja wraca do normy.
Jednym słowem coś jest zwalone w elektronice i (_|_), no nie wiem, akumulatorki możesz jeszcze podmienić na zupełnego wariata. A tak raczej marne szanse myślę na namierzenie który to konkretnie element świruje, i podmiana jakiegoś modułu jak wyżej napisane wydaje się najsensowniejsza. Chyba że ktoś jest elektronikiem-dedektywem z zamiłowania to można próbować ale to jest pare godzin z życiorysu i zwykły multimetr może nie wystarczyć.
Podmień zegary. Znajdź, podjedź, pożycz i na chwile podmien.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#6  Postprzez Szczep » 7 sie 2015, o 20:30

Mattim, algrab, dzięki za odpowiedzi. :cool2:

Kompletnie się na tym nie znam, dlatego próbuję pogmerać choćby z czystej ciekawości, ale też zachowując dozę ostrożności. :D
Biorę pod uwagę opcję Mattim'a, choć wczoraj jeżdżąc w nocy bez celu i obserwując chwiejne zachowanie wskazówki dochodzę do podobnych wniosków, co Algrab (choć na pewno nie w tak zaawansowanym rozumowaniu).

Koniec końców - dziś udało mi się wyjechać i wrócić do garażu ze sprawnymi zegarami. Będę badał sprawę z moim znajomym, który na codzień bawi się elektryką samochodową i ma fach w ręku - na pewno niebawem napiszę co i jak. :tun:

Pozdro!
Szczep

Powrót do Elektryka & Oświetlenie