[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak sprawdzić rozrusznik BOSCH w BMW E30?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jak sprawdzić rozrusznik BOSCH w BMW E30?

Post numer:#1  Postprzez Gorgomorgor » 24 cze 2015, o 14:09

Podaję odpowiedź na powyższe pytanie, bo właśnie rozwikłałem tę niezwykle trudną zagadkę, a wcześniej bezskutecznie poszukiwałem łopatologicznej instrukcji w necie.
- wyczyścić wszystkie styki rozrusznika, żeby zyskać pewność, że dobrze przewodzą prąd, nie są zaśniedziałe, brudne itp.
- unieruchomić rozrusznik imadłem, żeby nigdzie sobie nie poszedł.
- minus akumulatora podłączyć do obudowy rozrusznika - najlepiej złapać ucho z dziurą do jednej z dwóch śrub mocujących rozrusznik do silnika
- plus akumulatora podłączyć do dużego plusa na bendiksie - to ten dokręcany 13tką (masa też jest dokręcana 13tką, ale znajduje się bliżej obudowy rozrusznika i nie należy do niej plusa podłączać :)
- wziąć śrubokręt i zewrzeć nim na bendiksie 10tkę z plusową 13tką - wtedy rozrusznik powinien zagrać i zabuczeć (bendiks wysuwa zembatkę, a rozrusznik się kręci jak na silnik elektryczny przystało).
Gorgomorgor

Re: Jak sprawdzić rozrusznik BOSCH w BMW E30?

Post numer:#2  Postprzez szczodros » 26 cze 2015, o 20:02

Jak komuś łatwiej to masą może być samo imadło :D
szczodros

Post numer:#3  Postprzez radzek » 27 sie 2015, o 21:37

Nie bendiks tylko elektromegnes (włącznik elektromagnetyczny)
Bendiks to element zazębiający z kołem zamachowym ( zakończony zębatką )
radzek

Post numer:#4  Postprzez Mrok » 28 sie 2015, o 18:12

Gorgomorgor napisał(a):masa też jest dokręcana 13tką, ale znajduje się bliżej obudowy rozrusznika i nie należy do niej plusa podłączać :)

A dlaczego nie należy? :D Przecież nie wybuchnie :P To nie masa a plus tylko bez cewki a bezpośrednio na rozrusznik, jak pod niego podłączysz to rozrusznik będzie latał bez wysuwania bendyksu :cool2:
Mrok

Powrót do Elektryka & Oświetlenie