W świetle prawa jest tak:
Kierunkowskazy musza być barwy pomarańczowej, ew. klosz może być przeźroczysty, ale musi świecić barwą pomarańczową - w domyśle pomarańczowa żarówka. Miałem tak lat temu X w Simsonie
Co do postojówek w przednich kierunkowskazach jest to zabronione i niedopuszczone do ruchu w Polsce. Ale tak jak wspominaliście, wystarczy jakiś przełącznik w kabinie na szybko i może się uda. Duuużo zależy od

który nas zatrzyma.
Tak samo światła obrysowe nie są dopuszczone w Polsce. W świetle przepisów są to boczne światła pomarańczowe z przodu, czerwone z tyłu. ACZKOLWIEK:
Jeżeli zamontujemy 4 pomarańczowe "obrysówki" do E30, jest to już traktowane jako światło pozycyjne boczne. Co nie jest wymagane ani zakazane w pojazdach osobowych.
I tutaj psikus: na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów typo mi się dowalił, że nie mogę mieć obrysówek w aucie. To teraz pytanie, kto jest bardziej kumaty?
Jeździłem tak po połowie Polski i nigdy mi nie zabrano dowodu (na szczęście bo były inne powody do tego).
:cen: OBRYSÓWKI, są lepiej "widoczne" niżeli zwykłe światła pozycyjne boczne moim skromnym zdaniem. No ale mieszkamy gdzie mieszkamy