[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Postoje w kierunkach.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Postoje w kierunkach.

Post numer:#1  Postprzez Sackaf » 18 lut 2017, o 11:20

Mam u siebie światła w kierunkowskazach które się jak wiadomo świecą cały czas, mogę tak legalnie jeździć? a jak nie to ile mnie to będzie kosztować?
Sackaf

Re: Postoje w kierunkach.

Post numer:#2  Postprzez Flemo » 18 lut 2017, o 11:36

również jestem ciekawy waszych opinii , posiadam w swoim co prawda nie e30 ale amerykańcu z tylu mrugające czerwone kierunki i z przodu pozycje w kierunkach ,ale jak do tej pory nikomu to nie wadziło z mundurowych ;)
Flemo

Post numer:#3  Postprzez robsson8 » 18 lut 2017, o 12:26

Jeśli chodzi o czerwone kierunki to mi za to zabrali dowód ale to zależy jak trafisz chociaż w przepisach jest napisane, że barwa pomarańczowa
robsson8

Post numer:#4  Postprzez Sackaf » 18 lut 2017, o 18:03

Szkoda by mi było to likwidować bo nawet ładnie wygląda ale chyba czasem robią problemy...
Najwyżej po pierwszym mandacie odłącze ;)
Obrazek
Sackaf

Post numer:#5  Postprzez CZM » 19 lut 2017, o 11:21

Z postojami w kierunkach jeżdżę już drugi rok i jak na razie spokój, nikt się nie czepił chociaż teoretycznie mogą.
Z kolei moja ładniejsza połowa jeździła dość długi czas z czerwonymi kierunkami w swojej 80ce i sam się dziwiłem, że też jej nikt nigdy nie zatrzymał :D
Wszystko zależy na kogo trafisz ale generalnie do obydwóch rzeczy śmiało mogą się przyczepić i zabrać dowód jeśli nie usuniesz "usterki" na miejscu.
CZM

Post numer:#6  Postprzez Flemo » 20 lut 2017, o 01:12

wiec najlepiej zrobić na przełącznik jeśli ma się pozycje w kierunkach, gorzej jak są czerwone kierunki :nau:
Flemo

Post numer:#7  Postprzez dzikuPL » 20 lut 2017, o 14:56

W świetle prawa jest tak:
Kierunkowskazy musza być barwy pomarańczowej, ew. klosz może być przeźroczysty, ale musi świecić barwą pomarańczową - w domyśle pomarańczowa żarówka. Miałem tak lat temu X w Simsonie :jum:

Co do postojówek w przednich kierunkowskazach jest to zabronione i niedopuszczone do ruchu w Polsce. Ale tak jak wspominaliście, wystarczy jakiś przełącznik w kabinie na szybko i może się uda. Duuużo zależy od :police: :police: :police: który nas zatrzyma.

Tak samo światła obrysowe nie są dopuszczone w Polsce. W świetle przepisów są to boczne światła pomarańczowe z przodu, czerwone z tyłu. ACZKOLWIEK:
Jeżeli zamontujemy 4 pomarańczowe "obrysówki" do E30, jest to już traktowane jako światło pozycyjne boczne. Co nie jest wymagane ani zakazane w pojazdach osobowych.

I tutaj psikus: na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów typo mi się dowalił, że nie mogę mieć obrysówek w aucie. To teraz pytanie, kto jest bardziej kumaty? :jum: :jum:

Jeździłem tak po połowie Polski i nigdy mi nie zabrano dowodu (na szczęście bo były inne powody do tego).

:cen: OBRYSÓWKI, są lepiej "widoczne" niżeli zwykłe światła pozycyjne boczne moim skromnym zdaniem. No ale mieszkamy gdzie mieszkamy :cool2:
dzikuPL

Powrót do Elektryka & Oświetlenie