[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Żarło, żarło i zdechło - brak iskry, nie odpala

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Żarło, żarło i zdechło - brak iskry, nie odpala

Post numer:#1  Postprzez JakubT » 7 sie 2017, o 19:13

Założyłem Dinana i zacząłem więcej jeździ kwadratem. Pełny radości z przyrostu mocy zacząłem jeździć dookoła komina.

Wracając spokojnym rytmem 140 na tempomacie nagle bach i zgasło mi auto w czasie jazdy, prawy kierunek - zjazd na pas awaryjny na S17. Próby uruchomienia silnika zabiły aku, podjechał ktoś mnie zreanimować - podłączenie kabli i eta odpaliła. Wyłączyłem silnik i od tej pory kaplica. Potem podczas holowania była próba odpalenia na lince - 5ty bieg i nic.
Obrazek

No dobra, podłamany ściągnąłem śmiecia do garażu i pisanie do Pietrka i kumpla z USA o pomoc. Zaczęły się pomiary multimetrem.
Obrazek
Czujniki położenia wału git! Minimalne odchylenia, ale w normie.

Obrazek
Obrazek
Tutaj w zasadzie git chociaż multimetr mi lubił zwariować. Dodam, że plus jest i na kablu minusowym i plusowym - sprawdzone przez Pietrka i to jest norma.

Obrazek
Tutaj nie jest już kolorowo... Niektóre rzeczy się pokrywają niektóre nie - pytanie czy było tak wcześniej

Dodatkowo sprawdziłem przekaźniki od pompy i ECU na prośbę Pietrka. Klika/tyka po odpięciu i zapięciu na włączonym zapłonie. Więc jest też git.

No dobra. Padło podejrzenie na sterownik, prośba do Pietrka i zawirowaniami pocztowymi dotarło do mnie jego DME. Podłączenie i co? I kopa ;)

Iskra sprawdzana chałupniczo bo metodą świecy z 6go cylindra dotykając masy silnika, ale zawsze tak to sprawdzałem. Oczywiście masa na silniku również jest. No i cóż? Mi się pomysły skończyły. Do pierwszego tygodnia po Zdworzu jestem uziemiony i nie mam szans wyrwać się poza Lublin z lawetą i śmieciem. Może wynegocjowałbym wolny piątek, wtedy 3 dni na walkę. Piątek-Niedziela.

Wstępnie jestem umówiony na odwiedziny u Pietrka, ale cóż... Po Zdworzu. Ma ktoś jakiś pomysł o co tutaj k... chodzi?!

Zaraz odhaczę jeszcze tą procedurę:
I had this same problem with my car after it sat for a little while.

1. Get your Bentley out.
2. Run every test you can in the areas of ignition and fuel system. From the DME plug in your dash.
2a. Test both engine speed sensor and engine reference sensor. Make sure the resistance is within Bentley specs. If not replace them.
2b. Test the resistance of the ignition coil and check for voltage off and on and when cranking the motor.d
2c. Test the injectors make sure they fire when you bridge the connection with a fused wire.
2d. Test fuel pump. Make sure you can hear it running. If not, check the relay, its over by the airbox. There are 3 from the left, 1st is main relay, 2nd is fuel pump relay. Pull Fuel relay and bridge terminal 30 and 87 and you should hear the pump kick on. if you hear it when testing at the terminal but not at the DME plug then the relay is bad and replace it.

Now if all of the above check out and passes all the test and still won't start, check the battery cable in the trunk of the car that send power to the DME. Its got a massive fuse on it and just make sure its intact.

But if that all checks out its a bad DME and you need to replace it. Which is what ended up happening to me. Its like $60 or less from a pick and pull

Here are some clippings to use from Bentley to get you started.

-- Dodano 7 sie 2017, o 18:24 --

http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=793981

Muszę jeszcze przez to przebrnąć
JakubT

Re: Żarło, żarło i zdechło - brak iskry, nie odpala

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 7 sie 2017, o 20:18

Iskra jest to teraz sprawdz czy wtryski podają paliwo - listwa do góry i krecić rozrusznikiem lub sposobem na janusza spróbuj odpalić na "plaka" w dolot.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#3  Postprzez JakubT » 7 sie 2017, o 20:24

Stammek napisał(a):Iskra jest to teraz sprawdz czy wtryski podają paliwo - listwa do góry i krecić rozrusznikiem lub sposobem na janusza spróbuj odpalić na "plaka" w dolot.

Gdzieś się w tym słowotoku zagubiłem. Iskry nie ma i tu jest problem.
JakubT

Post numer:#4  Postprzez milus325 » 7 sie 2017, o 23:50

Może to banalne, ale czy sprawdzałeś palec i kopułkę? Najszybsza metoda pominięcia palca i kopułki: wypnij z kopułki przewód idący od cewki i przyłóż do masy, jeśli po zakręceniu rozrusznikiem będzie tam iskra to wada jest miedzy palcem-kopułką
milus325

Post numer:#5  Postprzez JakubT » 8 sie 2017, o 09:18

milus325 napisał(a):Może to banalne, ale czy sprawdzałeś palec i kopułkę? Najszybsza metoda pominięcia palca i kopułki: wypnij z kopułki przewód idący od cewki i przyłóż do masy, jeśli po zakręceniu rozrusznikiem będzie tam iskra to wada jest miedzy palcem-kopułką

Sprawdzone. Brak iskry...
JakubT

Post numer:#6  Postprzez luzur » 8 sie 2017, o 10:05

A ten sterownik nie błyska błędami ?
luzur

Post numer:#7  Postprzez Pietrek » 8 sie 2017, o 21:45

To stary sterownik na dwa rzędy pinów i nie błyska błędami.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#8  Postprzez JakubT » 8 sie 2017, o 22:06

Pietrek, Żelek lub Żelek, Pietrek - jesteście Bogami!

Obaj wpadli w zasadzie w tym samym czasie na rozwiązanie problemu.

Kojarzycie ten przewód?
Obrazek

A widzicie ten cienki? Przy kielichu nie dochodził do niego plus, a jeśli do niego nie dochodzi plus to nie ma zasilania na DME. Upaliło gdzieś skurwiela po drodze i cały ten klops wyszedł przez osrany kabel.

DZIĘKI PANOWIE!!
JakubT

Powrót do Elektryka & Oświetlenie