[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dach elektryczny E30 Cabrio--naprawa??

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dach elektryczny E30 Cabrio--naprawa??

Post numer:#1  Postprzez plotek » 10 mar 2012, o 11:30

Siema

Jak w temacie, potrzebuję tutoriala, lub jakiejs instrukcji jak naprawić dach elektryczny w e30 cabrio. Sprawa wygląda tak, że dach się nie składa. Mechanizm najprawdopodobniej jest uszkodzony trwale. Potrzebuję również pomocy w zakresie, jak całkowicie złożyć niesprawny dach elektryczny. Pisząc całkowicie mam na myśli złożenie do momentu gdy będę mógł zamknąć klapę pokrywy dachu.

Będę wdzięczny za wszelkie info, szukałem w "szukajce" ale nic pożytecznego nie odnalazłem.

POZDRO!
plotek
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Baca » 10 mar 2012, o 11:52

To powinno trochę pomóc:

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=29804

U siebie też mam el. dach nie sprawny, nie mam żadnych siłowników ani linek i składa się dobrze ale klapy nie domknę do końca, około 1cm odstaje.
Baca

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 10 mar 2012, o 15:39

plotek, jak ci pisałem to wszystko zależny co masz uszkodzone
czy silniczki czy mechanizmy czyli cięgna itp oraz czy sam stelaż od dachu jest dobry (stelaż od manualnego dachu jest inny)
ogólnie temat jest do ogarnięcia ale potrzeba na to od groma kasy jeśli coś jest uszkodzone
może wystarczy sama synchronizacja dachu
co do złożenia dachu to najlepiej odłączyć cięgna od silniczka i wtedy ręcznie go rozłożysz jak i złożysz ale pozostaje jeszcze klapa która tez jest zamykana za pomocą cięgien od silniczka elektrycznego
i tu jest problem bo inaczej klapy się nie da zamknąć na 100%
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#4  Postprzez korek_86 » 10 mar 2012, o 19:01

Pisząc całkowicie mam na myśli złożenie do momentu gdy będę mógł zamknąć klapę pokrywy dachu.

Zobacz do bagażnika, po prawej stronie w okolicach nadkola, masz silniczek i dźwigienkę która go odblokuje i silnik powinien opaść, pozwoli to na swobodne składanie i rozkładanie dachu. niestety u mnie dach wogóle nie reaguje na przycisk wiec musiałem odkręcić zamki od pokrywy dachu, zęby móc otwierać i składać dach.

Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu materiału bo inaczej nigdy nie domkniesz klapy przy składaniu.
korek_86

Post numer:#5  Postprzez plotek » 14 mar 2012, o 03:51

dzieki za przydatne info. Na dniach zabieram sie do naprawy. Pochwalę się jak wyszło...
plotek
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez korek_86 » 14 mar 2012, o 09:50

plotek napisał(a):dzieki za przydatne info. Na dniach zabieram sie do naprawy. Pochwalę się jak wyszło...

Nie zapomnij sie pochwalić, jak Ci się uda to może mnie to zmotywuje do naprawy swojego dachu. :evil:
korek_86

Post numer:#7  Postprzez plotek » 15 mar 2012, o 01:45

http://www.ebay.de/itm/BMW-E30-Cabrio-R ... 416337ed6d

To powinno być lekiem na całe złooooo :D....Jutro będe wiedział czy ten zestaw mi wystarczy do reanimacji dachu
plotek
Student

Moje BMW:
Silnik:

Re: Dach elektryczny E30 Cabrio--naprawa??

Post numer:#8  Postprzez macieksanok » 3 cze 2019, o 21:25

witam,wiem ze to bardzo stary post ale czy udało ci sie ogarnąć problem? w moim bmw nie działa wcale(elektryczny oczywiscie) tak go już kupilem i chce sie za niego niedługo zabrac zeby działał(nie chce przerabiać na manual). przyciskam przycisk i nic:/.
macieksanok
Rekrut

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M40B18
Silnik: MxxBxx

Powrót do Elektryka & Oświetlenie