[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak podświetlenia deski rozdzielczej

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Brak podświetlenia deski rozdzielczej

Post numer:#1  Postprzez luki77 » 4 mar 2008, o 09:37

Może już to było ale nie mogłem znaleźć.

Chodzi o to że po kilkudziesięciu minutach jazdy po mieście, kiedy to czasem się gasi i odpala auto, gasnie mi podświetlenie zegarów i konsoli środkowej. Zaczyna się od migania tychże światełek i po chwil;i wszystko gaśnie na amen. Ale światło w schowku i w podsufitce działa, prędkościomierz i zegary też w normie.
Myślałem żę to akumolatorki ale teraz po przeczytaniu kilku tematów nie jestem pewien.
Proszę o radę bo może to tylko jakaś pierdoła i ma potrzeby jechać z tym do elektryka.
luki77

Post numer:#2  Postprzez bmw320i_e30 » 4 mar 2008, o 12:57

możesz mieć uszkodzony włącznik świateł
bmw320i_e30

Post numer:#3  Postprzez bondosbmw » 28 lut 2009, o 23:02

mam to samo -,-
bondosbmw

Post numer:#4  Postprzez medoff » 28 lut 2009, o 23:08

bmw320i_e30 napisał(a):możesz mieć uszkodzony włącznik świateł

tez bym to obstawial
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez bondosbmw » 28 lut 2009, o 23:27

przekladałem włącznik świateł od kumpla (od jego starej e30-stki - kiedysys podobno działał) i nie pomogło...

opiszę problem:
nie działało mi podświetlanie obrotomierza, wymieniłem dzisiaj wszystkie żarówki na nowe 2 duże 3 watowe i cało reszte : włacznik świateł, reg. swiatel 2, 2 w liczniku oraz 3 w panelu srodkowym, kazde sprawdzilem miernikiem.
potem podlaczylem wszystko, patrze a tu zonk, nie dziala podswietlanie wogule zegarów czyli 2 zarówka trzy-watowa nie swieci tez, i od konsoli też się nie świecą, swieci jedynie ta przy włączniku
dodam że w aucie jest pare mankamentów które mogą wiazac sie na taki stan rzeczy....
nadmuch działa mi mimo wyjetego kluczyka (stacyjka w pozycji 0), nei działa reg. elektr. lusterek, świeci mi cały czas światło od czujnika abs(sprawdze jutro-bo dzis zarówke włozyłem której nie było...) oraz pali mi się kontrolka od świateł przeciwmielnych( z przodu halogeny są odłączone ,a z tylu mimo wciskania przelacznika przeciwmgielnych z tylu nie pali sie nic...) :-)
jedyne do czego dzis zdazylem dojsc to naprawa swiatla cofania,(utlenione przewody przy samym czujniku :P)

tak łatwo się nie poddam : ) :kie:
bondosbmw

Post numer:#6  Postprzez medoff » 28 lut 2009, o 23:36

no to kolego bondosbmw powodzenia w naprawianu bo takiego czegos co opisales to jeszcze nigdy nie widzialem :jawdrop:
jezeleli ja bym mial szukac to po kabelku po kabelku i wkoncu by sie cos znalazlo.

byc moze wiazka przewodow sie przetarla i wszystko razem sie zwiera...

nie wiem jeszcze raz powodzenia w szukaniu przyczyny :ber:
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez bondosbmw » 1 mar 2009, o 09:01

hehe zależy mi aby samemu dojsc ;-) nie ma jak to satysfakcja z własnej roboty :-) thx 8) :kie:

[ Dodano: 01-03-2009, 08:37 ]
na innym forum znalazłem :

"u mie bylo to samo. winny byl czujnik pozarowy pod maska na sciance kolo nagrzewnicy. trzeba bylo docisnac kable i wszystko dziala bez zarzutu Smile"

co o tym myślicie? :P
bondosbmw

Post numer:#8  Postprzez jakubmw320 » 1 mar 2009, o 10:19

kolega za duze zarowki zalozyles po pala ci obudowe
jakubmw320

Post numer:#9  Postprzez bondosbmw » 1 mar 2009, o 12:38

żarówki załozone zgodnie z opisem na ich obudowach(plastikach w które wchodzą) male 1,2 watta, duze 3 watowe ... :shock:

[ Dodano: 01-03-2009, 16:03 ]
nigdzie nie mogę znaleźć tego "czujnika pożarowego" wie ktoś gdzie to jest, ma ktos jakies pożądne schematy ?

[ Dodano: 18-03-2009, 23:55 ]
auto juz powoli składam, przejrzałem większość elektryki, wiele kabli i wtyk niebieskich( teraz oczyszczone) , wywalilem instalacje od alarmu, oraz dwie instalacje od imobilajzerów ... ( jedna)

w moim przypadku , trza wszystko przejrzeć, wtedy wiadomo "co ją boli" xD
bondosbmw

Powrót do Elektryka & Oświetlenie