[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

interfejs do komputera

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

interfejs do komputera

Post numer:#1  Postprzez galaher » 30 sty 2008, o 16:34

witam. tak sobie pomyslałem czy mozna samemu we własnym zakresie wykonać układ który umożliwi podłączenie komputera PC do auta ... chodzi mi o sprawdzenie poprawności pracy itp jak w serwisie na komputerze ... programy widziałem ale jak to podłączyc ??
galaher

Post numer:#2  Postprzez Stammek » 30 sty 2008, o 16:57

interfejs mozna zrobić samemu(znajomy robił sobie) wszystkie czesci potrzebne do budowy kosztuja w sklepie elektronicznym okolo 30zł. postaram zdobyć sie schemat :D
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#3  Postprzez galaher » 30 sty 2008, o 20:31

Stammek napisał(a):interfejs mozna zrobić samemu(znajomy robił sobie) wszystkie czesci potrzebne do budowy kosztuja w sklepie elektronicznym okolo 30zł. postaram zdobyć sie schemat :D

To super ... z montażem nie będzie problemu a napewno sie układ przyda ... a schemacik to w sumie sam jestem ciekawy .... napewno coś na max 232 .... gdzies na elektrodzie widziałem schemat jakiegoś uniwersalnego ale ja potrzebuje tylko coś do zabawy z e30 :)

tak więc czekam na schemat :)

edit :

coś zaczołem sam szukac i znalazłem jakiś schemat do carsofta 5 ale nie wiadomo czy działa ....

Obrazek

nie ma oznaczeń wszystkich elementów ... jak nie znajde nic ciekawego to zaczne składac to i zobaczymy ... teraz ściągam carsofta 5 i 6 :)
galaher

Post numer:#4  Postprzez lupanet » 30 sty 2008, o 23:42

Widze ze siedzisz troche w elektronice?! Pamietam ze kiedys mialem na dysku jakis przydatny schemacik, jak cos to wrzuce, a jak nie to nie :P . BTW schemat schematem najwazniejsza jest plytka bo niekiedy ciezko jest zaprojektowac taka zeby dzilala bez zadnych niuespodzianek. Jak wydzumasz cos w temacie to pisz smialo niepogniewa sie nikt. napewno :bag:
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez galaher » 31 sty 2008, o 17:06

lupanet napisał(a):Widze ze siedzisz troche w elektronice?! Pamietam ze kiedys mialem na dysku jakis przydatny schemacik, jak cos to wrzuce, a jak nie to nie :P . BTW schemat schematem najwazniejsza jest plytka bo niekiedy ciezko jest zaprojektowac taka zeby dzilala bez zadnych niuespodzianek. Jak wydzumasz cos w temacie to pisz smialo niepogniewa sie nikt. napewno :bag:

ja przeważnie pierwsza konstrukcja to na pająku lub tekturce, poźniej płytka .... jak bym miał schemat który jest na 1005 sprawdzony to od razu sie zabieram do roboty ... mam juz carsofta 5 , 6.5 i 7.4 :nienie: ale nigdzie tam nie ma schematu .....
galaher

Post numer:#6  Postprzez Xeo » 9 mar 2008, o 21:53

Witam

Nie wiem czy opłaca sie robić na pająku skoro cały kosztuje 46zł tu link TU

Sam zamierzam kupić a jestem elektronikiem :bag: .

pzdr.Xeo
Xeo
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: E30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M70V12

Post numer:#7  Postprzez Belavius » 14 paź 2008, o 12:01

lekko odswieze temat:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=53
sa tez dostepne do nowszych modeli. czekam na przesylke. czemu warsztat chcial mnie za cos takiego skasowac 120zl?
Pozdrawiam
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez mleszko » 14 paź 2008, o 12:40

ale jakie info można wyczytać z kompa?
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#9  Postprzez brygi667 » 16 mar 2009, o 13:45

znalazłem na allegro interfejs do bmw za 40zł, ale nie jestem pewien co można zrobić za jego pomocą i czy pokazuje paramettry pracy silnika błędy itp... cena wydaje mi się dość atrakcyjna... co o nim myślicie??
http://www.allegro.pl/item584188735_int ... a_kil.html
czy może lepiej dołożyc następne 40zł i kupić coś takiego??:
http://www.allegro.pl/item574281271_int ... mocja.html
brygi667

Post numer:#10  Postprzez tigre0070 » 16 mar 2009, o 14:04

wybrałbym ten droższy - wygląda pewniej i jest lepiej opisany
tigre0070

Post numer:#11  Postprzez Mlody-E30 » 16 mar 2009, o 21:16

Witam ja znalazłem cos takiego http://moto.allegro.pl/item584740686_in ... 6_1_4.html co myślicie o tym ?? I mam jeszcze pytanie w czym mi to pomoże ?? Bo mam problem ze swoja BMką nie umie jej odpalić i czy pomoże mi to w znalezieniu przyczyny ?? Pozdrawiam
Mlody-E30
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez brygi667 » 17 mar 2009, o 02:39

jakoś niepokojąco wyglądają te gołe kable na zdjęciu... najpawdopodobiej trzeba dokupic złącze do bmw...
brygi667

Post numer:#13  Postprzez tigre0070 » 17 mar 2009, o 10:47

bo ten kabel podpinasz w złącze diag i dlatego są tylko gołe kable a nie wtyczka.
Nie trzeba jej dorabiać na szczęście :)Młody-E30, opisz swój problem z odpaleniem jakoś , bo może sprawa jest naprawdę prosta.
tigre0070

Post numer:#14  Postprzez Belavius » 18 mar 2009, o 06:19

moj interfejs nic mi praktycznie nie mowi, pokazal ze nie ma bledu(chyba prawidlowo) i nie potrafil skasowac inspekcji ani checka, probowalem kilkoma programami. nie widzialem jak sie profesjonalne podlaczenie do kompa odbywa wiec ciekawy jestem czy tak wlasnie to ma dzialac.
Pozdrawiam
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Nezer » 22 mar 2009, o 15:14

Ja też miałem zamiar robic interfejs do kompa mam juz nawet gdzies zakopany jakis schemat ale okazało się, że można zczytać kody błędow z kompa za pomocą zwykłej diody i kawałka kabla (zamiast diody może byc jakas lampka od kontrolek na desce...) Otóż na rynek amerykański wychodzily wersje z kontrolką check engine wyprowadzoną na deske rozdzielczą a na europe tego bajeru nie było. Kabel od check engine wychodzil z ecu i konczył sie na pinie numer 12 z tego co pamietam w złączu w przedziale silnika ( to złącze na podszybiu kolo przekaników podobne do diagnostycznego ) zdejmuje sie z góry gumę wpina kontrolke i gotowe . Działa testowałem. A tu jest link do calego tematu na innym forum link
Nezer

Powrót do Elektryka & Oświetlenie