[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

denerwujące cykanie kompa

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

denerwujące cykanie kompa

Post numer:#1  Postprzez medoff » 17 maja 2009, o 14:58

witam!

Pisze w imieniu kumpla ktory nie ma dostepu do internetu.

Silnik 1.6 rok 90' i problem z kompem, tym za schowkiem, a mianowicie CYKA!!! cos podobnego jak polonezy mialy takie specyficzne cykanie. cyka tak jak zegarek tylko ze im wieksza predkosc tym cykanie szybsze, przy 100 km/m cykanie jast tak glosne ze przeglusza silnik!!! przejechalem sie z nim kawalek i cykanie jest tak denerwujace ze szlak czlowieka moze trafic. poczatkowo myslelismy ze to moze gdzies w komorze silnika cos ociera ale to cykanie wyraznie dochodzi z okolic schowka.

Moze wie ktos jak ten problem rozwiazac bo na forum nie znalazlem zeby ktos mial podobny problem.

koledzy znawcy w tym temacie POMOCY!!!!!!

Bo mnie przez pare minut zaczelo denerwowac, a szacunek dla niego ze musi znosic to na codzien!!!
medoff
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez zolwik » 17 maja 2009, o 15:17

komputer?

a nie klawiatura bądz zawory? charakterystyczne cykanie przeważnie objawia sie na klawiaturze
SPRAWDZ TO
zolwik
Student

Moje BMW: 330
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez leonidas » 17 maja 2009, o 15:58

podmiencie kompa i zobaczcie czy to napewno to.
leonidas

Post numer:#4  Postprzez medoff » 17 maja 2009, o 16:21

zolwik napisał(a):komputer?

a nie klawiatura bądz zawory? charakterystyczne cykanie przeważnie objawia sie na klawiaturze

wlasnie ze nie. glos wyraznie dochodzi z okolic schowka.

leonidas napisał(a):podmiencie kompa i zobaczcie czy to napewno to.

A czy komputery nie roznia z silnikow 6-cio i 4-ro cylindrowych?
medoff
Uczeń

Post numer:#5  Postprzez trusek99 » 17 maja 2009, o 17:17

u mnie jak padł komp i zmieniłem na inny, to tez zauwazylem cykanie z kompa, ale z tego co mowisz to bardzo glosno u niego musi cykac, a u mnie ledwo slyszalne jest..
trusek99

Post numer:#6  Postprzez medoff » 17 maja 2009, o 17:57

kolego trusek99 a z jakiego silnika zmieniales? bo mi sie wydaje ze 4 a 6 cylindry to komp musi byc inny... dltego nie chce podmieniac na probe zeby cos nie spiepszyc.
medoff
Uczeń

Post numer:#7  Postprzez Pawian » 17 maja 2009, o 18:26

właśnie miałem zakładać temat, mi dokładnie też cyka z okolic schowka, i to strasznie głośno, bardziej gdy np auto stoi chwile w korku, lub mam włączony migacz.
przy okazji tego cykania zauważyłem też że przestało mi działać lewe lusterko elektryczne i podgrzewanie prawego.

jakieś pomysły?
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez trusek99 » 17 maja 2009, o 20:41

medoff napisał(a):kolego trusek99 a z jakiego silnika zmieniales? bo mi sie wydaje ze 4 a 6 cylindry to komp musi byc inny... dltego nie chce podmieniac na probe zeby cos nie spiepszyc.
zamienilem od takiej samej m40 1.6, nie kombinowałem. a pozatym nie wiem czzy od r6 podeszłaby wtyczka..
trusek99

Post numer:#9  Postprzez Termi77 » 17 maja 2009, o 20:53

A może to cewka a nie komp? Być może ta guma przez którą idą kable do kompa nie leży dobrze w otworze i ci przenosi cykanie z cewki. Ja mam dokładnie to samo tylko że swoje przeniosłem specjalnie nad schowek by zrobić więcej miejsca przy silniku i okazało się przy okazji że teraz zagościły mi świerszcze w schowku i im większe obroty tym cykanie szybsze.
Termi77

Post numer:#10  Postprzez kr318is » 18 maja 2009, o 13:35

Ja u siebie kiedyś rozkręcałem i schowek w iSie i nie wiem jak w innych ale góra kompa jest blisko deski rozdzielczej. Jak auto wibrowało (a raczej każde wibruje cały czas mniej lub bardziej) to było stukanie delikatne. Ja zrobiłem tak że śrubki trzymające komp w uchwycie skręciłem odwrotnie (do góry nogami) tak żeby był większy odstęp od deski i się nic nie obijało. Ew. można wykorzystać futurystyczne materiały jak np. stare skarpetki :D. No i podstawa to poskręcać dokładnie.
kr318is

Post numer:#11  Postprzez medoff » 18 maja 2009, o 18:18

no dzieki za podpowiedzi rozbierzemy schowek i zobaczymy te srubki i kabelki a jak to nie pomoze to bedziemy dalej myslec :P

jutro dam odpowiedz czy pomoglo...

[ Dodano: 12-06-2009, 21:03 ]
No wiec daje odpowiedz :D

jak powiedzilaelm koledze ze to moze sie przenosic z cewki to stwierdzil ze to mozliwe bo ma jakąs radziecka, nawet sa ruskie oznaczenia !!! :jawdrop: taki juz kupil.... wiec moim zdaniem nic dziwnego ze tak cyka :duh:

Wielkie dzieki za podpowiedzi!!! jestescie niocenieni!!!!
medoff
Uczeń

Powrót do Elektryka & Oświetlenie