[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem M10 Brak iskry nie odpala

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem M10 Brak iskry nie odpala

Post numer:#1  Postprzez Oczy_kobry » 17 wrz 2009, o 18:25

Witam . Mam problem , mianowicie podjechałem pod blok po krutkim kursie na zakupy i od tamtego momentu bmk nie odpala . Silnik m10 na gaźniku zatruty gazem . Brak iskry na świecach , cewka raczej wporządku , nowa kopułka i palec , kable dobre co mu może byc ?
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Iro » 17 wrz 2009, o 20:11

cewka raczej dobra???
wykrec swiece i wsadz w przewody dotknij swieca obudowy i zakrec sprawdz jak nie ma iskry - cewka.
Iro

Post numer:#3  Postprzez trusek99 » 17 wrz 2009, o 20:45

komputer

[ Dodano: 17-09-2009, 20:53 ]
w sumie powodow moze byc bardzo duzo..
moze to byc wina czujnika polozenia wału, rozniez spalony przekaznik..nie znam sie dokladnie na silnikach m10 ale chyba masz wszystko praktycznie to samo co w m40 jezeli chodzi o elektronike? mialem bardzo podobny przypadek, jaki opisujesz..wracajac z roboty nagle jebła mi betka. nie mialem iskry na swiecach. wiec co? wymienilem czujnik polozenia walu i nic, to samo.wiec cewke i palec i kopulke. to samo czyli nic..przekazniki rowniez podmienilem na inne i tez nic! okazalo sie ze padl mi komp..
trusek99

Post numer:#4  Postprzez Escobar » 17 wrz 2009, o 20:58

trusek99 napisał(a):komputer

[ Dodano: 17-09-2009, 20:53 ]
w sumie powodow moze byc bardzo duzo..
moze to byc wina czujnika polozenia wału, rozniez spalony przekaznik..nie znam sie dokladnie na silnikach m10 ale chyba masz wszystko praktycznie to samo co w m40 jezeli chodzi o elektronike? mialem bardzo podobny przypadek, jaki opisujesz..wracajac z roboty nagle jebła mi betka. nie mialem iskry na swiecach. wiec co? wymienilem czujnik polozenia walu i nic, to samo.wiec cewke i palec i kopulke. to samo czyli nic..przekazniki rowniez podmienilem na inne i tez nic! okazalo sie ze padl mi komp..
m10 na gażniku nie posiada czujnika położenia wału i sterownika. Powinieneś skupic się nad tym czy do cewki dochodzi zasilanie ,czy główny przewód od cewki do kopułki jest sprawny wreszcie czy sama cewka jest sprawna .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez trusek99 » 17 wrz 2009, o 21:04

Escobar napisał(a):m10 na gażniku nie posiada czujnika położenia wału i sterownika. Powinieneś skupic się nad tym czy do cewki dochodzi zasilanie ,czy główny przewód od cewki do kopułki jest sprawny wreszcie czy sama cewka jest sprawna .

mowilem ze na m10 sie nie znam nie mialem z nimi stycznosci 8)
trusek99

Post numer:#6  Postprzez Escobar » 17 wrz 2009, o 21:13

Przecież nic złego się nie stało :cool2: zacytowałem ponieważ kolega mógłby bezskutecznie owych elementów szukac w swoim aucie .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Iro » 17 wrz 2009, o 21:41

Escobar napisał(a):m10 na gażniku nie posiada czujnika położenia wału i sterownika. Powinieneś skupic się nad tym czy do cewki dochodzi zasilanie ,czy główny przewód od cewki do kopułki jest sprawny wreszcie czy sama cewka jest sprawna .

Dokladnie sprawdz kontrolka czy jest + i masa na cewce
Iro

Post numer:#8  Postprzez Oczy_kobry » 17 wrz 2009, o 22:22

To już wiem dlaczego czujnika polożenia walu nie moglem znaleźć :) , jutro poszperam mam chyba jeszcze jedną cewke w zapasie więc jutro zobaczymy . Dzięki za porady

[ Dodano: 18-09-2009, 19:28 ]
Jeszcze jedno pytanie. Jakie napięcie powinno dochodzić do cewki ?? bo u mnie strasznie male jest, jakies dziesiąte mV
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez rpautosport » 20 wrz 2009, o 15:41

Układ zapłonowy w M10 to: cewka, moduł zapłonowy, aparat zapłonowy z cewką indukcyjną. Nie ma to nic wspólnego z M40.
Na cewce powinno być 12V. Jeżeli na 15 nie ma 12V, po prostu podłącz na krótko z akumulatora +12V i próbuj odpalić. Sprawdź jeszcze cewkę indukcyjną w aparacie zapłonowym (biała wtyczka). Jeżeli jest uszkodzona silnik nie odpali.
rpautosport

Post numer:#10  Postprzez Oczy_kobry » 20 wrz 2009, o 19:09

A gdzie takowa cewka indukcyjna jest podpięta ?? (aparat zapłonowy)
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Escobar » 20 wrz 2009, o 19:26

Znajduje się wewnątrz aparatu zapłonowego , żeby się do niej dostac trzeba zdemontowac palec rozdzielacza aparatu ,na zewnątrz wystają dwa piny od niej do nich podłaczona jest wtyczka idąca do modułu zapłonowego.
Rezystancja cewki wynosi około 1100 Ohm .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Oczy_kobry » 21 wrz 2009, o 17:10

rpautosport napisał(a):Układ zapłonowy w M10 to: cewka, moduł zapłonowy, aparat zapłonowy z cewką indukcyjną. Nie ma to nic wspólnego z M40.
Na cewce powinno być 12V. Jeżeli na 15 nie ma 12V, po prostu podłącz na krótko z akumulatora +12V i próbuj odpalić. Sprawdź jeszcze cewkę indukcyjną w aparacie zapłonowym (biała wtyczka). Jeżeli jest uszkodzona silnik nie odpali.

Podłączyłęm na krótko plus z akumulatora z plusem cewki i jak sprawdzałem iskre bezposrednio z cewki to nadal nie bylo. Napięcie również się nie zmieniło :/ co to może jeszcze być ?? Pomocy bo już zaczynam sie denerwować bo samochód 2 tygodnie bez ruchu.
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Falconx » 22 wrz 2009, o 09:17

Oczy_kobry napisał(a):Podłączyłęm na krótko plus z akumulatora z plusem cewki i jak sprawdzałem iskre bezposrednio z cewki to nadal nie bylo. Napięcie również się nie zmieniło :/ co to może jeszcze być ?? Pomocy bo już zaczynam sie denerwować bo samochód 2 tygodnie bez ruchu.

No to padł Ci aparat zapłonowy . Tam chyba jest czujnik Halla , i jak on nie robi - nie podaje impulsów na cewkę - to nie będziesz miał iskry. Podmień aparat bo myślę że to on jest tu winowajcą.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Oczy_kobry » 23 wrz 2009, o 20:13

No możliwe ale dlaczego nie mam napięcia na cewce ??
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Escobar » 23 wrz 2009, o 23:06

Z cewką w aparacie zapłonowym daj sobie spokój skoro nie masz napięcia na cewce wn. Możliwe przyczyny to uszkodzona stacyjka bądż przewody prowadzące od stacyjki do skrzynki bezpiecznikowej oraz przekażnik główny i przewody od niego do cewki zapłonowej.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie